Demografi

Kan vi ikke sende barna våre til sportsturneringer lenger?

Er heller ikke sportsturneringer nå helt trygge steder for unge jenter og gutter? Det kan se slik ut etter Norway Cup, Dana Cup og Gothia Cup, hvor det i år forekom flere seksuelle overgrep og voldelige episoder.

Norway Cup sier selv de er verdens største fotballturnering for barn og unge mellom 10 og 19 år, og har vært en trygg møteplass for fotballgale ungdom helt siden den startet opp i 1972.

Men noe må ha skjedd. I løpet av årets turnering ble det rapportert om flere tilfeller av gruppeovergrep mot jenter, i tillegg til at en trener ble anmeldt for fem tilfeller av seksuelle befølinger eller overgrep. Samtidig ble et lag utsatt for voldelig spill, slag og spark, og en 14-åring ble banket opp av en guttegjeng.

Det høres kanskje ikke dramatisk ut, med tanke på at det deltok 2199 lag og mange tusen spillere mellom seks og 19 år. Men for første gang i Norway Cups historie har grupper av gutter gått løs på jenter, noe som ligner altfor mye på «taharrush gamea»-overgrepene vi har sett mange ganger nå i bl.a. Tyskland og Sverige.

Dette kan signalisere nye tilstander for sportsturneringer, hvor gutter og menn med presumptivt andre normer tar for seg av jenter når det er mulig for dem. Kanskje er de inspirert av tidligere overgrep de har lest om, altså copycat-effekten? Kanskje kvinnesynet er så annerledes i deres kultur at de ikke skjønner hva som er galt med å forgripe seg på unge jenter?

Uansett går dette utover friheten og tryggheten til alle unge kvinner som vil leve et normalt liv og bevege seg trygt og fritt, som Grete Herlofson i Norske Kvinners Sanitetsforening kom inn på i en Dagbladet-kommentar om kvinners rettigheter anno 2016.

Her følger en kort oppsummering av episodene ble omtalt fra Norway Cup, Dana Cup og Gothia Cup. Legg merke til at absolutt ingen medier oppgir etnisitet eller landstilhørighet til noen av overgriperne eller voldsutøverne – bortsett fra det russiske laget.

Guttegrupper befølte unge jenter

Politiet har anmeldt flere gutter for beføling og seksuelle handlinger overfor unge jenter på et diskotek. De anmeldte guttene er mellom 12 og 14 år gamle, skriver VG og NRK.

Som vanlig uttaler en ansvarlig, styreleder Terje Lund, at «sikkerheten var god» og at han er «sjokkert over at så unge gutter kan ha antastet jevnaldrende jenter» – som om det hjelper ofrene. Men sikkerheten var åpenbart ikke god nok, og slike hendelser burde ikke komme som noen overraskelse for noen, etter at nøyaktig det samme har skjedd hele sommeren på bl.a. musikkfestivaler i Sverige og Tyskland, og nå sist ved Melafestivalen i Oslo.

Seksjonsleder volds- og seksuallovbrudd Grete Lien Metlid forteller at guttene er så unge at barnevernet kommer til å følge opp saken videre.

Kommunikasjonsrådgiver i Norway Cup Hilde Østerkløft forteller forøvrig til HRS at det er første gangen hun har hørt om slike episoder i cupens historie.

Voksen trener utførte flere seksuelle overgrep

Deretter har vi saken om den utenlandske treneren som ble siktet for sedelighetskrenkelser mot fire unge jentespillere, samt en voksen kvinne. Til Dagbladet forklarer Metlid i Oslopolitet at mannen kløp flere deltakere i ansiktet, tok dem på rumpa og kysset dem, mens handlingen mot den voksne kvinnen var noe mer aktiv. Mannen skal ha forklart «at det var hans måte å forsøke å komme i kontakt med andre på.»

– Fra vi hørte om det første tilfellet til vi meldte det videre til politiet var det snakk om bare 20-30 minutter, forteller Østerkløft i Norway Cup. Men operasjonsleder Finn Belle fortalte VG at de besluttet å pågripe mannen etter at de «hadde fått gjentatte henvendelser om mannen over flere dager». Hva betyr det for tryggheten til deltagerne at politiet ikke tar affære med overgripere med en gang?

Treneren godtok et forelegg på 20.000 kroner og ble varslet om at politiet ville utvise ham fra landet, men dro frivillig til hjemlandet. Politiet forklarer til media at de ikke vil gå ut med flere detaljer om hans personalia «av hensyn til laget hans».

Guttegjeng banket opp tenåring

14 år gamle Patrick Ruud ble angrepet av en guttegjeng i forbindelse med fotballspill i en ballbinge på Ekebergsletta.

Det har ikke kommet frem noen offisielle opplysninger om guttegjengen, men til TV2 beskriver guttens mor hva som skjedde da gutten gikk ut av ballbingen for å hente en ball som hadde havnet utenfor.

– De sparket bort ballen Patrick skulle hente, før de dyttet ham ned i bakken. Deretter begynte de å sparke, slå og skalle ham i hodet, forteller Veronicka Ersvær Ruud. Gjengen var på rundt ti gutter, og de gikk alle sammen løs på gutten og ga seg ikke før to kvinner kom til og ropte at guttene skulle stoppe.

For 14-åringen endte Norway Cup med både kraftig hjernerystelse, et blått øye som er så hovent at han ikke klarte å se på det, og vondt i rygg, nakke og fot. Moren frykter at det kunne gått langt verre dersom kvinnene ikke hadde grepet inn.

Siktelsen er så langt kroppskrenkelse. Dersom det viser seg at guttenes mål var å skade Patrick, kan siktelsen endres til kroppsskade som er en alvorligere siktelse, skriver TV2.

Urovekkende er det at sikkerhetsansvarlig Cato Løken fortalte at hendelsen fant sted kun 30 meter fra en politistasjon på området, hvor uniformert politi skal være synlig. Men han mente at til tross for voldsepisoden var sikkerheten tilstrekkelig, og at Norway Cup «mest sannsynlig er det tryggeste stedet man kan være i Oslo denne uken.» Inkluderte han da også de seksuelle overgrepene?

Russland versus Norge

Laget Cosmos var det eneste fra Russland som deltok i turneringen, og ble kastet ut og ilagt en bot på 2.000 kroner etter at de skal ha vært svært voldelige mot det norske laget Herd. Det skrev VG, og noen dager senere fortalte det russiske laget sin versjon til ABC Nyheter, hvor de mener at det var de norske guttene som provoserte først. Uansett valgte en uavhengig jury og turneringsledelsen å utestenge det russiske laget, basert på rapporter fra begge lagene og dommerne.

Andre turneringer utenfor Norge

I Danmark ble en norsk 15-årig jente utsatt for et seksuelt overgrep av tre utenlandske gutter under Dana Cup i Hjørring. TV2 Danmark skriver at Nordjyllands politi opplyser til nyhetsbyrået Ritzau at tre menn holdt henne fast og utsatte henne «for en annen seksuell handling enn samleie». Overgrepet skal ha funnet sted sent på kvelden, på en benk ved et busstopp i nærheten av et skogholt.

I Sverige ble Gothia Cup avholdt i Göteborg, hvor i hvert fall én guttegjeng under ledelse av treneren sin (!) utsatte flere unge jenter for seksuelle overgrep. Hverken svenske eller norske medier som SVT eller Dagbladet oppgir etnisitet eller navn på overgriperne, men flere alternative medier rapporterer at det dreier seg om et marokkansk lag med en 36-årig trener fra samme land. Laget ble utestengt og får antageligvis ikke komme tilbake til senere turneringer, og treneren ble arrestert av politiet.

I løpet av samme cup oppga også jenter fra Märsta-laget til Upsala Nya Tidning at de hadde blitt tafset på av unge gutter, og senere kastet flasker på av seks gutter som kjørte moped og senere stakk av. Og Göteborg-Posten skrev at store gjenger med unge gutter samlet seg på plassen Heden på kveldene, hvor de oppførte seg generelt truende og kastet stein på politiet.

P.S. HRS kommer forøvrig tilbake med mer informasjon fra politiet om hvem som sto bak episodene på Norway Cup, enten som en oppdatering til denne saken eller som egen artikkel.