VG nominasjon i Verdibørsen

Som kjent ble Hege Storhaug nominert til Årets Navn i VG - ikke av VG, men av en leser - og feide de andre av banen med flere stemmer enn de de fire neste til sammen. Det blir et tema i morgendagens Verdibørsen (NRK).

Det er ikke Storhaugs bestselgende bok som vekker medienes interesse, men at hun er nominert til Årets navn i VG. En tankevekker i seg selv.

Det er ikke Storhaugs bestselgende bok som vekker medienes interesse, men at hun er nominert til Årets navn i VG. En tankevekker i seg selv.

Nominasjonen av Hege Storhaug til Åres navn i VG vekker oppsikt. Hun ble nominert av en leser på privat inititativ, noe tydeligvis VG-leserne satte stor pris på.

Storhaug «feide» konkurrentene av banen med 42.042 stemmer, som er flere stemmer enn de fire neste på listen, Mats Zuccarello Aasen (17.233), Refugees Welcome to Norway (10.434), Olav Hylland (7.862) og Yousef Assidiq (5.757) hadde til sammen.

Den nominerte listen sender VG til TNS Gallup som skal foreta en meningsmåling for å kåre «vinneren». Om det da blir lagt til grunn en statistisk vekting, gitt Storhaugs forsprang, betviles vel dog. Ikke minst knyttet til VG-redaktør Torry Pedersens reaksjon på Storhaugs popularitet hos egne lesere. For Pedersen mener i Journalisten.no at Storhaug har «rett til til å være nominert», men han går ikke av veien for å plassere seg i meningslandskapet: For denne retten gjelder selv om hun er «kontroversiell og meningene hennes ikke nødvendigvis speiler den største delen av befolkningen». Nå ja.

På spørsmål om Storhaug kan vinne, svarer den samme redaktøren:

– Det er for tidlig å si noe om. Først må vi se hvem som blir nominert, og så ta stilling til det da.

Ta stilling til det da? Ja vel.

Storhaugs overlegne stemmesanking i nominasjonen har vekket interesse. Verdibørsen (NRK P2, kl. 08:00) har gitt beskjed om at de i morgen vier saken oppmerksomhet. Det heter at de snakker noe om hvorfor, men mest om skepsisen mange i kommentarfeltet har mot VG, «eliten» osv. Det handler altså mest om selve kåringen, de mange som har gitt Storhaug stemmer og hva dom kommer til uttrykk i kommentarfeltet.

Med i programmet som «Storhaug-eksperter» er Ketil Raknes, Knut Vikør og Inger Lise Lien.