Aktuelt

Noen var til og med over kanten

Asylsøkeren som ble holdt i en såkalt benlås ble i går dømt til fengsel og utvisning for vold og trusler. Leirsjefen, som er dømt for vold fra før og ble forhåndsdømt da videopptaket av benlåsen ble kjent, mistet jobben for å ha lagt den aggressive og truende mannen i bakken. Mon tro om han får en unnskyldning?

Dansk minister tok med Listhaug på skrytetur til asylleir – nå har sjefen fått sparken etter trussel-avsløringer, vrælte Aftenposten ved Andreas Slettholm etter at et videoopptak viste at lederen og to andre ansatte i en asylleir holdt en mannlig syrisk asylsøker i en såkalt benlås.

Man glemte i forbifarten å nevne at den aktuelle asylsøkeren allerede var blitt flyttet fra en Røde Kors-leir for asylsøkere pga truende og kjønnskrenkende atferd overfor kvinner og barn, og at han i den neste leieren utviste aggressiv og voldelig atferd. I tillegg hadde han flere ganger truet med å drepe leirsjef Kent Nielsen. Den 34 år gamle asylsøkeren ble da også varetektsfengslet samme dag for vold og trusler.

Nielsen var imidlertid dømt for vold fra før, så media og såkalte antirasister fokuserte naturligvis på ham, hvilket førte til at han umiddelbart fikk sparken.

– Senterlederen og hans personale er på kant med straffeloven, sa en forhåndsdømmende juridisk konsulent i dansk Amnesty, Claus Juul. Dette til tross for at opplysningene tilsa at lederen og de ansatte hadde handlet av ren nødvendighet for å avverge «fare for liv og helse», hvilket straffeloven faktisk tillater.

Den aktuelle asylsøkeren er derimot ikke på kant med straffeloven; han har overtrådt den og ble i går dømt til 20 dagers fengsel og utvisning med innreiseforbud i seks år for trusler. Retten i Næstved fant det bevist at han truet med å drepe to andre asylsøkere i samme leir.

Benlås

Hva Nielsens voldsdom fra 2014 angår, skriver Weekendavisen følgende:

Medvirkende til stemplingen af Nielsen var i høj grad også oplysningen i Information om, at ‘lederen blev i 2014 dømt for vold mod to børn på et behandlingssted’. Det er sandt, at Kent Nielsen i 2014 ved en ankesag i Østre Landsret blev idømt 30 dages betinget fængsel for ulovlig magtanvendelse i 2011, da han var forstander for et behandlingshjem for meget voldsomme børn. Men der hører en forklaring til, for at den historie bliver fyldestgørende, mener han, og den forklaring giver han nu selv for første gang i sin helhed: ‘Pædagogerne ringer til mig og fortæller, at de ikke kan styre en 14-årig dreng, som har angrebet og sparket dem og smadret køkkenet. Fem gange samme dag har der måttet ligge to mænd oven på ham for at fastholde ham. Da jeg kommer, er han på sit værelse, jeg går derned og siger, at nu stopper det. Han er af anden etnisk baggrund og bruger det sprog, der typisk bliver talt: Jeg skal ‘fucke af’, ‘jeg knepper din mor’ og i den dur. Jeg tager fat i kraven på hans hættetrøje, trækker ham ud i køkkenet og siger, at han skal rydde op, og at jeg bliver der, indtil det er gjort. Han falder til ro…‘ Kent Nielsen bliver dømt, fordi retten vurderer, at den unge, da han tog ham i kraven, ikke akut var til fare for sig selv, andre eller fællesskabet, hvilket er kriterierne for, at det er tilladt.

‘Jeg mente, det var lovligt, fordi han havde overtaget magten på afdelingen og selv bestemte, hvornår han skulle ud og smadre noget og slå og sparke på personalet. Det hører vel med til historien, at pædagogerne i månederne forinden havde måttet foretage magtanvendelser mod ham mellem 30 og 40 gange, og at han havde forsøgt at kvæle sin far med en sikkerhedssele under kørsel,’ siger han.

Og i 2016 fikk han altså sparken for å ha lagt en notorisk aggressiv, truende og voldelig asylsøker som angrep ham i bakken. Yrkesantirasistene fikk med andre sitt pund flesk enda en gang. Gad vite hvor mange flere som må forhåndsdømmes av dem og media før politikere og andre ledere i samfunnet slutter å handle overilt på deres bud?

Weekendavisens artikkel er ikke på nett, men store deler er gjengitt på Uriasposten.