Innvandring

Det nedrigste nivået

Human Rights Service ble lørdag 26.september omtalt i en lederartikkel i avisen iTromsø på det nedrigste nivået som kanskje har funnet veien inn i norsk media. Bortsett fra de faktuelle feil kobler avisen oss opp til NS, nazistenes okkupasjon av Norge, til fengsling og endog en tilnærmet indirekte kopling til at vi bør skytes (!).

Lederartikkelen i avisen iTromsø 26.september er så hinsidig at man begynner å tvile på om det er noe håp. Her følger vårt tilsvar, og jeg ber alle om å lese lederartikkelen (se lenke i vårt tilsvar) først – for å skjønne hvilket forfall vi, som nasjon, kan stå overfor:

Publisert i iTromsø 27.september 2015.

Det nedrigste nivået

I iTromsø lørdag 26. september avlegges Human Rights Service (HRS) en visitt av det tvilsomme slaget fra avisens lederkorps. Anonymt selvsagt, da artikkelen er så nedrig at den neppe hadde sluppet gjennom i avisens eget debattfelt. I alle fall ikke hvis avisen følger sin egen formaning: «iTromsø ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk eller lovverk,» samtidig som det oppfordres til å respektere andres meninger.

Lederartikkelen åpner med at HRS har mistet den årlige støtten på 1 million fra byrådet i Oslo. Det korrekte er at vår støtte ikke er foreslått videreført av bystyret – og det har den heller ikke vært de foregående år. HRS’ støtte hvert år, siden 2012, har vært en del av forhandlingen mellom FrP og byrådet. Som kjent er budsjettet for 2016 ikke vedtatt ennå.

Året 2012 er for øvrig et stikkord. Da den rødgrønne regjeringen, med daværende statsråd Audun Lysbakken (SV) i spissen, la frem 2012-statsbudsjettforslag høsten 2011 var HRS’ tilskuddsbevilgning halvert. Interessant er at dette ble gjort på udemokratisk vis. Når en tilskuddsordning endres skal mottaker ha beskjed i budsjettet året før, hvilket er logisk da alle har forpliktelser som lønn, kontorleie etc. Ergo skulle Lysbakkens kutt vært meldt i 2010-budsjettet. HRS fikk imidlertid beskjed 15 minutter før (!) fremleggelsen. Denne høyst tvilsomme operasjonen meldte vi inn til Stortinget, men som kjent hadde de rødgrønne flertall og det var kun ett parti (FrP) som hadde merknad i budsjettet til Lysbakkens fremgangsmåte. Men flere reagerte, og det var faktisk en fra Arbeiderpartiet som kontaktet oss og anbefalte oss å ta kontakt med Carl I. Hagen. Så millionen kom altså som en slags opprettelse av en synd fra den rødgrønne regjeringen.

At iTromsø ikke kan historien som utspiller seg i Oslo er nå én side av saken, verre er det at avisen går rett i strupen på en navngitt person i HRS: Hege Storhaug.

”Human Rights Service er ledet av Hege Storhaug, som siden 2001 har viet sitt liv til «forskning», hvor konklusjonen i samtlige tilfeller er at innvandringen fra muslimske land ruinerer det norske samfunnet. At hun har fått støtte i alle disse årene for sitt mildt sagt tvilsomme, vitenskapelige grunnlag, er jo en skandale, men Norge skal i alle fall ha for at vi ikke knebler folk med slike synspunkter.”

Nei, HRS er ledet av undertegnede. Storhaug er informasjonsleder. Og nei, HRS bedriver ikke med forskning (selv om undertegnede har jobbet som forsker, Storhaug derimot som journalist). HRS er en politisk tenketank, hvilket betyr at vi leverer på politiske utfordringer og kommer med forslag til tiltak på innvandrings- og integreringsområdet. At det er en ”skandale” at Storhaug får støtte for ”sitt tvilsomme, vitenskapelige grunnlag” kan også tilbakevises. Alle rapporter som HRS utarbeider er det undertegnede som har metodisk ansvar for, ikke ulikt rollen jeg hadde som metoderådgiver i Riksrevisjonen.

At Norge skal ”ha for at ikke vi knebler folk med slike synspunkter” (uten at jeg vet hva slike er, bortsett fra at iTromsø er uenig) faller på sin egen urimelighet. Det er vel derfor iTromsø jubler for millionen de tror vi allerede har mistet. HRS tåler selvsagt kritikk, men vår standard er at den må være faktuell og etterprøvbar. Her svikter iTromsø.

Så blir det verre. Straks mye verre. Under henvisning til at 90 prosent av det norske folk vil hjelpe syriske flyktninger, mens ”de 10 prosentene som er skeptiske, vil godt under én prosent støtte de ekstreme synspunktene til Human Rights Service og nett-trollene.”

Ja ha, hva mener så HRS? Har iTromsø kommet frem til at HRS ikke vil hjelpe syriske flyktninger? At vi er uenige om hvordansyriske flyktninger hjelpes best mulig kvalifiserer neppe til å hevde at våre synspunkter er ekstreme. HRS har mest tro på hjelp i nærområdene og at FNs matvareprogram tilføres de nødvendige midler som de mangler. Ellers kan jeg si det med statsminister Erna Solbergs ord ”Alle kan ikke komme til Norge” (Dagbladet 25.september).

Så til det virkelige nedrige nivået:

”De representerer på ingen måte det norske folk. Hadde de vært født 75 år tidligere, ville et slikt politisk ståsted gjort at de var i Nasjonal Samling og støttet nazistenes okkupasjon av Norge. At de med årene har byttet ut «jøder» med «muslimer» som fiendebilde, er det eneste nye. Og hvis du lurte på hva det norske folket mente om Nasjonal Samling, skal du vite at mesteparten av medlemmene ble fengslet etter krigen, noen sågar skutt. De representerte ikke landet da, og de representerer ikke landet nå. Norge er faktisk fullstendig uenige med dem, og de kan trygt «gå og vaske den stygge munnen sin».”

Koblingen fra iTromsø er så hinsides at en knapt tror hva en leser. At lederskapet i avisen iTromsø kobler oss til NS, nazistenes okkupasjon med referanse til fengslet – sågar skutt (!) – er særdeles grove og injurierende beskyldninger om de ansatte i HRS, ikke minst med hensyn til at rasistisk virksomhet og uttalelser er straffbart etter straffeloven § 135 a. Det er videre påstander om straffbare forhold i vår virksomhet som rammes av flere punkter i pressens egen Vær Varsom-plakat (VVP).

Det er også problematisk at påstandene fra iTromsø er helt generelle og uspesifiserte. Det finnes ikke én henvisning til konkrete uttalelser eller handlinger fra vår side. Det gjør det vanskelig å forsvare seg mot påstandene, og for leserne gis det ingen mulighet til selv å bedømme om det er grunnlag for iTromsøs artikkel. Vi gjør videre oppmerksom på at ingen i HRS er noen gang tiltalt eller straffet for rasisme eller hatkriminalitet. Vår virksomhet er basert på et grunnsyn om menneskelig likeverd uavhengig av rase, kjønn og etnisk opprinnelse.

I tillegg til at HRS krever dette tilsvaret publisert i sin helhet, gir vi iTromsø anledning til å dementere påstandene om HRS og komme med en uforbeholden offentlig unnskyldning i sin egen avis så raskt som mulig. Om avisen motsetter seg dette, vurderer vi å ta saken til rettslig vurdering.