Flyttet hvor?

Tønsberg Blad melder at tre mannlige asylsøkere ved akuttmottaket Oslofjord Convention Center (ICC) er flyttet etter å ha antastet ett barn og to tenåringsjenter. I tettstedet Melsomvik med 1700 innbyggere har Utlendingsdirektoratet (UDI) innstallert nærmere 1000 asylsøkere. En jente på under 13 år ble befølt i en butikk, mens…

Tønsberg Blad melder at tre mannlige asylsøkere ved akuttmottaket Oslofjord Convention Center (ICC) er flyttet etter å ha antastet ett barn og to tenåringsjenter.

I tettstedet Melsomvik med 1700 innbyggere har Utlendingsdirektoratet (UDI) innstallert nærmere 1000 asylsøkere.

En jente på under 13 år ble befølt i en butikk, mens to tenåringsjenter ble forsøkt holdt igjen under ferdsel på hhv. sykkel og moped. Ordfører Erland Larsen i Stokke og ordensjef i Vestfold-politiet Frank Gran bekrefter at det har vært minst tre hendelser hvor mannlige asylsøkere har skremt unge jenter i området.

Det dreier seg om et kulturbetinget kvinnesyn, sier Gran til Tønsberg Blad og opplyser om at politiet har økt patruljeringen i lokalområdet:

– Dette dreier seg om kulturbetingede utfordringer. Det går på holdninger de har til yngre jenter som beveger seg ute, uten følge av mannlige slektninger, og ikke slik de er vant med fra arabiske land. Vi regner med at det er derfor de har gjort dette, sier politiets ordenssjef.

– Det er derfor vi har økt patruljeringen i området, legger han til.

Skjermbilde 2015-09-22 09.11.10

Vestfolk-politiet vil at det skal lages en informasjonspakke for asylsøkere, men dette finnes ikke for akuttmottak som ICC. Gran er krystallklar på at foreldre og barn skal kunne bevege seg trygt som de pleier:

– Vi skal ikke endre oss. Selvsagt skal vi ha respekt for kulturen til dem som kommer, men den respekten må gå begge veier. Det blir feil om vi endrer oss og vår måte å leve på. Dette er et gjensidig forhold. Det må vi informere asylsøkerne om. Vi må gi klar melding om hva vi forventer av dem, sier ordenssjefen i Vestfold-politiet.

Ordfører Larsen er kjent med hendelsene og er bekymret for at asylsøkerne blir lenger ved akuttmottaket enn hensikten opprinnelig var. Avtalen var at asylsøkere skulle være ved mottaket fra to til syv dager, men etter seks uker har nesten ingen dratt videre til vanlige mottak: – Da oppstår det miljøer, sier Larsen til TB.

Hendelsene har skapt stor frykt i det lille lokalmiljøet, men etter at de tre mistenkte ble sendt vekk fra kommunen har det ikke forekommet flere tilfeller.

Det foreligger imidlertid ingen opplysninger om hvilken kommune de tre gjerningsmennene nå er flyttet til.

Tønsberg Blad: Barn og unge jenter antastet av asylsøkere