En industri av radikale aktivister fyller unge muslimers hoder med en hatefull ideologi

– Verden er vitne til en global krig som vi aldri har sett før og det er behov for en rask respons. Imidlertid har våre ledere har gjort en grunnleggende feil ved å konsentrere seg om velkjente figurer i utlandet. Var det faktisk tilfelle, slik Obama-adminstrasjonen hevdet, at ved å…

– Verden er vitne til en global krig som vi aldri har sett før og det er behov for en rask respons. Imidlertid har våre ledere har gjort en grunnleggende feil ved å konsentrere seg om velkjente figurer i utlandet. Var det faktisk tilfelle, slik Obama-adminstrasjonen hevdet, at ved å drepe Osama Bin Laden bekjempet man Al Qaida og jihadismen? Vi har nå fått svaret, skriver grunnleggeren av den britiske tenketanken Quilliam, Maajid Nawaz.

Quilliam er en stiftelse som jobber mot ekstremisme. Nawaz mener at de reelle årsakene til den destruktive islamistiske militansen er å finne nærmere hjemmet, uansett hvor ubehagelig det er for oss å akseptere. – Jihadisme har nå slått dype røtter i en hel generasjon av sinte, unge europeiske muslimer, fortsetter han.

MaajidnawazMaajid Nawaz var tidligere medlem av den islamistiske organisasjonen Hizb ut-Tahrir (HuT), som er forbudt i mange land. Medlemsskapet førte til at han ble arrestert i Egypt i 2001 og fengslet til 2006. Under fengselsoppholdet leste han bøker om menneskerettigheter og skiftet etterhvert sinn. I 2007 forlot han HuT og skilte seg fra sin kone som fortsatt var medlem. Nawaz har siden tatt avstand fra islamismen og arbeider for å sekularisere islam.

I 2013 fikk han flere dødstrusler fra islamister etter å ha retwitret en Jesus og Mo-tegning sammen med teksten «Dette er ikke krenkende og jeg er sikker på at Gud er større enn føle seg truet av det». En partikollega i Liberaldemokratene, Mohammed Shafiq, iverksatte en kampanje for å få ham fjernet fra partiet. Over 20.000 underskrev på kampanjen.

Følgelig vet Nawaz av egen erfaring hvor mektig den giftige jihad-ideologien kan være. Han mener samfunnet alt for lenge har tillatt den å bli spredt blant unge mennesker. Og det er ikke bare en håndfull imamer som står bak radikaliseringen. I følge Nawaz er det en hel industri av aktivister – noen gang under dekke av å være interessegrupper eller menneskerettighetsaktivister – som reiser rundt i moskèer, på universiteter, skoler og samfunnshus og fyller hodene til unge muslimer med en hatefull ideologi.

– Dette skaper i seg selv ikke en generasjon terrorister, men det skaper en atmosfære; en ny verden av ikke-voldelige ekstremister, konstaterer Nawaz.

Han legger til at det ikke er stort noen kan gjøre med dette på kort sikt og at vi aldri kommer til å kunne drepe oss ut av fenomenet. En langsiktig løsning kan derimot ikke ignorere den ubehagelige sannheten og samfunnet kan ikke fortsette å neglisjere de få muslimene og andre som forsøker å konfrontere trusselen innad i sine egne miljøer.

We must prevent these activists from gaining platforms in our education system. We must regulate private Islamic schools, which is where many teenagers are groomed away from scrutiny.

And then there are the jails, where thousands of prisoners have been radicalised.

– Nøkkelen er denne: Det er essensielt at vi skaper en ny generasjon engelsktalende, britiskbaserte imamer, som ikke bare forstår koranen, men også forstår – og lever – britiske verdier, skriver Maajid Nawaz og avslutter: Bare på denne måten kan den dødelige ekstremist-kulturen bekjempes.

Daily Mail: Root out radicals in our schools and jails, says counter extremism expert MAAJID NAWAZ