Aktuelt

Tyskland: 125 flyktninger i arbeid

Tyskland klarer ikke å få migrantene på arbeidsmarkedet. De har ikke de kvalifikasjoner som Tyskland trenger.

Etter at det kom over 1 million asylsøkere og flyktninger til Tyskland i fjor er det blitt et betydelig press på arbeidsmarkedet. Rundt 350.000 av disse søker nå arbeid, men kun 125 har fått jobb i Tysklands 30 største virksomheter – og det selv om tysk industri etterlyser arbeidskraft.

DR Nyheders korrespondent i Tyskland, Michael Reiter, forteller at arbeidsgiverne klager over innvandrernes manglende kvalifikasjoner. Eventuell utdannelse er heller ikke tilpasset med det tyske arbeidsmarkedet.

I tillegg har asylsøkerne/flyktningene og arbeidsgiverne motstridende interesser. Førstnevnte har en kortsiktig interesse med å tjene penger her og nå, mens sistnevnte har et mer langsiktig perspektiv med å tilby lærlingplasser, slik at de lærer de ferdigheter som virksomheten har bruk for. Det fører igjen til at migrantene søker seg til lavlønte jobber, men der møter de politisk motstand.

– Lavlønnssektoren i Tyskland er en av de største i Europa. Den presser alminnelige lønnsmottagere. Og tyske sosialdemokrater og fagforeninger har brukt mange år på å gjennomføre en minstelønn, som kun er et par år gammel. Så de ønsker ikke at lavlønnssektoren vokser seg større, forklarer Reiter.

Dermed har forbundskansler Merkels liberale innvandringspolitikk møtt nok en hindring, eller kanskje vi skal si: nok en realitet.