Aktuelt

President Hollande: islam er et problem

I en bok som er på trappene i Frankrike kommer den franske presidenten Francois Hollande med flere oppsiktsvekkende uttalelser.

Frankrike har problemer med islam og det er for mye uønsket innvandring til Frankrike, er to av utsagnene som den franske presidenten Hollande kommer med i det som Telegraph kaller en «eksplosiv bok».

Presidenten påpeker islamproblemene som sanne fakta:

The fact that there is a problem [in France] with Islam is true. Nobody doubts that.

Byste av Marianne i det franske senatet. Kunstner: Théodore Doriot.

Byste av Marianne i det franske senatet. Kunstner: Théodore Doriot.

Samtidig sier han at det ikke er islam i seg selv som religion som er en fare for republikken, men fordi islam «wants to assert itself as a religion inside the French Republic.» Denne selvhevdelsen faller åpenbart ikke i god jord hos sosialistpartiets Hollande.

Han hevder videre at «den tildekte kvinnene i dag» kommer til å bli morgendagens franske nasjonale ikon, Marianne.

Kommentaren blir av flere tolket som at Hollande ser for seg at det nasjonale symbolet i fremtiden kan bli en kvinne i burka, men Hollande selv sier han ønsker muslimske kvinner frigjort fra tilsløringen.

If we manage to provide the right conditions for her to flourish she will free herself from her veil and become French, while still remaining a believer if she wants to be, capable of carrying forth an ideal, he says.

Ultimately, what bet are we making? It is that this woman will prefer freedom to slavery, that the veil can be a form of protection for her but that tomorrow she won’t need it to feel reassurance about her presence in society.