Islam

Juridisk beskyttelse av kvinnelige voldsofre fordømmes som uislamsk

Mektige religiøse ledere i Pakistan ber myndighetene tilbakekalle en ny lov som skal beskytte kvinnelige voldsofre, skriver Dawn, den eldste og mest leste engelskspråklige avisen i Pakistan. Loven, som ble vedtatt av lovgivende forsamling i Punjab i forrige måned, gir en historisk juridisk beskyttelse til kvinner som er…

Mektige religiøse ledere i Pakistan ber myndighetene tilbakekalle en ny lov som skal beskytte kvinnelige voldsofre, skriver Dawn, den eldste og mest leste engelskspråklige avisen i Pakistan.

Loven, som ble vedtatt av lovgivende forsamling i Punjab i forrige måned, gir en historisk juridisk beskyttelse til kvinner som er utsatt for ekteskapelig, psykisk og seksuell vold.

DawnPå en konferanse arrangert av partiet Jamaat-i-Islami fordømte imidlertid representanter for 35 religiøse partier og grupper loven som uislamsk og i strid med koranen. Konspirasjonstankegangen er heller ikke langt unna, da de mektige religiøse gruppene mener loven er fremmet for å fullføre Vestens forsøk på å ødelegge det pakistanske familiesystemet.

Den samme loven oppfordrer for øvrig myndighetene til å opprette en gratis telefonlinje for rapportering av vold og misbruk, krisesentre for kvinner, lokale organer for å etterforske rapporter om vold/misbruk og bruk av elektroniske ankellenker for å overvåke gjerningsmenn.

Partnervold, økonomisk diskriminering og syreangrep har gjort Pakistan til verdens tredje farligste land for kvinner.

But since the law’s passage, many conservative clerics and religious leaders have denounced it as being in conflict with the Holy Quran, and the Constitution.

On Tuesday, representatives of more than 35 religious parties and groups came together for a conference called by the Jamaat-i-Islami and condemned the women’s protection law as un-Islamic.

I uttalelsen fra de 35 representantene heter det bl.a. at «den kontroversielle loven for å beskytte kvinner er fremmet for å fullføre Vestens agenda om å ødelegge familiesystemet i Pakistan.»

“This act … is redundant and would add to the miseries of women.”

The passage of the new law was welcomed by rights groups but spirits have since dampened as conservative voices have increasingly called for its retraction.

On Monday, JUI-F chief Fazlur Rehman said Prime Minister Nawaz Sharif had promised him at a meeting that he would address the reservations of religious parties.

“Nawaz Sharif heard our reservations against the Punjab Protection of Women Against Violence Act 2016. He promised to amend the law so that it doesn’t contravene the teachings of the Holy Quran,” Fazl told journalists at his residence.

Earlier this month, the Council of Islamic Ideology, a religious body that advises the government on the compatibility of laws with Islam, declared the Women’s Protection Act un-Islamic.

A prominent lawyer has also filed a petition in the top sharia court asking it to strike down the law.

Partiet som arrangerte konferansen, Jamaat-i-Islami, ble stiftet og ledet av Abul A’la Maududi i 1941. Partiets målsetting er å detaljstyre samfunnet etter sharia-loven på alle nivåer, i offentligheten såvel som i privatlivet.  Sammen med Sayyd Qutb anses Maududi å være forrige århundrets fremste inspirator bak fremveksten av politisk islam. Han formulerte seg bl.a. slik: «Islam ønsker å utslette alle stater og regjeringer overalt på jordens overflate som er motstander av islams ideologi og program, uansett hvilket land eller nasjon som styrer det».

Maududi og Jamaat-i-Islamis kvinnesyn lar en del tilbake å ønske. Kvinnen skal tildekkes helt, for hennes øyne er en erogen sone som kan lede til hor. Hun skal heller ikke bruke parfyme, da lukten kan friste menn til utenomekteskapelig sex. Også kvinnens stemme kan lede til hor, for den er «djevelens agent». Maududi befaler også at kvinner ikke må bruke sko med hæler, fordi klakkende hæler tiltrekker menns oppmerksomhet. Kvinner skal kun bevege seg utendørs hvis det er «absolutt nødvendig», som f.eks. legebesøk.

Jamaat-i-Islamis ideologi fremmes i  Norge av Islamic Cultural Centre (ICC). Islamforsker Kari Vogt mener imidlertid at ICC ikke sprer «noen samfunnsfiendtlig ideologi».

Det spørs om verdens kvinner – fra Pakistan til Norge – vil være særlig enig i med henne i det.

Dawn: Religious parties denounce law protecting women from abuse as ‘un-Islamic’