Innvandring

Rømmer landet

Sverige som innvandringsland er fortsatt populært, men stadig flere forlater også landet. I fjor emigrerte flere svensker enn noen gang tidligere.

I 2015 forlot til sammen 51.200 personer Sverige. Over 27.000 av disse var menn, mens kvinnene utgjorde nesten 24.000.

Rekord

Tall fra det svenske statistikkbyrået SCB forteller at for de siste årene har rundt 51.000 personer forlatt landet – årlig. Det utgjør flere enn under den store utvandringen til Amerika i 1887, melder Aftonbladet.

I fjor ble det også skapt en annen rekord, da flere kvinner enn noen gang sa farvel til Sverige.

Majoriteten av de svenske utvandrerne velger seg Norge. Andre populære utvandringsland er Danmark, Storbritannia, USA, Finland og Tyskland. Spesielt populært blant utvandrede kvinner er Norge, England og USA. Det heter at det først og fremst er velutdannede svensker som emigrerer og at de gjør det på grunn av karrieremuligheter.

Kanskje. Det lyder jo tilforlatelig, men slik sett skulle det ikke være noe i veien for å gjøre karriere også i Sverige.

Eliten drar

Jeg besøkte Sverige i sommer og min uhøytydelige test fortalte akkurat det samme som SCBs tall, at mange velger å forlate Sverige og at mange er velutdannede, ja endog godt økonomisk bemidlet. De drar fordi de ikke kjenner igjen landet sitt. De siste tiårs innvandringspolitikk har endret Sverige drastisk. Konsekvensene kjenner nå stadig flere på kroppen.

At mange velutdannede og godt bemidlede forlater Sverige, sier jo ikke sitt. De har råd til det. Tilbake sitter de som fortsatt håper på at politiske endringer skal få styr på landet, eller de som ikke har noe valg. Det heter i klartekst å bytte ut befolkningen.

Nå er det ikke bare etnisk svenske som velger å forlate Sverige, majoriteten av dem som drar er innvandrere som utvandrer. Vi vet ikke noe om disse, men jeg ville ikke bli overrasket om det er vellykkede innvandrere, altså typisk arbeidsinnvandrere fra vestlige land, som ikke lenger ser Sverige som et bosted for fremtiden. De 40 prosent svensker, i definisjonen de som er født i Sverige, tilhører ifølge migrasjonsforsker Joakim Ruist eliten med høy utdanning.

– Att många kvinnor emigrerar nu kan betyda att de är på väg att komma ikapp männen när det gäller de utländska toppjobben, säger han.

Det stemmer ikke spesielt godt overens med hva jeg ble fortalt i Sverige. De fortalte at mange kvinner følger sin manns beslutning, og siden samme familie sitter økonomisk godt i det, har de mange valgmuligheter. Kvinnene trenger nødvendigvis ikke jobbe. Hvordan dette eventuelt fordeler seg på utvandringsgruppen sier visstnok ikke SCBs tall noe om.

Utenlandsk karriere eller kjærlighet

En av dem som har gjort karriere i utlandet, er Chatarina Davidsson. Hun flyttet til Perth i Australien for 19 år sedan, og har, ifølge Aftonbladet, aldri angret på beslutningen.

– I Sverige kom jag inte in på den utbildningen jag ville. I Australien var det mycket enklare. Nu har jag en magister examen i internationell business, och ett väldigt bra jobb. Det hade jag aldrig kunnat få i Sverige.

Jeg vet ikke hva som tilsier at det er enklere å ta en ønsket utdanning i Australia enn i Sverige, men at karrieremulighetene kan være bedre i et land som Australia har jeg forståelse for. Interessant er det også at Davidsson påpeker at mange svensker emigrerer for «å leve på en annen måte».

– I Perth blir det bara fler och fler svenskar, framför allt kvinnor. En del kommer hit på grund av kärlek, men många gillar också livsstilen här. Det är varmt och människor är glada.

Ikke mere Sverige

Jeg er ikke i tvil om at Perth er en hyggelig by med et tiltalende klima, men jeg kjenner også på Davidssons manglende tilhørighet til sitt fødeland. For Davidsson kunne ikke tenke seg å flytte tilbake til Sverige.

– Nej, jag provade att göra det för tretton år sedan men fick inget jobb trots att jag har en bra utbildning, bostad var också svårt att få. Så jag blir kvar i Australien.

Inge jobb og ingen bosted, intet mindre. Og det var for 13 år siden. I samme periode har Sverige tatt imot rekordmange asylsøkere og flyktninger. Også disse skal ha jobb, bosted og utdanning.

Bedre blir det ikke av at IS skal ha anlagt en strategi mot Sverige:  «hjemvendte» elitesoldater og såkalte enslige ulver skal slå til mot Sverige og Europa.

Sverige er åpenbart ikke mulighetens land. Og verre blir det. Men de problemer som skapes i Sverige, vil også vi få erfare. Det er mindre hyggelig og vi har ingen politikk som tar høyde for en slik utvikling.