Østerrike vil trekke tilbake tillatelsen til grensekryssing – Tyskland advarer om at viljen til å hjelpe ikke må overbelastes

Østerrikske myndigheter vil trekke tilbake tillatelsen som ga migranter og flyktninger fri innreise fra Ungarn i helgen og bare lørdag mottok Tyskland - som nå advarer om at landets vilje til å hjelpe ikke må overbelastet - nærmere 10.000 mennesker.

Østerrikske myndigheter vil trekke tilbake tillatelsen som ga migranter og flyktninger fri innreise fra Ungarn i helgen. Fredag kveld besluttet Østerrike og Tyskland å tillate tusenvis av migranter og flyktninger som var «strandet» i Ungarn fri innreise til begge landene. Ungarske myndigheter satte straks opp 65 busser for å frakte migrantene mot den østerrikske grensen.

Alene på lørdag ankom det nærmere 10.000 mennesker i Tyskland.

Men bare timer etter at de første migrantene og flyktningene dro, var sentralstasjonen i Budapest igjen i ferd med å fylles opp av nye.

Migranter på Keleti stasjon i Ungarn.

Migranter på Keleti stasjon i Ungarn.

Nå vil østerrikske myndigheter gjeninnføre grensekontrollen.

– Vi har hjulpet over 12.000 mennesker i en akutt situasjon, men nå må vi bevege oss vekk fra unntakstilstanden til normaliteten, sier den østerrikske kansleren Werner Faymann.

Samtidig advarer Tyskland om at landets vilje til å hjelpe ikke må overbelastes:

Germany, where most of the migrants are heading, warned that its willingness to help «should not be overstretched».

The German interior ministry said the decision to allow migrants in over recent days was an exception and that the EU’s rules requiring asylum seekers to be processed in the first country they arrived in remained valid.

I løpet av helgen begikk tyske og østerrikske asylaktivister selvtekt og dro til den ungarske grensen for å plukke opp migranter for å frakte dem videre inn i landet og dele ut mat.

One of the Austrian activists taking part, Angelika Neuwirth, told the BBC: «I think this is my duty. I can’t close my eyes anymore.»

Ungarsk politi sier at enhver som tar folk over grensen bryter loven om menneskesmugling, men i helgen benyttet aktivistene muligheten til å hente migranter inn i landet uten å bli stoppet av myndighetene.

Den ungarske regjeringen plamlegger å trappe opp grensekontrollen og vil sende tropper til grensen i sør dersom parlamentet gir klarsignal. Det av EU utskjelte grensegjerdet skal etter planen være ferdig oppført 15. september.