Tegning i tiden

Charlie Hebdo er død – leve Thomas Hebdo!

Gnisten har gått ut av det som var Europas viktigste satiremagasin, Charlie Hebdo, etter massakren i 2015 i Paris. Men i Norge har vi en fryktløs «Hebdoer». Thomas Knarvik, alias Thomas Hebdo, seiler opp til å bli Norges viktigste samfunnskritiker som har tegneblokken som «våpen». På mandag stiller Thomas Hebdo til debatt på scenen i Litteraturhuset i Oslo. Anledningen er utgivelsen av den satiriske boken «In your Face!», også omtalt som «krenkelses-bibelen». Dette kan bli en skjellsettende seanse.

Charlie Hebdo bar Europas tradisjon for satire på sine enslige skuldre år ut og år inn. Av toneangivende medieorgan var denne redaksjonen den eneste som stod opp for Europas ånd mot totalitære krefter forkledd som religion. Mens aviser som Aftenposten, Dagbladet, VG, Independent, Jyllands-Posten – og så videre – villig har bøyd nakken for potensiell vold de siste årene (Jyllands-Poste etter krisen i 2006), stod den enslige svalen Charlie Hebdo opp for friheten. Igjen og igjen. Inntil massakren i januar i fjor på innsiden av redaksjonslokalene. Etter at brødrene Kouachi hadde «hevnet Muhammed» ved å drepe 12 personer har satirikerne i magasinet knelt for frykten. Charlie Hebdo lider av kunstnerisk og redaksjonell kvelning. Ikke så underlig, all den tid det er ingen redaksjoner av noen størrelse som er villige til å dele risikoen ved å publisere ramsalt satire av islam og dens stifter Muhammed.

Vårt nye fenomen

Så trer et fenomen inn på den europeiske scenen – av alle steder i Norge. Thomas Knarvik heter mannen, som ser ut til å være villig til å utfordre alt og alle som kan ha makt i samfunnet. Den klassiske «eliten» vil nok ile til med betegnelser som «dovegg-tegner» om Knarvik, heller enn at han besitter kunstneriske evner på et høyt nivå.

Jeg siterer en mann med noe kunstnerisk innsikt, kunstkritikeren Lars Elton:

«Thomas Knarvik er helt unik i norsk sammenheng, kanskje også internasjonalt. Han har en helt egen evne til å bygge bilder som gir dem en særegen karakter.»

Fra avisredaksjonen Dagbladet lyder det derimot slik, signert John Olav Egeland:

«Provokasjonene i Knarviks dokunst-univers, der det banale og seksuelle dominerer, har bare vakt begrenset forargelse. Her iler jeg til med å nevne at kunstneren også har karikert meg ved et par anledninger.»

Da vet dere antakelig hvilken side jeg står på.

Debatt på mandag

Billetter må kjøpes på forhånd, mener politiet.

Nettopp sistnevnte – dovegg eller kunst – kan lede opp til en heftig debatt på Litteraturhuset i Oslo førstkommende mandag. Der stiller Thomas «Hebdo» opp til duell med Vebjørn Selbekk, Mimir Kristjansson, Usman Rana og Mahmoud Farahmand. Debattleder er Yama Wolasmal.

Arrangøren, forlaget Trolltekst, forhåndsselger billetter til arrangementet. At dette kan bli årets begivenhet på Litteraturhuset, se det kan nok vise seg å bli en realitet.