Vold og overgrep

Edru menn tilbyr sin «hjelp»

I Trondheim kan det se ut som en "ny trend" har etablert seg: Edru menn tilbyr sin "hjelp" til sårbare personer som kommer fra utestedene. Politiet bekrefter trenden og forventer en formidabel økning i voldtektsanmeldelsene for inneværende år.

Et innlegg i adressa.no i Trondheim forteller oss om en trend som ikke var kjent fra min mest aktive tid på byen. Det handler om edru menn som tilbyr sin «hjelp» til «sårbare personer», som vanskelig kan tolkes til annet enn berusede personer, antakelig først og fremst kvinner. Denne trenden bekrefter politet ifølge Natteravnene som har forfattet innlegget.

Politiet bekrefter våre mistanker om at edru menn står og venter på å tilby sin «hjelp» til sårbare personer som kommer ut fra skjenkestedene. De framstår svært elskverdige og høflige under bli-kjent-fasen. Siden på kvelden opplever de unge damene voldtekt av den samme mann, i en leilighet, eller på vei et sted.

Natteravnene forteller om en hendelse som skjedde natt til 5. desember. Da ser en ustødig kvinne, kun iført en tynn bluse, som på en underlig måte blir holdt «fast» av en mann. De spør kvinnen om hun kjenner mannen, noe hun forteller at hun ikke gjør. Hun avviser at hun ønsker å bli med han, selv om mannen insisterer da «han bor i en leilighet bare få skritt unna». Natteravnene gir henne et par fleecepledd og følger henne til siste nattbuss.

Denne «strategien» har Natteravnene lært på et fagmøte hos voldtektsteamet i politiet.

Kraftig økning

Kanskje Natteravnene i Trondheim forhindret en kvinne fra å bli voldtatt denne natten, men alle er nok ikke så heldige.

Ifølge tall fra adressa.no forventer politiet 130 voldtektsanmeldelser i år, mot 60-70 i et «normalår». Økningen kan altså bli rundt 100 prosent. For inneværende år sier tallene så langt at omlag halvparten av voldtektsanmeldelsene (rundt 65) hadde sin foranledning i at den fornærmede hadde vært på et skjenkested i Trondheim sentrum.

Det heter at 8 prosent er overfallsvoldtekter, 12 prosent har bekjent som mistenkt, 19 prosent er utendørs eller i bil, 60 prosent er festrelatert (nachspiel-relatert). Som vi ser er ikke denne klassifiseringen gjensidig utelukkende i seg selv. For eksempel kan en festrelatert voldtekt være av en bekjent, men det kan være at politiet har tatt et statistisk valg (da ved at klassifiseringen «bekjent som mistenkt» ikke kategoriseres som festrelatert, selv om det skulle være det). Videre heter det at 22 prosent av dem som anmelder sier de hadde «blackout», 66 prosent melder om tvang.

Mørketall

Men enda verre: Det heter at «Vi kan anta at for hver anmeldelse er det ni som har opplevd en voldtekt, men ikke anmelder.»

Er denne antakelsen riktig står vi overfor betydelige mørketall, noe som for øvrig bekreftes i politirapporten «Voldtektssituasjonen i Norge 2015». Her vises det en rekke ganger til betydelige eller høye mørketall. I samme rapport fremkommer at det totalt ble anmeldt 1.408 voldtekter i 2015. Det utgjorde en økning på 12 prosent fra 2014.

Hvis den forventede økningen i Sør-Trøndelag for 2016 også vil slå ut nasjonalt, kan vi stå over en betydelig økning av voldtekter i Norge for inneværende år. Og hvis trenden fra Trondheim med «behjelpelige» edru menn overfor berusede kvinner er en realitet da kan vi forvente at det nettopp er festrelaterte voldtekter som vil ha høyest økning.

Så gjenstår det å se om politiet er villig til å analysere og formidle voldtektsbilde for 2016 på en åpen og ærlig måte. Det er ikke Oslo-politiet kjent for.

Adressa.no: Edru menn står og venter på å tilby sin «hjelp» til såbare personer, som kommer ut fra utestedene