Sentralstasjonen i Budapest fylles opp av nye migranter og flyktninger

Fredag kveld besluttet Østerrike og Tyskland å åpne grensene for migranter og flyktninger som var strandet i Ungarn og ungarske myndigheter satte opp 65 busser for å frakte dem mot den østerrikske grensen. Men bare timer etter er sentralstasjonen i Budapest igjen i ferd med å bli fyllt opp av nye migranter og flyktninger.

Fredag kveld besluttet Østerrike og Tyskland å åpne grensene for migranter og flyktninger som var strandet i Ungarn og ungarske myndigheter satte opp 65 busser for å frakte dem mot den østerrikske grensen. Tyskland regner med at så mange som 10.000 vil ankomme bare i løpet av lørdagen.

Men allerede dagen etter at de første migrantene og flyktningene dro, er sentralstasjonen i Budapest igjen i ferd med å fylles opp.

OK-UngarnTidligere denne uken skrev Jyllands-Postens reporter Gunnar Willum at sentralstasjonen i Ungarns hovedstad Budapest var blitt en flyktningleir. Mange hadde slått opp telt i påvente av å komme seg på tog til Østerrike og Tyskland. Over alt på gulvet lå menn, kvinner og barn, mens en gruppe på 50 menn demonstrerte med knyttede never og slagord:

«Nei til Ungarn, ja til Tyskland!»

De fleste har allerede reist gjennom Makedonia og Serbia – over hvis grenser man i praksis reiser fritt mot å registrere seg – for å komme til Ungarn på vei mot Tyskland og Skandinavia. Til tross for Schengen-avtalen innførte imidlertid Ungarn passkontroll på utenlandstogene og pågrep mange migranter som ville videre til Tyskland og andre vesteuropeiske land.

Kort etter ryddet ungarske myndigheter sentralstasjonen, men det ble uroligheter da de forsøkte å frakte migrantene og flyktningene til mottakssentre andre steder i landet:

Da det gik op for flygtningene, at de skulle køres i busser til et modtagecenter, opstod der tumult, fordi mange nægtede at tage med og i stedet lagde sig på skinnerne. Og fredag var der fortsat omkring 500 passagerer tilbage i toget. Adskillige har annonceret, at de vil sultestrejke, indtil de får lov at rejse over grænsen og videre mod Østrig eller Tyskland.

Men bare noen timer etter at 65 busser er dratt mot Østerrike og Tyskland er stasjonen igjen i ferd med å fylles opp av nye migranter og flyktninger:

Busserne hentede både de mange flygtninge, der var fortsat deres rejse mod Østrig til fods på motorvejen, samt dem der stadig var tilbage på banegården.

Men på ganske få timer er der kommet mange nye flygtninge sydfra til banegården i Budapest.

»De kommer og spørger os: Hvornår kommer busserne, der redder os?,« siger Ulla Terkelsen fra Budapest ifølge tv2.dk.

Lørdag morgen oplyste de østrigske myndigheder at omkring 4.000 flygtninge havde krydset grænsen fra Ungarn, og Tyskland har meddelt, at landet forventer at modtage mellem 5.000 og 10.000 flygtninge lørdag.

Berlingske: Banegård i Budapest er allerede fyldt med nye flygtninge