Islam

1 000 takk! 1 000 Landeplager ut til folket

Det er overveldende: Unge støttespillere av Islam. Den 11. landeplage skal nå sende ut 1 000 eksemplar til folkebibliotekene landet over, alle bibliotek på videregående skoler, og de 46 universitetsbibliotekene vi har i Norge. De ønsker å være anonyme av hensyn til personlig sikkerhet og for ikke å ødelegge for forretningsvirksomhetene sine. Den forferdelige hendelsen i Nice var utløsende årsak til initiativet.

Det er ikke alltid like lett å formulere seg når «ting» er nært. Jeg tror jeg begynner med de to momentene som gleder meg mest med dette fantastiske initiativet:

  1. Det er unge som tar et grep. Det er de unge som er fremtiden. For meg personlig er det de unges fremtid i Norge (og Europa) som er en hoveddrivkraft bak arbeidet mitt. Jeg vil så inderlig gjerne at de skal ha samme frihet for seg og sine barn som jeg hadde da jeg vokste opp på 60- 80-tallet.
  2. Jeg skrev Islam. Den 11. landeplage meget bevisst til folket. Jeg skrev en «folkebok». Det var folket jeg ville opplyse og dele tanker med. Ikke «eliten» av noe slag. Da kan det ikke bli bedre enn at boken sendes ut over det ganske land til alle folkebibliotekene våre (433), alle bibliotek på videregående skoler (470), og våre 46 universitetsbibliotek.

Lange ventelister

Jeg har de siste månedene fått tilbakemeldinger fra publikum om at ventelistene er lange på bibliotekene, opptil godt over ett år på de aller største. Jeg har ikke sjekket selv, men det har Finansavisen (ikke på nett) som omtaler oppkjøpet i dag. Jeg fikk hakeslepp da jeg kunne lese at Deichmanske har hele 24 Landeplager (!), og 222 personer på venteliste. På Bekkestua bibliotek finner man allerede åtte eksemplar (!) og lang venteliste, hvilket også er overveldende.

De unge forretningsfolkene, mellom 5 og 10 personer (jeg kjenner identiteten til tre av dem), har i rundt en måned vurdert dette initiativet. Da det nærmest utenkelige skjedde på Promenade des Anglais i Nice, ble den endelige beslutningen fattet. Dagbladet refererer Finansavisen som har snakket med en av de unge anonyme initiativtakeren:

– Grunnen til at vi ønsker å være anonyme er at islam er den eneste saken man ikke kan ytre seg kritisk om uten at det medfører negative konsekvenser for en selv og ikke minst sin familie, sier representanten for gruppen.

Han begrunner det med at man lett blir et offer for stigmatisering og risikerer å bli satt i bås med ekstreme krefter, og at det kan få konsekvenser for jobb og forretninger.

– Mange av oss reiser til islamske land i forbindelse med jobb. Å bli knyttet til et slikt initiativ kan få negative konsekvenser som visum­nekt og annet, sier han til Finansavisen.

Ingenting er «normalt»

Det har vært en helt spesiell opplevelse å utgi Landeplagen. Enkelt sagt: Ingenting har vært normalt. Det hele startet med at jeg valgte å utgi den i all hast på et selvpubliseringsforlag (Kolofon). Høsten i fjor opplevde vi nemlig en folkevandring inn i Europa og Norge som var ute av kontroll. Jeg våget ikke å vente til nyåret på et ordinært forlag. En rekke alvorlige hendelser kunne endret inngangspremisset til boken.

Da boken forelå i november, ville ikke MSM ta i den. Det gjorde imidlertid folket. Kombinasjonen rights.no og Facebook brøt medienes maktmonopol. Hurra!

Finansavisen i dag, en avis med integritet.

Finansavisen i dag, en avis med integritet.

Boken fikk strålende anmeldelser i nisjeaviser som Dagen og Finansavisen.  De varmet veldig, særlig fordi begge anmeldere har bred kunnskap om islam. Så begynte, unnskyld meg, gørra å velte ut. Aktører jeg ikke ønsker å nevne med navn, prøvde å overbevise potensielle lesere at boka er et «makkverk» og full av feil. Kampanjen var i gang, men jo mer useriøst gørr som seg ut, dess flere løp i bokhandelen. Suksessen var et faktum, og opplaget er nå på totalt 48 000, forteller forlaget.

Jeg har turnert med boken landet rundt, og møtt uendelig mange flotte, samfunnsengasjerte mennesker, som har uttrykt dyp takknemlighet for at «noen sier det som det er». Folket er bekymret for fremtiden. Med rette.

På Island kom boken ut i mai, og gikk rett til topps på bestselgerlisten. Første opplaget er på hele 3 000 bøker, som etter folketallet tilsvarer et opplag på 45 – 50 000 bøker i Norge. Det er svimlende. Boken lanseres offisielt i Sverige like etter sommerferien (skolestart) på selvpubliseringsforlag. Jeg regner ikke med å få drahjelp fra hovedmediene heller der. Hvor den svenske reisen ender, er helt umulig for meg å spå. Men min kollega og oversetter, Camilla Grepe, og jeg skal gjøre vårt for at den blir en landeplage også i Sverige.

Nytt opplag

Minner ellers om det fantastiske oppkjøpet tidlig i år av en investor. Vedkommende sørget for at 4 000 Landeplager ble sendt ut til det politisk Norge og journalister.  Jeg har aldri registrert at noe slikt har skjedd før med andre bøker.

Hvis jeg tidsmessig får rom for det, skal jeg lage en lydbok også. Mange har etterspurt nettopp det. Og jeg har også et håp om å lage en oppdatert versjon før jul.

I dag har jeg bestilt pocketutgave (3 000 eksemplar), da bokhandlere forteller at publikum etterspør dette.

Ferden med boken er altså langt fra ferdig. Hjertelig takk til alle dere som gjorde denne fantastiske opplevelsen for meg mulig – og, ikke minst, takk for at dere har søkt og spredd kunnskap om vår tids totalitære ideologi.