Aktuelt

Tragiske dager

De siste dager nyhetsbilde har vært bekmørkt. Øksedrap, dobbeltdrap, gjengoverfall og masseslagsmål. Hva er det som skjer?

Det er slett ikke daglig kost, heldigvis, for oss i Norden å erfare drap med øks og dobbeltdrap, endog med barn involvert. Ei heller har vi vent oss til, heldigvis, at unge mennesker overfalles av gjenger eller masseslagsmål. Ett unntak kan kanskje være Sverige, men som kjent har svenske medier blitt mest kjent for å holde tilbake opplysninger som de mener ikke er relevant for saken. Hva som er relevant kunne kanskje med fordel fortjent en offentlig debatt.

De siste dagers nyhetsbilde er mildt sagt sjokkerende.

Kappet hodet av

Lørdag 3. desember kom den uhyrlige meldingen om at en mann (42) på Notodden var drept inne på butikken Maxbo av en arbeidskollega (22). Hendelsesforløpet får det til å gå kaldt nedover ryggen: Hugget hodet av med øks, forteller VG, noe politiet så langt ikke skal ha bekreftet. Politiet har nevnt kniv, men heller ikke avvist at andre våpen kan ha vært benyttet. Et vitne skal imidlertid ha sett den blodige gjerningsmannen med en øks i hånda, ifølge VG. Det hevdes videre at det ikke skal ha vært noen nær relasjon mellom drapsmann og offer. Gjerningsmannen er pågrepet.

Ellers vet vi lite vi vet om dette drapet.

Dobbeltdrap med kniv

Så var vi knapt nok kommet over denne tragedien, før det kommer en ny. I går ble en kvinne (48) og en gutt (14) drept med kniv utenfor en skole i Kristiansand. Begge de drepte er identifisert, og skal ifølge Nettavisen være en etnisk norsk kvinne og en norskfødt gutt av somalisk opprinnelse. På pressekonferansen til politiet i Kristiansand fremkom at drapene skal ha skjedd på ettermiddagen, rundt kl. 16:00, altså i en periode der det er antatt stor aktivitet i dette området. Likevel virker det som om få har fått med seg hva som skjedde, da politiet sier at de ikke vet om det er en eller flere gjerningspersoner eller kjønn. De vet altså ikke hvem de leter etter. Heller ikke i denne saken synes politi å vite om eventuelle relasjoner mellom kvinnen og gutten, og logisk nok ikke overfor de drepte og den/de ukjente gjerningspersonen(e).

Så langt fremstår det groteske dobbeltdrapet som fullstendig uforståelig.

Masseslagsmål

I dag kom også NTB-meldingen om at rundt 100 elever skal ha barket sammen i slagsmål på Holtet videregående skole på Ekeberg i Oslo. Politiet har fått melding om at en person er skadd, men uvisst hvor alvorlig.

– Vi har fått melding om at to grupperinger med rundt 100 ungdommer har havnet i slagsmål. Det er meldt om både slag- og stikkvåpen, sier operasjonsleder Tor Jøkling i Oslo politidistrikt til NTB.

Det skal være motstridende meldinger om hva som er blitt brukt av våpen på stedet.

Gjengoverfall og masseslagsmål

Mandag 5. desember meldte Aftenposten om en gjeng på 12-15 personer som skal ha ranet, slått og sparket en ung gutt på Grünerløkka i Oslo. Gjerningspersonene beskrives som under 18 år og av somalisk og nordafrikansk opprinnelse. De sprang fra stedet. Så langt er det ikke rapportert om at noen er pågrepet.

Til dette kan jo også legges til den noe uvanlige hendelsen for noen dager siden. Da meldte politiet om at rundt 20 ungdommer, de fleste i ungdomsskolealder, som hadde avtalt å møtes på Stovner for å slåss. Det mest uvanlige ved dette var at det var jenter. Da politiet kom til stedet var det omlag 50 personer tilstede, hvorav halvparten stakk av. Mange av de tilstedeværende antas å skulle være «publikum».