Innvandring

Sverige: Bølge av overfall på kvinner

En bølge av overfall og seksuelle overgrep på jenter og kvinner ruller over landet, skriver avisen Expressen. Bare i Östersund har det vært åtte grove overfall som inkluderer voldtekt, voldtektsforsøk og mishandling på drøyt to uker. Jenter og kvinner blir stadig reddere for å bevege seg utendørs. En undersøkelse…

En bølge av overfall og seksuelle overgrep på jenter og kvinner ruller over landet, skriver avisen Expressen. Bare i Östersund har det vært åtte grove overfall som inkluderer voldtekt, voldtektsforsøk og mishandling på drøyt to uker.

rapeJenter og kvinner blir stadig reddere for å bevege seg utendørs. En undersøkelse foretatt av byrået Inizio på oppdrag for Aftonbladet viser at nærmere halvparten av svenske kvinner nå føler seg utrygge når de går hjem eller trener alene på kveldstid.

Det første overfallet fant sted 20 februar, da to menn overfalte en kvinne som var på vei hjem fra jobben og gikk gjennom sentrum. Kvinnen lyktes imidlertid i å slå seg løs og en av de mistenkte ble senere pågrepet i Skåne. Mannen, som bodde på en flyktningforlegning utenfor Östersund og ble pågrepet mens han forsøkte å flykte fra Sverige, er mistenkt for ytterligere et overfall.

I et annet tilfelle ble to jenter i ti-årsalderen jaktet på ved bussstasjonen. Et tredje fant sted i nærheten av det lokale sykehuset, men her kom en mann som gikk tur med hunden sin offeret til unnsetning.

– Efter att vi gick ut i medierna med det här har vi fått in många tips och även en anmälan om olaga hot mot en kvinna i 20-årsåldern som inträffade tidigt lördag morgon. Vi har iakttagelser därifrån som är viktiga för att utreda även övriga händelser, säger Stephen Jerand, polisområdeschef Jämtland.

Natten mot söndagen fick polisen två anmälningar som fick bägaren att rinna över. Det första larmet kom in vid tretiden på morgonen. Då fick polisen in ett samtal från en kvinna i 20-årsåldern som berättade att hon blivit överfallen i korsningen Tullgatan/Prästgatan.

I dette tilfellet var det tre gjerningspersoner som forsøkte å dra buksene av offeret, som heldigvis klarte å slite seg løs. Bare noen timer etter meldte en kvinne at hun var blitt uprovosert overfalt av en ung mann i samme område.

Inrikesminister Anders Ygeman, S, anser att det är svårt att i dagsläget uttala sig om det är någon ny samhällsutveckling man ser. Men han pekar på att det kan bli aktuellt med ökade resurser till polisen, i samband med nästa budget.

För det är inte bara i Östersund som övergrepp mot kvinnor har skett.

Det er mulig innenriksminister Anders Ygeman synes det er vanskelig å uttale seg om det er en ny samfunnsutvikling vi ser, men den samfunnsutviklingen har vært svært observerbar en god stund nå: overfall og seksuell trakassering av jenter og kvinner i offentlige insitusjoner, trafikale knutepunkt, kollektivtrafikk og i det offentlige rom øker.

I Sverige rapporterer offentlige svømmehaller om merkbart færre kvinnelige besøkende etter en rekke tilfeller av store gjenger av gutter og unge menns seksuelle trakassering, overgrep og voldtekter. Det samme forlyder fra flere andre land i Europa og da spesielt Tyskland. I Stockholm har det blitt så ille at politiet nå patruljerer det populære Eriksdalsbadet.

Men videre til den pågående overfallsbølgen:

I Eskilstuna ble en 24 år gammel kvinne overfalt og voldtatt utendørs natt til lørdag. En 33 år gammel mann som meldte seg selv er pågrepet, men mener at det dreier seg om frivillig sex.

I Malmö ble en kvinne overfalt og forsøkt voldtatt av en 29 år gammel mann. Politiet mener imidlertid at det dreier seg om et ransforsøk:

Enligt polisen misstänks mannen ha försökt trycka ner kvinnan på marken. I stridens hetta ska han ha uttryckt att han ville ha sex med henne.

Men kvinnan lyckades ta sig loss. Då sprang den misstänkte mannen från platsen. Kvinnan följde efter den misstänkte mannen på behörigt avstånd och ringde till polisen. När han kom ut från en lokal på Norra Grängesbergsgatan greps han av polisen.

Enligt Lars Förstell, informatör på Malmöpolisen, handlar överfallet om att en 29-årig man försökte råna en kvinna på hennes mobiltelefon:

I bydelen Bergsjön i Göteborg ble en kvinne forsøkt voldtatt da hun gikk av trikken på kveldstid.

– Hon har berättat att den här personen befunnit sig på samma spårvagn. Men hon är rätt tuff. Hon fredar sig och slår tillbaka mot den här personen, vilket gör att hon tar sig loss och kan ta sig hem. Så hon har inga kända fysiska skador, säger Christer Fuxborg, presstalesman vid polisen i region väst.

Enligt kvinnan är den misstänkte ung, någonstans mellan 16 och 17 år gammal. Han var runt cirka 170 centimeter lång och var klädd i en blå kofta, alternativt luvtröja, under en jacka.  Han var mörkhyad med lite mustasch.

– Hon säger också, att innan hon påbörjade färden på spårvagnen, så befinner sig den här mannen på samma hållplats. Hon har sett honom innan hon klev på, och de har haft någon form av konversation, säger Christer Fuxborg.

Mandag ble en 16 år gammel jente overfalt og grovt mishandlet av tre menn på åpen gate.

Flickan fick föras akut till sjukhus då hon börjat tappa känseln, enligt ambulanspersonal på platsen. De tre männen lämnade efter överfallet platsen i en silverfärgad bil. Polisen söker efter möjliga vittnen.

Överfallet rubriceras som grov misshandel. De tre männen ska vara i 25-årsåldern. Enligt flickan, som beskrivit de misstänkta, hade de «markerad skäggstubb». Alla bar vid tillfället «stora jackor».

Svenske medier unnlater derimot å ta med resten av politiets beskrivelse: de tre mistenkte skal være av «utenlandsk herkomst».

Tirsdag ble en 15 år gammel jente i samme område overfalt og lagt i bakken av tre ukjente menn som forsøkte å dra av henne jakken. Hendelsen omtales som et voldtektsforsøk og i følge politiet er signalementet tilnærmet likt det 16-åringen som ble overfalt på mandagen har avgitt.

På grunn av overfallene har politiet gått ut med en advarsel til kvinner i Östersund om ikke gå ut alene om kvelden.

Det oppfatter Socialdemokratenes ordfører i kommunestyret, Ann Sofie Andersson, som uakseptabelt. Det samme gjør poeten Kata Nilsson:

– Jag tycker att det är oacceptabelt. Det vore som att säga till män att inte gå till en fotbollsmatch för att det finns huliganer där, och männens säkerhet kan vara i fara. Jag har aldrig hört polisen säga det, och hoppas slippa göra det också.

En annan som reagerat starkt är Kata Nilsson, poet och debattör i Östersund, samt aktiv i Socialdemokraterna i regionen. Hon vänder sig mot att polisen uppmanar kvinnor att inskränka sin frihet och inte gå ut ensamma.

– Jag är alltid orolig för att bli överfallen på stan, för om man är kvinna och växer upp i den här världen så är du alltid det. Det är inga nyheter för dig om polisen i Östersund berättar det för en, för det har man fått höra sen man var liten.

Som så mange innvandringsliberale akademikere er professor i Kriminologi, Jerzy Sarnecki, av den oppfatning at det er ord som skaper virkeligheten på bakken og er derfor mest bekymret om sekundære problemstillinger. Han er følgelig sterkt kritisk til politiets advarsel, for ved å advare om det primære problemet kan de nemlig utløse «uønskede reaksjoner» og således skape utrygghet for «andre grupper». Hvilke kan man jo bare lure på, men det er lett å tenke seg svaret ettersom det blir stadig mer åpenbart at innvandringsliberale politikere og akademikeres største og eneste bekymring er særlig ikke-vestlige menns velvære, ingen andres – selv ikke ikke-vestlige kvinners. Få om noen av Europas tiltagende samfunnsproblemer kan i disse dager diskuteres åpent eller forsøkes løses fordi det etter sigende kan sjenere «andre grupper».

– Det kan utlösa oönskade reaktioner och skapa större otrygghet, säger Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi.

Det är ytterst ovanligt att polis på det här sättet varnar grupper från att röra sig fritt i samhället.

– Polisens uppgift är att skapa trygghet och under förutsättning att man gjort rätt bedömning av situationen så är det rätt att gå ut med en varning, säger Jerzy Sarnecki.

”Trigga igång”

Enligt honom är det en svår avvägning eftersom varningen som är ämnad att skydda människor från att skadas också skapar otrygghet.
I Stockholm försökte ju en mobb att ta lagen i egna händer för någon månad sedan, är det något man riskerar i Östersund nu?

– Det kan naturligtvis trigga i gång sådana reaktioner. Det viktiga är att polisen ökar sina aktiviteter, både för att skapa trygghet för kvinnor men också för andra grupper som kan drabbas av en ökad otrygghet.

Man må unektelig spørre Sarnecki og andre samfunnstøtter om hva som kan være mer uønsket enn voldtekt, mishandling og det faktum at halvparten av landets kvinnelige befolkning nå er redde for å bevege seg utendørs på kveldstid?

Var det større politisk vilje til å gjøre noe med det primære problemet, ville det sekundære forsvinne av seg selv. Men det er der skoen trykker, for det vil man ikke. Det kunne jo bryte overfallsmennenes menneskerettigheter og følelse av «lika värde». Det skulle tatt seg ut, du! Bedre å ofre landets kvinners trygghet og fysiske sikkerhet, da. I motsetning til alle de som lever i utrygge samfunn, har de det tross alt så godt fra før siden de er så heldige at de lever i velferds- og rettsstaten Sverige.

Og det koster som kjent å være kar.