Aktuelt

Sjokktilstand ved svensk skole

Skoleinspektører har innledet omfattende granskninger av Malmøs skoler. Det de avdekker bør sjokkere alle, ikke minst de politiske ansvarlige. Nå truer inspektørene med millionbøter.

Sydsvenskan forteller om tilstander som en ikke skulle tro var mulig i det som i alle fall en gang var et sivilisert land. Skoleinspektørene avdekker krenkelser, også av seksuell karakter, rot og dårlig tilpasset opplæring.

På en av skolene, Johannesskolan, har ett tyvetalls foreldre nå slått alarm. Deres barn går i 1.klasse og er seks år gamle. Alle forteller det samme: barna blir mishandlet og seksuelt trakassert av medelever.

Historiene som foreldrene forteller om forholdene ved skolen er knapt til å tro. Arber Baqaj forteller at datteren blir mishandlet daglig. Sebastian Nasser forteller om daglige slagsmål som går ut over hans sønn. Nadja Kvist, som har to barn på skolen, forteller om gutter som har mishandlet hennes datter og dratt ned jentungens bukse og truse. Patrik Olsson forteller at han allerede har tatt sine barn ut av Johannesskolan. En annen pappa, som vil være anonym for å beskytte sin datter, forteller at hun er blitt mishandlet over flere år på skolen. Gutter truer med at de skal voldta henne, de truer med at «deres pappaer skal knulle henne. Kaller henne hore. Spør henne hvilken religion hun tilhører,» forteller han. Hennes «feil» er at hun ikke blir ansett som muslimsk nok.

Foreldrene mener at skolen har gitt opp.

Undervisningstimer er blitt kansellert grunnet bråk og kaos, ifølge foreldre ved skolen. Sydsvenskan har hørt på et båndopptak fra et foreldremøte. Her fremkommer at lærerne har problemer. En forteller at vedkommende kjente seg usikker på å ta barna til gymsalen. Problemet var at støttelæreren som skolen hadde hyret inn, ikke dukket opp. En annen lærer forteller at vedkommende skjønner foreldrenes uro: «Jeg ligger søvnløs og grubler på hva vi kan gjøre med dette. Men selv om vi var fem lærere i klasserommet ville det fortsette.»

Rektor Maria Berben Lidén avviser foreldrenes oppfatninger. Hun innrømmer at det forekommer konflikter, men det «jobber de systematisk med». Hun avviser også at mer personell ville avhjulpet situasjonen. Og hun tror ikke det er verre på Joannesskolan enn andre skoler:

– Om jag lyssnar på kollegor på andra skolor, så nej, verkligen inte. Jag vill precis som föräldrarna att barnen ska ha det så bra som möjligt. Därför blir det lite sorgligt när föräldrarna bestämmer sig för att jobba mot oss i stället för med oss, säger Maria Berben Lidén.

Hvis det som fremkommer ved Johannesskolan er normalen ved Malmøs skoler, og husk vi snakker grunnskole, må det utvilsomt sterk lut til for å få ryddet opp. Fremtiden til Sverige ser bare mørkere og mørkere ut.

Sydsvenskan: Föräldrar slår larm: kaos på Johannesskolan