Innvandring er europeernes største bekymring

Siste utgave av Eurobarometeret viser at innvandring er den europeiske befolkningens største bekymring foran økonomi og arbeidsledighet. Det samme er for øvrig tilfelle for Norge, hvor Klimabarometeret for 2015 viste at innvandring for første gang lå på 1.plass av 14 saker som befolkningen er mest bekymret for.

Siste utgave av Eurobarometeret viser at innvandring er den europeiske befolkningens største bekymring – foran økonomi og arbeidsledighet. Hele 38 prosent oppgir at masseinnvandringen til Europa nå står høyest på deres politiske prioriteringsliste. Det er en økning på 14 prosent fra høsten 2014.

Eurobarometer

Det samme er for øvrig tilfelle for Norge, hvor Klimabarometeret for 2015 viste at innvandring for første gang lå på 1.plass av 14 saker som befolkningen er mest bekymret for.

Eurobarometeret, som er en måling som regelmessig blir foretatt på oppdrag fra EU-kommisjonen, ble publisert 31 juli og har 31.861 respondenter i EUs 28 medlemsstater.

Migration has been pushed up the political agenda as thousands of migrants from north and sub-Saharan Africa cross the Mediterranean Sea in search of a better life in Europe.

According to Frontex, the EU’s border agency, 153,000 migrants had landed in Europe by the end of June this year, a 150 percent increase on 2014. The largest numbers of migrants have come from Syria, Eritrea and Somalia.

Data published by the UNCHR in June estimated that Greece is the most popular landing-point, with the number of migrants reaching the country by sea soaring to 63,000 this year, slightly higher than the 62,000 who arrived in Italy by sea.

Migrant deaths at sea this year stood at 1,865 in June, the International Organisation for Migration said.

Et annet populært landingspunkt for innvandrere fra Nordafrika er EUs minste medlemsstat Malta, hvor hele 65 prosent av befolkningen oppgir innvandring som deres hovedbekymring.

båtmigranter

Mens Danmark opplever en nedgang i antall asylsøknader, mottar Tyskland et rekordantall. Tyskland har hittil i år registrert over 300.000 asylsøkere og bare i juli mottok Tyskland 79.000 søknader. Landet har dermed måttet oppjustere det forventede antallet asylsøknader i 2015 fra 400.000 til en halv million.

Flesteparten av asylsøkerne til Tyskland kommer fra krigs- og kriseområder på Balkan, samt Syria, Irak og Afghanistan, skriver Jyllands-Posten.

Den enorme tilstrømningen har ført til en rekke protester fra den tyske befolkningen og det har vært flere voldsepisoder. Hittil i år er det registrert hele 202 angrep og/eller ildspåsettelser mot asylmottak. Til sammenligning var det 198 slike angrep i hele 2014.

«Situationen er blevet tilspidset de seneste uger,» siger chefen for den tyske efterretningstjeneste, Hans-Georg Maassen, til Focus.de og tilføjer:

«Det viser, i hvilken grad den fremmedfjendske atmosfære blandt visse dele af befolkningen har taget til.»

Flere af asylcentrene er under pres på grund af det høje antal flygtninge. Eksempelvis skrev mediet Stern.de tidligere på ugen en reportage fra et asylcenter i staten Rheinland-Pfalz, hvor der er normeret plads til 844 personer, men næsten dobbelt så mange – ca. 1.500 – bor der i disse dage. Tidligere på ugen var der tilmed slagsmål mellem en flok asylsøgere på centret.

Også lørdag var der i Dresden et større sammenstød på et asylcenter, da omtrent 100 asylsøgere røg i slagsmål ifølge DNN-Online. Politiet ankom i 14 patruljebiler og med to indsatsstyrker, og omtrent 80 betjente måtte efterfølgende blive i centret for at bevare roen.

Syv mænd og en kvinde kom til skade i forbindelse med urolighederne.

I hele 2014 ankom 283.000 migranter ulovlig til Europa. Hittil i år har det ifølge EUs grensebyrå Frontex ankommet nærmere 250.000 og tilstrømningen ser ikke ut til å avta. De ankommer imidlertid til et Europa som fortsatt befinner seg i en økonomisk krise og allerede har svimlende 26 millioner arbeidsledige.

Rundt 100.000 har i år kommet til Hellas, 76.000 til Ungarn og 77.000 til Italia. Sistnevnte setter samtidig rekord i arbeidsledighet for unge. I juni gikk ytterligere 22.000 arbeidsplasser tapt og nærmere annenhver unge italiener – 44,2 prosent – står nå uten arbeid.

Eu observer: Immigration is Europeans’ biggest concern, poll finds

European Commission: Spring 2015 Standard Eurobarometer : Citizens see immigration as top challenge for EU to tackle

Jyllands-Posten: Rekordhøjt antal flygtninge i Tyskland i juli