Innvandring

Venstres høye spill

Venstres snuoperasjon til Regjeringens innstramningsforslag på utlendingsfeltet er høyt politisk spill. Like høyt kan fallet bli. Senterpartiet hopper på i andre enden ved å tilby "Venstre-fritt forlik".

Tilfeldighetene ville det slik at da Venstre på onsdag lanserte den, i mine øyne, lite kloke strategien om å si nei til samtlige av Regjeringens 40 innstramningsforslag på utlendingsfeltet, hadde HRS et møte på Stortinget. Der ble vi fortalt om Venstres snuoperasjon. I gangen så vi Venstre-leder Trine Skei Grande med et kobbel av journalister rundt seg. Midt i smørøyet, tenkte jeg, men partiets høye politiske spill gjør fallet desto høyere.

Antakelig hadde Venstre lagt en plan om å ta all oppmerksomhet slik at de kunne få vist omverden hvor humane de er. Men små gryter har også ører, så de var kanskje ikke helt oppmerksomme på at Senterpartiet (Sp) kunne benytte det politiske (tom)rommet som ble skapt.

I dagens Klassekampen tilbyr Sp et «Venstre-fritt forlik».

Trygve Slagsvold Vedum kan godt gi regjeringen flertall for asylinnstramminger uten Venstre: – Jeg vil ikke la Venstres spill ødelegge forliket, sier Sp-lederen.

Uansvarlige Venstre

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum

Slagsvold Vedum og Sp får dermed Skei Grand og Venstre til å fremstå som politisk uansvarlig – stikk i strid med det Venstre prøvde å få til. Hvordan Venstre, som kjemper rundt sperregrensen på meningsmålingene, hadde sett for seg at deres utspill skulle bli mottatt vites ikke, men de bør være oppmerksomme på at folket ikke er helt uten hukommelse.

– Vi visste jo hva vi signerte på, sier han til Klassekampen og viser til asylforliket fra november, der Stortingets seks største partier – inkludert Venstre – deltok.

Onsdag sa Venstre likevel blankt nei til alle de 40 asylforslagene Frp-statsråd Sylvi Listhaug mener svarer på bestillingene fra forlikspartiene.

Men Sp-lederen vil ikke la Venstres nei få konsekvenser:

– Jeg håper de tenker seg om, men jeg vil ikke la Venstres spill ødelegge for forliket. Eventuelt får vi fem andre sette oss ned i ro og mak og finne fram til felles løsninger, sier han.

Selv om målet er at forlikspartiene skal holde sammen, avviser han ikke at Sp i verste fall kan danne flertall om enkeltforslag med regjeringen aleine.

Drømmen om å felle FrP

Samtidig forteller Slagsvold Vedum at Sp aldri ville ha gitt Fremskrittspartiet regjeringsmakt, «vi drømmer om å felle FrP hver dag», påpeker han.

Vi skjønner at det politiske spillet tar nye høyder. Alle partiene, inkludert Venstre, vet at det er nødvendig med innstramninger i innvandringspolitikken. Det er skrekkelig ubehagelig å gjøre det, for ikke å si fronte det. Ingen andre partier ønsker å være i en slik ansvarlig posisjon, så FrP er høyst velkommen til å sitte i regjering nå og ta drittjobben.

Så drømmen om å felle FrP er heller marerittet om FrP går.