Politikk

Møkka fra Salongen

En gang, i riktig gamle dager, het det at det var først når møkka trengte inn i direktørens salong at det gikk opp for makta at noe burde gjøres. NRKs ”Salongen” (P2) har snudd konseptet på hodet: nå er det folkeopplysningskanalen som er blitt møkkaspreder, i kjent stil som Journalistisk Venstreparti. Denne gangen er det Asle Toje og Per Sandberg som får gjennomgå.

Först när skiten tränger in i direktörns salong, då hörs en klagosång, då får vi en miljödebatt. (Fria Proteatern, 1970-tallet)

NRKs Salongen sendes hverdager på P2 i tidsrommet kl. 17-18:00, altså rett for Dagsnytt 18, som de tydeligvis vet å utnytte. Men spørsmålet er om den såkalte folkeopplysningskanalen NRK er tjent med at et seriøst debattprogram, og ett av de ytterste få som er igjen, eller andre programmer for den saks skyld, lar Salongredaksjonen utnytte mennesker på den måten som de tillater seg å gjøre. I så fall tror jeg NRK vil få problemer i fremtiden med å få seriøse folk til å stille til debatt eller la seg intervjue.

Salongen selger seg selv inn som et program der det er «plass til verden, kultur, politikk, mennesker, meninger, harselas, historier og opplevelser». Her kunne det meste antakelig med fordel være strøket, og vi kunne stått igjen med «harselas» som en dekkende beskrivelse. I alle fall når det gjelder én av de «medvirkende» (som han presenteres som): Jørgen Strickert. Og jeg merker meg at programmet ikke lanseres som et satireprogram.

La oss «høre» Strickerts tanker fra Salongen 1.september 2015 (innslag 3, starter på ca. 15.minutter), under overskriften Jørgen tenker på flyktninger, Sandberg og musikk. Jeg lar den enkelte få gjøre seg opp sin egen mening om Jørgen Strickerts klikk, øh, jeg mener klipp og lim:

Og da Jørgen, lurer jeg på hva tenker du på?

(hm) Jeg tenker på disse, disse flyktningene, da, det, det, blir, det blir litt trist fra min side i dag, men, MEN, det kommer musikk, jeg har tenkt å spill musikk mot slutten, så det hjelp, det lindrer noe da.

Frampreik der, takk

Men det blir trist først. Det er vanskelig å la være å tenke på disse flyktningene, synes jeg, det er jo de helvetes speilnevronene, vett du, disse jævla forbanna, disse irriterende speilnevronsystemet som faciliter informasjon og forståelse ved å observere bevegelser knytta til egen erfart kunnskap via speilnevronene som i verste fall kan føre til empati, innlev…, forståelse av andres intensjoner, Gud som jeg hater speilnevronene, dem er veldig (kremt) forferdelig ubehagelig, men man har dem jo, sant. Og nå har jo til og med noen begynt å spre og dele bilder av, av døde, druknede barn på Facebook (snufs), så man kan nesten få inntrykk av at dette finnes i virkeligheten også.

*klikk*: (nyhetsoppleser) EU har ikke funnet løsningen på hvordan flyktningestrømmen skal håndteres og hvilke land som skal ta hvor mange flyktninger, ehhh *klikk*

En ganske presis oppsummering av Europas samlede holdning til den største flyktningekatastrofen i verden siden den 2.verdenskrig dette egentlig. Ehhh

*klikk*: (nyhetsoppleser) ehhh, Europa er det dødeligste sted for flyktninger, ja en kirkegård for dem på flukt *klikk*

Ja, så kan vi en jo spørre seg: hvorfor må dem på død og liv legg ut på den livsfarlige reisen til Europa? Det må da, da være bedre steder hvor de kan være?

Asle Toje, forskningsdirektør ved Det Norske Nobelinstitutt

Asle Toje, forskningsdirektør ved Det Norske Nobelinstitutt

*klikk*: I nærområdene (stemmen til Solveig Horne), I nærområdene (stemmen til Asle Toje), I nærområdene (stemmen til Per Sandberg), I nærområdene (stemmen til Asle Toje), I nærområdene (stemmen til Per Sandberg), I nærområdene (stemmen til Asle Toje), I nærområde (usikker på hvem stemmen tilhører), I nærområdene (stemmen til Solveig Horne) *klikk*

Ja, du nevnt det. I nærområdene, det må da være bedre om dem holder seg der i nærområdene for her, i fjernområdene, altså i vårt nærområde, der er det jo ikke plass.

*klikk*: (eldre kvinne som blir intervjuet av NRK) Å bygge ut golfbanen synes jeg ikke noe om, nei. Hvorfor ikke det? Nei, jeg synes golfbane er bra, det er mange mennesker som har veldig nytte av golfbane og få mosjon på den måten, så det synes jeg ikke noe om *klikk*

Vi kan i hvert fall ikke bruke golfbanen på Bogstad til noe fornuftig for det vil jo frata livstrette, overvektige mennesker på Bogstad muligheten til mosjon i nærområdene – og dessuten:

*klikk*: (stemmen til Asle Toje fra Dagsnytt 18) befolkningen i Europa begynner å lure på om, eh, eh, hvor mye penger man skal bruke på dette. Flyktningene som en tar i Europa er ekstremt kostbare *klikk*

Ja, det er ikke gratis dette, sant, og hvis du først tar med deg en flyktning hjem, så må du værsegod mate den og gå tur med den sjøl, du må forhold deg til realitetene, sant, hvis ikke er du en politisk korrekt godhetsposør, og dem er det jo ingen som liker. Du må skru av speilnevronene og empatien, hvis ikke risikerer du å bli forferdelig, forferdelig lei deg.

*klikk*: (korrespondent NRK) de drukner i tusentall over havet, kveles gjemt i lastebiler eller dør i forsøket på å komme om bord i et tog eller en ferje til England *klikk*

Ja, og det er jo helt forferdelig å ta inn over seg , øh, dette. Så-prøv-å-la-være. Tenk, øh, positivt. Tenk på noe hyggelig, snu situasjonen, for dette kan vi velge og dette, dette vet jo jeg litt om, øh, Ragnhild, for jeg har jo, som du vet, vært på mange mindfullness-kurs en gang, her på jobben og lært –

(Medprogramleder Ragnhild avbryter) … å spise en rosin kjempesakte..

Jeg spiste en rosin. Og det på 15 minutter, tror jeg. (Ragnhild: ja!). Og det er mange som lurer sikkert på hvorfor jeg er så grunnleggende munter og optimistisk og positiv, ehh, hele jævla tida, jo det er jo fordi jeg en gang spiste en rosin da – på et kvarter. Prøv, prøv å snu, eh, den negative tankemønsteret og ikke kjenn så nøye etter. Det handler ikke om hvordan dem har det, men hvordan du tar det.

*klikk*: (stemmen til Asle Toje fra Dagsnytt 18) det er fortsatt slik at etterspørselen overstiger tilbudet når det gjelder hjelp *klikk*

Ja, sånn kan en jo også beskrive den verste flyktningekatastrofen i verden siden 2.verdenskrig. Etterspørselen overstiger tilbudet (humre) når det gjelder hjelp. En gang til:

*klikk*: (stemmen til Asle Toje fra Dagsnytt 18) det er fortsatt slik at etterspørselen overstiger tilbudet når det gjelder hjelp *klikk*

Sant, bare, det går an, hm, du går forbi en bilulykke, en mann har kommet i skade for å få armen revet av, rett under skulderen der, si du da: Skitt fyr, du har jo ingen arm og blodet står som en geysir ut av torsoen din, eller sier du: her er det åpenbart slik at mangelen overstiger tilstedeværelsen når, når det gjelder arm – og går rolig videre til det du egentlig skulle – OG dessuten:

*klikk*: (stemmen til Jan Egeland fra Dagsnytt 18) den største flyktningekatastrofen siden 2.verdenskrig *stift som dras over LP-plate*

Stoppen en halv! Vent, nå litt, vent et lite øyeblikk.

*klikk*: (stemmen til Asle Toje fra Dagsnytt 18) der må jeg få arrestere deg litt, Egeland, for dette er ikke den største humanitære krisen eller flyktningekatastrofen siden 2.verdenskrig *klikk*

Ah! Dette-er-ikke-den- største- flyktningekatastrofen-siden-2.verdenskrig. Jan Egeland, den luringen, han har jo løpt omkring og sagt dette i månedsvis jo.

*klikk*: (stemmen til Jan Egeland fra Dagsnytt 18) den største flyktningekatastrofen siden 2.verdenskrig *klikk*

Hmm, men hva vet vel Jan Egeland om i Flyktningehjelpen om flyktningehjelping?

*klikk*: (stemmen til Asle Toje fra Dagsnytt 18) dette er ikke den største humanitære krisen eller flyktningekatastrofen siden 2.verdenskrig, den er mindre enn Korea-krigen, den er mindre enn Biafra-krigen *klikk*

Hm, hm, hmmm, den er mindre enn Korea-krigen, den er mindre enn Biafra-krigen, så det så.

*klikk*: (stemmen til Jan Egeland fra Dagsnytt 18) Hvilke tall operer du med da? (Asle Toje) I antall fordrevne så er, så overstiger tallene både fra Korea-krigen og Biafra-krigen, jeg har sjekket dette *klikk*

Han har sjekket dette. Den satt. Egeland, eller skal vi kalle deg Lyveland. Asle Toje har nemlig sjekket-dette, så kan en jo spørre seg: hvorfor, hvorfor, synes Asle Toje at det viktig å slå fast akkurat dette. For, for det kan vel ikke være for å bagatellisere situasjonen…?

*klikk*: (stemmen til Asle Toje fra Dagsnytt 18) det er ikke for å si at det er en liten krise *klikk*

Nei, det er ikke det som er poenget, det er vel, vel bare fordi Asle Toje er forsker og kommentator, det er jo sånn de driver med, sant, dem sjekker ting.

*klikk*: (stemmen til Asle Toje fra Dagsnytt 18) jeg har sjekket dette *klikk*

Han har sjekka, og Asle Toje har helt sikkert rett siden han har sjekka dette – på den annen side (stønn) foregikk jo Korea-krigen mellom 1950 og 1953 og Biafra-krigen mellom 1967 og 1970.

*klikk*: (stemmen til Asle Toje fra Dagsnytt 18) jeg har sjekket dette *klikk*

Det sto på wikipedia da og, øh, det er jo fortsatt litt uklart hvorfor, øh, Asle Toje gjør oss oppmerksom på denne åpenbart riktige, men muligens bittelitt irrelevante rangeringen av lidelse – mener han at vi heller skal hjelpe flyktninger som var på flukt for 62 eller 45 år siden, fordi det var flere av dem, øh, det må da være mer praktisk å løse en krise, prøv å løse en krise som foregår enn en som foregikk for 40 eller 60 år siden. Mer praktisk, og kanskje også mer mulig, all den tid fenomenet tidsmaskin strengt tatt egentlig ikke eksisterer.

*klikk*: (stemmen til Asle Toje fra Dagsnytt 18) jeg har sjekket dette *klikk*

Jeg har vært på wikipedia å sjekket det og faktisk så får du bare ett treff på tidsmaskin på wikipedia, og, og, det omhandler, øh, det niende studioalbumet til Dumdum Boys fra 2009.

(litt musikk fra Dumdum Boys og *stift som dras over LP-plate*)

Og det, det, kan vi jo være enige om alle sammen, at, at, rock’n roll og flyktningekrisen er to veldige forskjellige ting, som aldri, aldri bør blandes.

*klikk*: (stemmen til reporter i Dagbladet TV) vi skulle også ha hatt Per Sandberg her i studio, han valgte å trekke seg i protest for to minutter siden *klikk*

Per Sandberg, 1.nestleder i FrP og medlem i Utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget

Per Sandberg, 1.nestleder i FrP og medlem i Utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget

Uhm, uhm, Dagbladet prøvde å lage en debatt om flyktningekrisa i går nemlig mellom Audun Lysbakken og Per Sandberg, men Per Sandberg som jo ellers stiller opp, øh, på det aller meste, trakk seg – altså i protest. Ole Torp har mer.

*klikk*: (fra Dagsnytt 18, OT=programleder Ole Torp, PS= Per Sandberg) OT: Nestlederen i FrP, Per Sandberg, gikk i sinne før debatten fikk begynt på grunn av en rockelåt. Per Sandberg velkommen hit, jeg håper du blir sittende, er du … (rå, kort latter fra PS) … (OT ler også kort og spør) Tåler du ikke rock? *klikk*

Tåler, tåler virkelig ikke Per Sandberg rock (medprogramleder he, he), MEN Per Sandberg har virkelig egentlig ikke noe imot rock per se, det var teksten i denne konkrete rockelåten som var problemet.

*klikk*: (stemmen PS fra Dagsnytt 18) så skal liksom innledningen være en tekst som går på dette med å knekke nakken og kjøtt som sprekk og hat og fremmedfrykt, det var en helt feil innledning i forhold til en sånn debatt *klikk*

Og, og (kremt), den oppmerksomme P2-lytter vil umiddelbart skjønne at det dreier seg om Raga Rockers låten ”Noen å hate” dette, som også ga Audun Lysbakken muligheten til å innkassere noen populismepoeng.

*klikk*: (fra Dagsnytt 18, stemmen til Audun Lysbakken) nei, altså jeg er jo glad i, i, Raga Rockers, jeg altså *klikk*

Bra! Audun Lysbakken liker Raga Rockers han, det må vel være verdt minst en fire-fem populismepoeng.

*Hurra! Hurra! Hurra! Hurra! Hurra!*

Bra jobba. MEN Per Sandberg synes altså Raga Rockers-låta ”Noen å hate” var en upassende introduksjon til en debatt om flyktningepolitikk – og det kan en jo forstå enda det var en veldig myk og varsom cover.

(Raga Rockers spilles av med følgende tekst):

*klikk* Er det ikke deilig å ha noen å hate?
Føles det ikke godt å ha noen å hate? *klikk*

Tja, jeg likte det nå egentlig godt jeg, men så kan en jo selvfølgelig spørre seg: Hvis, ehh, en Rage Rockers cover ikke er en passende låt å starte en debatt om flyktningekrisen på, hva hadde Per Sandberg foretrukket? Og det er jo veldig vanskelig å spekulere i, vi er jo så forskjellig vi mennesker hva smak og sånn angår, så jeg kan jo, men kanskje noe med Blondie da.

(Spiller av Blondie med følgende tekst):

*klikk* Just go away. Just go away. *klikk*

Men det blir jo spekulasjoner. Jeg aner ikke hva Per Sandberg synes passer som musikalsk introduksjon til en flyktninge.., det, det blir, vi er jo veldig ulik på d.., personlig er jeg veldig glad i Marianne Faithful.

(Spiller av Marianne Faithful med følgende tekst):

*klikk* Go away from my world. *klikk* 

Det er jo veldig vanskelig å forutsi hva han vil ha, det er jo som å smak og behag, så hvordan kan jeg vite hvilken musikk Per Sandberg synes er passende i en flyktningekontekst. Men ett av mine favorittband er jo, er jo Sparks, sant.

(Spiller av Sparks med følgende tekst):

*klikk* How’re you getting home
How’re you getting home
How’re you getting home, I’m curious
No, I’m really only curious
How are you getting home

Get away from here
Let’s get away from here
I hope you live a million miles away
I could take you half way home tonight
Tomorrow you’ll be home
Tell me how you’re getting home *klikk*

Tja, ja, jeg vet ikke hva Per Sandberg vil, og dem som, dem som følger veldig godt med vet jo at Sparks nylig slått seg sammen med Franz Ferdinand, faktisk, og laget supergruppa FFS, som jeg faktisk nylig var å så i Skottland nå her forleden, de har jo også veldig mye bra, synes jeg da.

(Spiller av FFS med følgende tekst): 

*klikk*: Tell everybody to piss off tonight *klikk* 

Men jeg vet jo ikke hva Per Sandberg liker – og Per Sandberg er jo litt eldre enn meg og synes kanskje litt eldre popmusikk passer bedre for å kontekstualisere flyktningespørsmålet.

*klikk* Get back, get back.
Get back to where you once belonged *klikk*

Men, jeg kan jo ikke vite hva Per Sandberg mener passer best som musikalsk bakteppe for en flyktningedebatt, så en må kanskje si fra da, og det blir jo aldri helt feil med Elvis, de fleste, når en setter på en Elvis Presley, da kan alle, alle kan synge med til selve Kongen.

*klikk* Return to sender (samtidig stemmen til Per Sandberg: Alle er returnerbar. Vi må bare sørge for å gjøre dem returnerbar) *klikk*

Tja, da er det vel bare å vente på de neste karakterdrapene fra Salongen, og for øvrig: i dag var det visstnok «harselas» med et lik. Men da hadde jeg allerede fått min dose. Det er bare å gratulere folkeopplysningskanalen og samtidig vil jeg oppfordre NRK om å be til Vår Herre om høyere lisens fra folket.