Bygger arabisk landsby i Bosnia-Hercegovina

Investorer fra Midtøsten har bygget en arabisk landsby i Bosnia-Hercegovina hvor lokalbefolkningen er stengt ute. Den eneste måten de kan få tilgang til enklaven er som tjenere eller rengjøringspersonell. Det hevdes at det er ulovlig for en fremmed makt å kjøpe opp deler av landet og forby lokalbefolkningen tilgang.

En rasende lokalbefolkningen i nærheten av byen Tarcin i Bosnia-Hercegovina protesterer mot en enklave som er etablert av investorer fra Midtøsten. Tarcin ligger ikke langt fra hovedstaden Sarajevo. 160 boliger skal så langt være bygget på området rundt en kunstig innsjø. Boligkomplekset omtales som luksuriøst, omgitt av høy sikkerhet med porter og høye murer.

Boligene skal i hovedsak være kjøpt opp av rike sjeiker fra Kuwait. Ifølge lokalbefolkningen er det noen arabisktalende kvinner og barn som oppholder seg der året rundt, mens mennene er innom «på sporadiske besøk». Husene – som kun markedføres i Kuwait – blir solgt for 150.000 euro (i underkant av 1,5 millioner kroner). I annonsene skal det hete at Bosnia-Hercegovina er et muslimsk land «gifted with beautiful nature by Allah», melder Daily Mail.

Lokalbefolkningens vrede handler om at de selv er utestengt fra området. Den eneste måten å få tilgang på er å bli ansatt som tjenere eller som rengjøringspersonell.

Faksimile fra Daily Mail

Faksimile fra Daily Mail

Uønsket

En av bygningsarbeiderne fra boligområdet forteller til lokale medier ifølge Daily Mail at «Eierne ikke ønsker å blande seg med lokalbefolkningen. De har sine egne tradisjoner når det gjelder klær, atferd og bønn. De ønsker ikke at noen skal stirre på dem.»

Hva gjelder klær kan det tyde på at vi snakker heltildekkede kvinner. I alle fall skal noen blant lokalbefolkningen startet en protestkampanje der de deler ut flygeblader med bilder av kvinner i burka og teksten: Go Away.

Bosnia-Hercegovina, som er kjent for å ha en moderat muslimsk befolkning, er neppe fornøyd med denne utviklingen. En lokal farmasøyt stiller seg bak protestkampanjen og forteller at «Vi er muslimer, men vi ber hjemme og i moskeene – og vi er en sekulær stat. De er forskjellig fra oss.»

Lokale medier skal også ha klaget til regionale tjenestemenn om at det er ulovlig for en fremmed makt å kjøpe opp deler av landet og forby lokalbefolkningen tilgang.

Vekker dårlige minner

Daily Mail rapporterer at denne «arabiske landsbyen» følger etter fjorårets avsløring om at IS-sympatisører hadde etablert et samfunn i en av landets pittoreske landsbyer, Osve. Der skulle alle være «klar til å svare på en innkalling til jihad.»

Bosnia-Hercegovina sliter med en komplisert struktur som ble konstruert for å få et etnisk kompromiss som kunne stoppe krigen (1992-95). Ifølge Store Norske er landet i gang med en rekke reformprosesser for å gjøre landet mer stabilt og bærekraftig. Reformarbeidet skal gå sakte, ikke minst på grunn av sviktende økonomisk utvikling og den kompliserte og tungrodde administrativ struktur med fire (fem) offentlige forvaltningsnivåer (kommune- (by)-kanton-entitet-stat), hvorav tre har lovgivende myndighet.

Det er å håpe at utenlandske investorer ikke utnytter landet kompliserte administrative struktur til sin fordel – og det siste landet trenger er islamister.