Integrering og integreringspolitikk

Ja, det driter vi i

Journalist Viktor Leeds Høgseth angrer på at han ikke grep inn, men i dagens avis etterlyser han "folkelig oppførsel". Han bedyrer videre at hans reaksjon ikke hadde noe med at guttegjengen hadde utenlandsk opprinnelse, for det driter han i. Godt er det. Det er ett av de sentrale poengene med likebehandling

En journalist i Rana Blad har hatt en ubehagelig opplevelse på byen, midt på lyse dagen. Han ble vitne til at to jenter i 9-10 årsalderen ble trakassert av en guttegjeng på 10-15 personer. Selv grep han, kanskje noe angrende, ikke inn, men i dagens avis etterlyser han «folkelig oppførsel». Han bedyrer videre at hans reaksjon ikke hadde noe med at guttegjengen hadde utenlandsk opprinnelse, for det driter han i.

Godt er det. Det er ett av de sentrale poengene med likebehandling. Å ikke forlange samme standard av personer med annen opprinnelse en oss selv er langt på vei rasisme. Men dessverre er det akkurat der mange er – de «stakkars» innvandrerne skal forstås i hjel og mange forskere og eksperter prøver å forklare at opprinnelse, kultur og erfaringer ikke har noen særlig betydning. Det er feil strategi. Selvsagt har hva du har lært og erfart betydning. Derfor skal vi fortelle alle i dette landet hvilke verdier og hvilken oppførsel vi ikke bare forventer, men forlanger.

Journalisten Viktor Leeds Høgseth overskrift er rett og slett «Det heter oppførsel». Han forteller om de to jentene som kommer gjennom parken med guttegjengen etter seg som roper «fucky, fucky» etter to antakelige vettskremte jentunger som endrer ruten i retning der det er flere folk.

Høgseth innrømmer han burde irettesatt guttene, i samme regi som han har oppdratt egne barn – og blitt oppdratt selv. Han sier det kanskje handlet om et øyeblikks feighet, men lover at det ikke skal skje en annen gang.

Sistnevte budskap er godt. Fordi jeg er hellig overbevist om at jo mer vi bryr oss om urett og som voksne griper inn, så er vi med å sette skapet på plass. Ikke minst er det viktig i integreringsøyemed.

For guttegjengen var av utenlandsk opprinnelse – og det mener Høgseth «kanskje kommer til å bli et problem.»

Så kommer det som kanskje kommer til å bli et problem. Guttene som hoiet og ropte ukvemsord til de to jentene var ikke fra Norge, men det er ikke derfor jeg tar opp denne problemstillingen. Du tror kanskje det, men det er feil. Jeg driter fullstendig i om du er fra Mogadishu, Nairobi, Moskva, Umeå, Dalselv eller Mo i Rana. Du skal uansett ikke sjikanere andre mennesker og tro at det er greit.

Det er flott at Høgseth driter i det, men jeg skjønner  ikke hvorfor han har et behov for å unnskylde seg. Da går Høgseth i det baret han sier vi ikke må gjøre. Anstendig oppførsel skal forlanges i Norge helt uavhengig av hvem du er, påpeker han, men frykter tydeligvis samtidig «rasismereaksjoner» hvis vi forlanger det av personer med innvandringsbakgrunn. Det er her vi driter oss ut.

Faksimile fra Rana Blad

Faksimile fra Rana Blad