Islam

Nok en kjent radikal på drapstokt: to drept i Frankrike

En fransk politioffiser og hans kone ble drept utenfor og i deres hjem av en islamist i byen Manganville utenfor Paris i Frankrike i går kveld. Og som vanlig: gjerningsmannen var kjent av franske myndigheter som radikalisert og allerede straffedømt for terrorrelatert kriminalitet. Larossi Abballa føyer seg dermed inn i et etablert mønster.

En fransk politioffiser og hans kone ble drept utenfor og i deres hjem av en islamist i byen Manganville utenfor Paris i Frankrike i går kveld. Parets tre år gamle sønn overlevde, men er i sjokktilstand, melder the Guardian.

Og som vanlig: gjerningsmannen var kjent av franske myndigheter som radikalisert og allerede straffedømt for terrorrelatert kriminalitet. Larossi Abballa føyer seg dermed inn i et etablert mønster.

Politioffiseren var i sivil, men ble stukket ned av 25 år gamle Abballa utenfor sitt hjem. Abballa, som skal være nabo til paret, forkanset seg deretter i parets hjem og holdt offiserens kone og sønn som gisler. Under forhandlingene fortalte han politiet at han var en IS-soldat, og kort etter stormet politiet huset og drepte Abballa. De fant der kona, som også jobbet for politiet, død og parets lille sønn i sjokktilstand.

Den franske regjeringen har innkalt til krisemøte.

Trusselnivået i Europa. Illustrasjon: Nottingham Post.

Trusselnivået i Europa. Illustrasjon: Nottingham Post.

President François Hollande has convened crisis talks after a man convicted for terrorist offences and claiming allegiance to the Islamic State stabbed a French police commander to death in front of his house outside Paris, then killed his partner who also worked for the police.

The 42-year-old police commander was in plain clothes when he was stabbed to death as he arrived home at around 8.30pm on Monday night in a quiet residential area of Magnanville, north-west of Paris.

The attacker then entered the house and held hostage the commander’s partner – who also worked in the local police administration – and the couple’s three-year-old son.

Elite police squads rushed to the scene, sealed off the neighbourhood, cut electricity and negotiated with the attacker who told them he was a soldier for Isis and had sworn allegiance to the group.

Shortly afterwards loud detonations were heard as police stormed the house and killed the assailant. They found the woman dead and rescued the couple’s son alive.

Larossi ble i 2013 dømt til tre års fengsel for å ha inngått et «kriminelt forbund i den hensikt å forberede terrorangrep» i det han var aktiv i et rekrutteringsnettverk for jihadister til Pakistan og Afghanistan.

An investigation was launched by French anti-terrorist police just after officers stormed the house.

The police officer who died was named in the French media as Jean-Baptiste Salvaing, 42, described as an assistant chief in the nearby district of Les Mureaux. He was reported to have been wearing civilian clothes at the time.

Magnanville is about 35 miles north-west of the Paris CBD.

“The toll is a heavy one,” interior ministry spokesman Pierre-Henry Brandet told reporters at the scene. “This commander, this police officer was killed by the individual … [and] we discovered the body of a woman. The assailant, the criminal, was killed. Thankfully a little boy was saved. He was in the house. He’s safe and sound. He was saved by police officers.”

Terrororganisasjonen Den islamske stat (IS) har påtatt seg ansvaret for drapene.

The prime minister, Manuel Valls, tweeted that “a couple of police officers had been savagely assassinated”. He added: “Refuse fear, fight terrorism.”

Hollande condemned what he described as an “odious act” and said “all light will be shed” on the case.

Abballa føyer seg inn i en stadig lenger rekke av kjente og/eller tidligere straffede militante islamister med drapspotensiale, og som av franske myndigheter er sluppet ut på gaten igjen eller latt i fred – frie til å myrde sakesløse sivile.

I mars 2012 skjøt og drepte den fransk-algiriske islamisten Mohamed Merah syv mennesker. Han angrep en jødisk skole og drepte en 30 år gammel rabbi og tre barn i alderen tre til åtte år. Tidligere samme måned hadde han drept tre franske soldater av ikke-vestlig opphav. Merah var i forveien kjent for den franske etterretningen. Et dokument viste at han hadde vært under overvåkning siden 2006, da han var medlem av den islamistiske organisasjonen Forsane Alliza. Merah ble bedømt som en mann “med evne til å reise og assistere andre militante med logistikk”.

I mai 2014 angrep fransk-algiriske Mehdi Nemmouche et jødisk museum i Bryssel, Belgia, og skjøt og drepte fire personer. Han hadde forbindelser med radikale islamister og hadde vendt tilbake til Frankrike etter å ha tilbrakt et år sammen med IS.

I januar 2015 gikk brødrene brødrene Said og Cherif Kouachi til angrep på det franske satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris. De etterlot seg 12 drepte og 11 sårede. Deres nære venn Ahmedy Coulibaly gikk kort etter hen og drepte fem og såret 11 i et jødisk supermarked. Alle tre var kjent av fransk sikkerhetpoliti som militante islamister fra før. Cherif Kouachi hadde tidligere blitt dømt til tre års fengsel for terrorrelatert kriminalitet i 2008, men sonet bare 18 måneder. Både Said og Cherif ble arrestert i 2005, mistenkt for medlemsskap i gruppen Buttes Chaumont som sendte terrorister til Irak.