Mediekritikk

Opplysningen Aftenposten glemte

Faksimile: Aftenposten. Dansk minister tok med Listhaug på skrytetur til asylleir – nå har sjefen fått sparken etter trussel-avsløringer, vrælte Aftenposten ved Andreas Slettholm i gårdagens avis. Sylvi Listhaug, ass; visste vi det ikke. Nå liker`a asylmottak som blir styrt av voldelige typer også, nå. Aftenpostens mann har lest…

Faksimile: Aftenposten.

Faksimile: Aftenposten.

Dansk minister tok med Listhaug på skrytetur til asylleir – nå har sjefen fått sparken etter trussel-avsløringer, vrælte Aftenposten ved Andreas Slettholm i gårdagens avis. Sylvi Listhaug, ass; visste vi det ikke. Nå liker`a asylmottak som blir styrt av voldelige typer også, nå.

Aftenpostens mann har lest det venstresnodde, innvandringsliberale Information til øyet ble stort og vått, og slår like stort opp voldssaken hvor en video viser at leirlederen og to andre ansatte holder en syrisk asylsøker i en såkalt benlås:

En video fra leiren viser også fysisk maktbruk overfor en syrisk asylsøker, som holdes i benlås av tre ansatte, hodet presses ned mot bakken og armen vris om på

I utgangspunktet kan senterledelsen bare bruke fysisk makt dersom det er overhengende fare for liv og helse.

– Senterlederen og hans personale er på kant med straffeloven, sier Claus Juul, juridisk konsulent i dansk Amnesty, om videoen til avisen Information.

Flere beboere forteller også om kollektiv avstraffelse som disiplinærtiltak, fortsetter Aftenposten og utelater beleilig en høyst relevant, vesentlig opplysning.

For hvem og hva er så den aktuelle syriske asylsøkeren?

Han benevnes som MA og ble igår varetektsfengslet i tre uker for trusler mot personalet ved det aktuelle asylmottaket. Han har også opptrådt voldelig overfor andre asylsøkere, slått en journalist fra TV2 og truet med å drepe leirlederen mange ganger. I følge flere vitner angrep MA leirlederen før han ble lagt i bakken og holdt i benlås.

Andre asylsøkere ved mottaket var redd mannen, som de opplever som psykisk forstyrret, og har nå startet en underskriftskampanje for å få leirlederen tilbake.

Indtil videre har omkring 160 af asylsøgerne skrevet under, forklarer Rojvan, mens Sayed Razi Hadi oversætter:

»Når chefen er væk, er der mere kaos. Kent [leirlederen.min anm.] er én, der skaber ro og disciplin – og det er der virkelig brug for sådan et sted som det her,« siger Rojvan, der fortæller, at den pågældende asylsøger, MA, ofte opførte sig voldsomt og upassende over for især kvinderne i lejren, og at Rojvan selv var bange for ham. En gruppe mænd står omkring ham, idet han fortæller, og nikker bekræftende.

Ettersom mannen er blitt varetektsfengslet for trusler og vold, tyder mye på at Rojvan og Hadi fremstiller saken en smule mer korrekt enn Amnesty, Information og Aftenposten.

Andre igjen har imidlertid startet en motunderskriftkampanje for å holde den omtridte leirsjefen vekk. De får ikke noe utpreget godt skussmål av mennene bak den opprinnelige underskriftskampanjen:

»Han var streng mod os, og han ville kun hjælpe én, hvis han fik noget igen,« forklarer en anden.

Da én af mændene for nogle uger siden eksempelvis bad Kent Nielsen om lov til at flytte fra sovesalen til teltene udenfor, fordi det larmer for meget i salen om aftenen, fik han ifølge eget udsagn at vide, at han kun måtte flytte, hvis han gjorde rent på toiletterne hver dag i to uger.

»Dem, der vil have ham tilbage, er dem, der fik særbehandling af Kent,« siger en anden ung asylsøger og peger diskret over på Rojvan, Sayed Razi Hadi og deres slæng for at understrege, hvem der altså nød godt af den påståede særbehandling.

En frivillig fratrædelse

Kort efter tager Rojvan og Sayed Razi Hadi dog igen fat i os med en modforklaring:

»Du skal vide, at dem, der ikke kan lide Kent, er dem, der generelt ikke kan lide regler. De gider ikke tvinges til at lære dansk, de kan ikke lide dansk kultur, de gider ikke arbejde,« siger Rojvan.

Men for all del: det er jo dumme og slemme Sylvi Listhaug vi snakker om her, og da er det vel best å la være å opplyse om alt som kan forstyrre det budskapet?

NB! Aftenpostens artikkel ble oppdatert klokken 10:36 med den vesentlige opplysningen.