Aktuelt

Tisser, bæsjer og onanerer i kirken

Trefoldighetskirken i svenske Kristianstad utsettes for vandalisme. En ting er at personer forstyrrer, men det meldes om folk som tisser og bæsjer på kirkegulvet, noen onanerer, og om at barn forsøkes tas fra prest eller foreldre under dåp. Kirken tvinges nå til å ha vakter. Politiet er overrasket over omfanget av problemer.

Situasjonen i Trefoldighetskirken i Kristianstad er ute av kontroll.

Kristianstadsbladet melder om personer som tisser og bæsjer på gulvet. Om folk som sitter og onanerer inne i kirken. At dåpsbarn blir forsøkt tatt fra prest eller foreldre. Om tomme spritflasker og blodige kanyler som slenges rundt i kirken. Folk som klatrer på kirkeorgelet og alteret.

Kirkens forsamlingssjef Bengt Alvland sier situasjonen bare blir verre og verre.

– Det finns inga gränser eller hämningar för dessa människor. Det gör att personalen känner stor oro, sier Alvland.

Til tross for at kirkepersonalet har blitt kurset om trusler og vold, og et kurs om konflikthåndtering er under planlegging, så har det gått så langt at kirken leier inn vakter fra Securitas ved gudstjenester, barnedåp og bryllup. Kirkens folk tør heller ikke stenge kirken for kvelden, det gjør Securitas etter at de har gjennomsøkt kirken.

Hvilke personer som vandaliserer kirken på denne måten vet ikke Alvland, men han sier at det ikke er de «gamle uteliggerne», som kirken folks kjenner godt, men det han kaller et «nytt klientell».

– I och med att det finns fler ordningsvakter på Rådhuset och på järnvägsstationen har utrymmet för dessa människor blivit mindre. Därför använder de istället kyrkan som en värmestuga. Kyrkan har blivit den svagaste länken, sier Alvland.

Alvland har bedt politiet om at ordensvaktene som patruljerer Galleria Boulevard, Rådhus Skåne og jernbanestasjonen også å innlemme kirken og forsamlingshuset.

Politiet er overrasket. Politibetjent Göran Svensson forteller til Kristianstadsbladet at de kjente til at kirken hadde problemer, men ikke at det var så omfattende. Ifølge politiet snakker vi om misbrukere (hvilket jeg antar er rusmisbrukere) og at flere av disse kommer fra andre steder i Skåne, blant annet Malmö og Helsingborg, og at disse «har en annen og betydelig mer aggressiv oppførsel enn våre egne misbrukere har.» Politiet mener de skal få bukt med problemene gjennom bredt samarbeid.

Utviklingen i Sverige er et trist skue.