Aktuelt

Merkel angrer

Angela Merkel innrømmer for første gang at hun angrer på sin åpne dørs politikk.

Delstatsvalgene i Tyskland har åpnet øynene til forbundskansler Angela Merkel.

Merkels parti, Christian Democratic Union (CDU), taper terreng over hele Tyskland. CDU måtte se seg slått av Alternative for Deutschland (AfD) i Merkels egen delstat, men også i den tyske hovedstaden Berlin gjorde CDU sitt dårligste valg noensinne. For første gang i partiets historie havnet de under 20 prosent (17,6 prosent). AfD, som var spådd et dårlig valgresultat i «røde» Berlin, oppnådde over 14 prosent. Det er svært nedslående for Merkel, da resultatene fra Berlin anses å være retningsgivende for resten av landet.

Det hersker liten tvil om at det er Merkels innvandringspolitikk som folket er uenige i. Derfor vinner det innvandringskritiske AfD terreng.

Angela Merkel

Angela Merkel

Angrer

På en pressekonferanse innrømmet Merkel for første gang at hun angrer på sin «åpne dørs politikk». Hvis hun kunne, ville hun gjerne ha «skrudd tiden tilbake». Sistnevnte handler igjen om at Merkel vedgikk at Tyskland ikke var forberedt på å ta imot så mange asylsøkere og flyktninger som kom i fjor. I tillegg innrømmet hun at landet ikke er «verdensmestre» på integrering.

Merkel påpekte også at hun ikke lenger ønsket å bruke slagordet wir schaffen das (vi kan gjøre det eller vi klarer det), da hun har erfart at noen «opplever seg provosert», men det «var ikke ment på den måten». Nå omtaler hun slagordet som en «tom frase».

Med andre ord har Merkel innsett at å lytte til folket er en smart ting for en politiker å gjøre. Spørsmålet er bare om det er for sent for henne og CDU.

Kursendring?

Mye kan tyde på at Merkel, ett år før nasjonalvalget, gjør seg klar til en kraftig kursendring i innvandringspolitikken. Hun hevdet for eksempel på pressekonferansen at noe av det hun kjemper imot er en ukontrollert innvandring til Tyskland.

En meningsmåling forteller at 82 prosent av velgerne ønsker en endring av regjeringens innvandringspolitikk. Til dette påpekte Merkel at «hvis hun hadde visst hvilke endringer folket ønsker, så er hun være klar til å vurdere det og snakke om det – men avstemninger gir ikke slike råd», sa det som kan tyde på en rådvill Merkel. Åpenbart bør hun se til AfD.

Merkel ville derimot ikke si noe om sin egen rolle fremover, men hun bemerket at hun «fortsatt er motivert».

Express: ‘I wish I could turn back time’