Innvandring

Ikke-vestlig vold og overgrep under Norway Cup 2016

I etterkant at årets Norway Cup kan politiet fortelle at det var ikke-vestlige gutter og menn som sto bak tre relativt alvorlige episoder av overgrep og vold.

Vi har tidligere skrevet om hendelsene under årets Norway Cup, og påpekte også at media ga lite informasjon om hvem som sto bak de kriminelle handlingene.

I etterkant av hendelsene har vi vært i kontakt med flere kilder i Oslo politidistrikt, og vi kan nå gi mer detaljer om hvem som sto bak. Kort fortalt dreier det seg utelukkende om ikke-vestlige gutter og unge menn, noe som bør bekymre både cuparrangører og politet.

EGYPTISK TRENER UTFØRTE FLERE SEKSUELLE OVERGREP

En trener ble siktet for sedelighetskrenkelser mot fire separate unge jentespillere, samt en voksen kvinne. Grete Lien Metlid er seksjonsleder ved seksjon for volds- og seksualforbrytelser, og forklarte til Dagbladet at mannen kløp flere deltakere i ansiktet, tok dem på rumpa og kysset dem, mens handlingen mot den voksne kvinnen var noe mer aktiv. Mannen skal ha forklart “at det var hans måte å forsøke å komme i kontakt med andre på.”

Treneren godtok et forelegg på 20.000 kroner og ble varslet om at politiet ville utvise ham fra landet, men dro frivillig tilbake til hjemlandet.

Handlingene skal ha skjedd over flere dager, men kommunikasjonsrådgiver Hilde Østerkløft i Norway Cup fortalte HRS at de meldte fra til politiet med en gang de hørte om det det første tilfellet.

Så hvorfor ble ikke mannen stoppet før? Janne Stømner er leder for Manglerud politistasjon, og sier til HRS at de 2/8 kl. 22.00 fikk en beskjed om en lagleder som hadde begått usømmelig oppførsel. Treneren var innkvartert med laget sitt på Vålerenga skole, og politiet dro til stedet for å undersøke anklagene. Mens de var der fortalte andre lagledere at det i tillegg hadde skjedd flere andre forhold, og egypteren ble pågrepet rett etter midnatt. Stømner sier dette er den første kjennskapen de fikk om mannen.

Metlid forteller HRS at selv om Norway Cup sier de skal ha meldt fra om mannen til politiet allerede ved det første tilfellet av treneren, så er dette den første kjennskapen vi kan se vi hadde med saken.

– Det kan i tilfelle ha vært at vi ikke har fått riktig oppfatning av hva det ble sagt fra om, sier Metlid til Rights.no.

– Synes du dette er urovekkende, særlig med tanke på at dette er en type overgrep som har vært mye omdiskutert i år etter Köln og flere svenske musikkfestivaler tidligere i år?

– Norway Cup er et veldig stort arrangement med bla mye politi tilstede. Men det kan likevel skje at ting ikke blir rapportert godt nok.

Da Metlid fortalte mediene om treneren rett etter pågripelsen, sa hun at hun ikke ville gå ut mer personalia «av hensyn til laget hans».

– Ja, det var fordi det bare var ett lag fra Egypt med i cupen, og at vi ikke har hatt noen problemer med dem før. Og mannen er en ny trener som ikke har vært her før. Vi ønsket ikke å stigmatisere spillerne. Men ellers er det vanlig at vi går ut med beskrivelser og bakgrunn hvis vi mener det er relevant, for eksempel i etterlysninger der vi trenger tips.

– Når er det ikke relevant?

– Vel, kanskje når det dreier seg om andre typer saker som ikke er like alvorlige som de vi håndterer her på Seksjon for volds- og seksuallovbrudd.

IKKE-VESTLIG GUTTEGJENG BANKET OPP TENÅRING

14 år gamle Patrick Ruud ble angrepet av en guttegjeng i forbindelse med fotballspill i en ballbinge på Ekebergsletta. Til TV2 beskrev guttens mor hva som skjedde da gutten gikk ut av ballbingen for å hente en ball som hadde havnet utenfor.

– De sparket bort ballen Patrick skulle hente, før de dyttet ham ned i bakken. Deretter begynte de å sparke, slå og skalle ham i hodet, forteller Veronicka Ersvær Ruud. Gjengen var på rundt ti gutter, og de gikk alle sammen løs på gutten og ga seg ikke før to kvinner kom til og ropte at guttene skulle stoppe.

Shaista Jabeen Abid er politiadvokat ved Grønland politistasjon, og siden saken fortsatt er under etterforsking, kan hun ikke gå i detalj hverken om antall eller etnisitet. Hun bekrefter at guttene har en ikke-vestlig etnisk bakgrunn, men de fleste av dem er født og oppvokst i Norge. Noen av de mistenkte er under 15 år, mens andre er over. Ingen er over 18 år.

Hun kan ikke uttale seg om hva som skjer med disse spesifikke guttene, men forteller på generelt grunnlag at lovbrytere under 15 år som regel blir automatisk fulgt opp av forebyggende politi og av barnevernet. De mellom 15 og 18 år får, i voldssaker som denne, et tilbud om ungdomsstraff eller ungdomsoppfølging. Kun i helt alvorlige saker er det snakk om fengsel, og før det vurderer man samfunnsstraff eller betinget fengsel. Det er også slik at de nærmere 14 pleier å få litt mildere straff enn de nærmere 18.

AFGHANSKE ASYLSØKERE BEFØLTE UNGE JENTER

Fire gutter mellom 12 og 14 år ble politianmeldt for beføling og seksuelle handlinger overfor mindreårige jenter på diskoteket Drømmenes Arena, et samlingssted som for første gang ble arrangert av Norway Cup på Ekebergsletta. Østerkløft i Norway Cup forteller til HRS at det er første gangen hun har hørt om slike episoder i cupens historie.

Seksjonsleder Grete Lien Metlid sier det dreier seg om hendelser som skal ha skjedd i løpet av én kveld, mot fire-fem jenter på et utenbyslag. Det er politiet som har anmeldt forholdene.

Metlid opplyser om at det dreier seg om fire gutter fra 12-14 år fra et fotballag, og at de skal være asylsøkere fra Afghanistan. Vanligvis bor de i omsorgssentre i Majorstua krets, og omsorgspersonene ble varslet.

– Saken vil følges opp av de omsorgsenhetene de er knyttet til, via forebyggende enhet, forteller hun. I saker med barn og ungdom er det de forebyggende enhetene som følger opp med bla bekymringssamtaler hvor også omsorgspersoner til stede.

– Vil du si saken minner om «taharrush gamea»-overgrep som guttene kan ha plukket opp detaljer fra?

– Det har jeg ikke holdepunkter for å spekulere i. Så vidt jeg vet var det ingen sammenstimling rundt disse jentene, men mer enkeltstående befølingsepisoder.

POLITIET ALLIKEVEL FORNØYD

Tross disse episodene (pluss bråk med et russisk lag) er leder Janne Stømner ved Manglerud politistasjon svært fornøyd med årets turnering.

– Ja, det var en veldig fin uke. Selvsagt skulle vi gjerne vært disse enkelthendelsene foruten, men i det store og det er politiet hele veldig fornøyd med gjennomføringen.

– Er disse overgrepene allikevel litt urovekkende for dere? F.eks. dette med befølingen av veldig unge jenter på diskoteket er jo svært uheldig hvis man ser det i sammenheng med utviklingen ellers i Europa?

– Vel, sånne ting vet man jo skjer i en viss alder. Men faktisk vil jeg påpeke at vi totalt sett ser en positiv utvikling i forhold til hendelser på sletta, både når det gjelder vold, beføling og naskerier.

Hvis man skal se kaldt og hardt på det, dreier altså de anmeldte tilfellene av vold og overgrep seg om ikke-vestlige unge gutter og menn – og de gjør akkurat det samme vi ser skje i bl.a. Sverige og Tyskland.

Sier dette noe om en bekymringsverdig trend politiet bør være mer obs på, og også sette inn større ressurser mot?