Forskjellsbehandling og diskriminering

Høyretopp sprer fremmedfrykt – sprer media

En av Høyres ordførerkandidater blir beskyldt for å spre fremmedfrykt via Facebook. Blant annet har hun hevdet at "De må ta skikken dit de kommer. Dette er Norge." Men journalisten som har skrevet saken har også noe å svare for, blant annet med "rotta fra Uruguay".

Faksimile fra Trønder-Avisa

Faksimile fra Trønder-Avisa

Hva medier får seg til å videreformidle om navngitte personer innen politikken kan ofte være stygt, men det bør være berettiget og en bør sørge for å ha sin egen sti ren – noe både journalister og politikere bør legge seg på minnet.

Denne gangen er det Trønder-Avisa som slår til mot Høyres ordførerkandidat Laila Spillum Domås i Grong. Hun har ifølge avisa gjort seg bemerket den siste tiden «med å dele islamkritiske og innvandrerfiendtlige innlegg på Facebook.»

Skikk og bruk

Hva som er så islamkritiske og innvandrerfiendtlig er det derimot ingen eksempler på, det eneste som trekkes frem er følgende:

( … ) har blant annet delt innlegg fra det høyreekstreme nettstedet «Frie ord» og den kjente islamkritikeren Hege Storhaug. I tillegg har hun selv kommentert lenkene hun har delt.

«De må ta skikken dit de kommer. Dette er Norge», skriver hun blant annet.

Å mene at innvandrere må lære seg «skikk og bruk» i Norge er ikke Domås den første politikeren som sier. Selv «landsmoder» Gro Harlem Brundtland (Ap) har uttalt seg i slike vendinger. Jeg prøvde derfor å gå inn på FB-profilen til Domås for å se om det var noe som kvalifiserte til påstander om fremmedfryktspredning, men hennes profil gjelder kun for venner. Hvorvidt nettstedet Frie Ord er rasistisk vites ikke, da jeg ikke benytter dette nettstedet. Men Hege Storhaug kjenner jeg, da hun er informasjonsleder her i HRS, hvor jeg er daglig leder. La oss så se hva Trønder-Avisa videreformidler (min utheving):

Sp-topp og tidligere ordfører i Grong, Erik Seem, var blant de første som tok til motmæle på Facebook.

«Det er jo ikke til å unngå å legge merke til hva Grong Høyre sin førstekandidat velger å legge ut på Facebook. Dette er i stor grad oppslag med en sterk slagside mot flyktninger som kommer til Norge. Sterkt beklagelig og stikk i strid med hva den samme førstekandidaten stemmer for i kommunestyret», skrev Erik Seem.

Overfor Trønder-Avisa sier Seem at han synes det er meget spesielt at Høyres toppkandidat har valgt å dele lenker fra det han betegner som klare rasistiske miljø.

Når Sps Erik Seem velger å uttale seg så sterkt om andre, bør ikke da journalisten be vedkommende belegge sin påstander? Jeg, og sikkert flere med meg, vil gjerne ha eksempler fra Trønder-Avisa på hva som er rasistisk fra Hege Storhaug, og regner med avisen redelig følger opp. Det gjelder også SV i Grong, der Trond Martin Sæterhaug prøver seg på en typisk «jeg sier ikke, MEN…»:

– Jeg sier ikke at Domås er rasist, men ved å dele slike lenker er hun med på å spre fremmedfrykt og rasisme, sier Sæterhaug.

Siden vi enda ikke vet hva «slike lenker» er, står det heller ikke mye respekt av lederen for Nord-Trøndelag Høyre, Elin Rodum Agdestein:

– Dette har overhodet ikke noe med Høyres politikk å gjøre, verken nasjonalt eller lokalt. Høyre ønsker et samfunn preget av mangfold, inkludering og med muligheter for alle, sier Agdestein.

Mener Agdestein med dette at Domås ikke ønsker «et samfunn preget av mangfold, inkludering og med muligheter for alle»? I så fall en spesiell beskjed fra en partikollega til en annen.

Paddeflat

Laila Spillum Domås har tydelig fått panikk av medias fokus på hennes FB-oppdateringer. Og avisa vet å velge sine ord, for Domås «erkjente fredag kveld at hun har gjort feil, og beklaget sterkt at hun hadde delt lenker med fremmedfiendtlig innhold.»

Vi utenforstående vet enda ikke hva som er det fremmedfiendtlige innholdet, og journalisten gjør ingenting for å fortelle oss det heller. Tvert om lar han Domås unnskylde seg med «at hun er ny på Facebook, og ikke forstod rekkevidden av delingene.» Men den «moralske» journalisten gir seg ikke:

Hvorfor delte du disse lenkene?

– Det at man deler trenger ikke nødvendigvis bety at man er enig. Jeg har ikke trykt «liker» på dem.

– Men du har jo også selv kommentert noen av lenkene?

– Ja, jeg har det. Jeg vet det. Og jeg beklager det. Jeg kjenner på meg at det jeg har gjort er feil, og jeg har det tungt inni meg.

Tenk at en FB-bruker kommenterer lenker en selv deler – nå står ikke verden til påske! Nei, Domås, du har, i alle fall ikke etter denne reportasjen, noen grunn til å legge deg paddeflat. Men det bør kanskje journalisten Stian Manka gjøre.

«Rotta fra Uruguay»

Siden jeg sjekket Domås sin FB-side sjekket jeg også journalisten sin – noen har jo det med å kaste stein i glasshus. Og riktig det, den tydelig fotballinteresserte journalisten synes (også) å ha et forbedringspotensiale :

Skjermbilde 2015-08-08 11.18.48

Manka kan neppe bortforklare seg med å være fersk FB-bruker og ikke forstå rekkevidden av sine uttalelser, til det har han vært på FB for lenge samtidig som han lever av formidling. Dog er jeg ikke i tvil om at Manka sikkert har en god forklaring på «rotta fra Uruguay», slik som sikkert også Domås har (gode) forklaringer på sine FB-uttalelser. Men i gale sammenhenger og ut av sin kontekst kan det meste dreies i hvilken som helst retning. Det vet journalister svært godt. Det samme vet politikere – men de bør passe seg: neste gang kan det være en selv som henges ut.

Trønder-Avisa: Høyretopp anklages for å spre fremmedfrykt