Politikk

Skjebnesøndag for Italia?

4. desember er det folkeavstemning i Italia, en avstemning der den EU-vennlige statsminister Renzai kan ha lurt seg selv. Den kan ende med at statsministeren må gå og være et varsel om Italias utgang fra EU.

Førstkommende søndag kan EU oppleve et nytt folkelig opprør. Denne gangen er det Italia som skal avholde en folkeavstemning, men det er en folkeavstemning som kan være kommet ut statsminister Matteo Renzis kontroll. Renzi tilhører partiet Partito Democratico (PD) som omtaler seg selv som et demokratisk sentrum-venstreparti.

Bakgrunnen for folkeavstemning er en grunnlovsreform som allerede er vedtatt av nasjonalforsamlingen, og som har som formål å effektiviserer det politiske systemet og gjøre det mer beslutningsdyktig. En slik endring har vært fremsatt i Italia i en årrekke, omfavnet av både venstre- og høyresiden i politikken, men den krever folkets tilslutning. Siden beslutningen om avstemningen ble tatt, har imidlertid saken tatt en ny vending.

Ikke minst har Renzi knyttet mye av folkeavstemningen opp til seg selv. Da ved å sette det lite smarte kravet (á la Jaglands 36,9-krav) om et ja, ellers så truer han med å gå av. Så har samme Renzi ikke tatt høyde for at hans EU-positive holdning ikke er sammenfallende med at en stadig større del av befolkningen er blitt langt mer skeptisk til EU. Nå ser de kanskje en anledning til å kvitte seg med Renzi og samtidig få gitt en beskjed til EU om at Italia kan være et exit-land.

Ifølge Express har de siste meningsmålingene vist at nei-siden har medvind.

En siste (det er ikke lov å avholde flere innen søndag) meningsmåling før avstemningen, av Ixe for TV-stasjonen Agora-Rai3, viser at nei-siden har gått opp fra 40 til 42 prosent, mens ja-siden har forblitt på 37 prosent. En meningsmåling fra Demos & Pi for avisen La Repubblica viser at avstanden har økt siden forrige måned, og ligger nå på 41 prosent for nei-siden og 34 prosent for ja-siden. Fra Istituto Piepoli for La Stampa heter det at nei-siden leder med 8 prosentpoeng. En undersøkelse fra Ipsos forteller at 55 prosent av dem som planlegger å ta seg til valgurnen vil avvise reformen – og dermed kan Renzis dager som statsminister være talte.

Samtidig med dette meldes det om ny rekord i antall migranter til Italia. Ifølge DR.dk er det kommet 171.000 migranter over Middelhavet fra Nord-Afrika i år, som er det høyeste noensinne. Forrige rekord lød på 170.000. Det er heller ingen tegn på at antallet migranter fra Nord-Afrika til Italia er på vei til å gå ned. Bare i går plukket den italienske kystvakt opp omkring 1.400 personer fra synkeferdige gummibåter på havet. Mange av dem som kommer til Italia er økonomiske migranter, over halvparten hadde landbakgrunn fra Nigeria, Eritrea, Sudan, Gambia og Elfenbenskysten. Ifølge Janne Haaland Matlary (kronikk i Dagens Næringsliv, ikke på nett) bruker 90 prosent av alle som kommer til Europa menneskesmuglere, hvor de betaler mellom 3.000 til 6.000 euro (27.000 til 57.000 NOK) per person (tall Europol).

På søndag vet vi svaret av folkeavstemningen, og om Renzi har lurt seg selv – og om EU sitter med en ny hodepine.