Aktuelt

Østerrike stenger Brennerpasset og åpner for å suspendere Flyktningkonvensjonen

Deutsche Welle melder at Østerrike gjør seg klar til å stenge Brennerpasset for å forhindre at migranter passerer grensen fra Italia til Østerrike som følge av at Balkanruten er stengt. Brennerpasset er den viktigste trafikkforbindelsen mellom det nordlige Europa og Italia. Den omfattende grensekontrollen skal være operativ fra…

Deutsche Welle melder at Østerrike gjør seg klar til å stenge Brennerpasset for å forhindre at migranter passerer grensen fra Italia til Østerrike som følge av at Balkanruten er stengt. Brennerpasset er den viktigste trafikkforbindelsen mellom det nordlige Europa og Italia.

Den omfattende grensekontrollen skal være operativ fra 1. juni.

BrennerpassI tillegg vil Østerrike hastebehandle alle asylsøknader i løpet av timer. Forsvarsminister Hans Peter Doskozil sier at migranter heretter bare vil få mulighet til å søke om asyl ved grensen, ikke inne i Østerrike som hittil har vært tilfelle.

Med stengningen av Balkanruten og avtalen mellom EU og Tyrkia, anslår Østerrike at 300.000 migranter istedet vil ta seg over havet fra Libya til Italia og derfra gjennom Brennerpasset for å komme seg videre til Nordeuropa.

Ifølge den østerrikske avisen Der Standard er regjeringen også klar til å suspendere den foreldede Flyktningkonvensjonen og asylretten dersom den store tilstrømningen til Europa fortsetter.

Lovendringen, som skal tre i kraft fra juni, åpner for å innføre særregler til opprettholdelse av den offentlige orden, melder medievirksomheten Mr. East. Særreglene kan benyttes dersom asylprognoser gir grunn til å forvente «funksjonsforstyrrelser i asylmottakelsen» eller i andre deler av landets offentlige sektor:

Asylsøgere som allerede er kommet ind i Østrig, skal anholdes og indbringes i registreringscentrene.

Planerne har vakt kraftig kritik i Østrig; ikke kun på grund af deres indhold, men også fordi den konservativ-socialdemokratiske regering vil gennemføre lovændringen i iltempo og uden offentlig høring.

Samtidig advarer den østrigske regering Italien mod bare at sende migranter videre til Østrig, hvis migrantbølgen nu skulle flytte sig fra Grækenland til Italien. Sker det, bliver der indført grænsekontrol mellem Østrig og Italien.

“Italien må forstå at det ikke løser nogen problemer at vinke migranterne igennem, men øger dem,” sagde den østrigske udenrigsminister Sebastian Kurz under et besøg i Sydtyrol i Italien torsdag – ifølge avisen la Repubblica.

Tidligere i år besluttet Østerrike å innføre et tak på maksimalt 80 asylsøknader om dagen og 37.500 i året. I tillegg vil de kun tillate 3.200 å reise gjennom landet for å søke om asyl i andre europeiske land.

Som ventet protesterte EU på Østerrikes politikk, og uttalte at den er ulovlig og «klart uforenelig med Østerrikes forpliktelser til både europeisk lovgiving og folkeretten». – Østerrike er forpliktet til å akseptere enhver asylsøknad som blir levert innenfor eller ved landets grenser, skrev EUs innvandringskommisær, Dimitris Avramopoulus i et brev til den østerrikske regjeringen.

Illustrasjon fra Deutsche Welle.

Illustrasjon fra Deutsche Welle.

Landet sto ikke desto mindre på sitt. Ved ankomsten til EU-toppmøtet uttalte kansler Werner Faymann at de etter 100.000 asylsøkere ikke kan si til den østerrikske befolkningen at tingenes tilstand bare vil vedvare:

– Politisk står vi fast. Sverige og Tyskland må tale for sig selv, men det er umuligt for Østrig at tage imod alle Europas asylansøgere. Efter 100.000 flygtninge kan vi ikke sige til det østrigske folk, at tingene bare kører videre, siger Faymann.

Sosialdemokraten Faymann har tidligere krevd at EUs grensebyrå (Frontex) skal sende alle migranter og flyktninger som forsøker å nå Europa tilbake til Tyrkia. Han mener at politiet skal redde alle som forsøker å krysse Middelhavet, men umiddelbart deportere dem til Tyrkia. Faymann opplyste at dersom Tyrkia ikke vil ta dem imot, ville Østerrike utvide egen grensekontroll. Han la til at dette er det eneste tiltaket som er radikalt nok til å stanse den omfattende tilstrømningen til Europa.

Faymann mener også at det ikke er noen løsning at en Tyrkisk grensekontroll fører til at 10.000 ankommer EU istedet for 20.000. I så fall må Europas grenser sikres ytterligere, uttalte han.