Innvandring

Destinasjon Norge

Strømmen av innvandrere til Europa den siste tiden har ført til at vi har mistet kontrollen. Flere av landene opererer nå som transittland da de vet at migrantene ønsker seg videre til Vest- og Nord-Europa. I går merket Norge sin første store grensepassering, minst 39 migranter via Sverige ble tatt i kontroller.

Til tross for at store migrantstrømmer inn i Europa er EU fullstendig bakpå og vet ikke hvordan de skal håndtere situasjonen (og det til tross for at de i mai i år innrømmet for sen reaksjon og lovet bot og bedring). Schengen-avtalen er ikke lenger verdt papiret den er skrevet på, og flere land «takker» vel bare for at de oppfattes som transittland og er behjelpelig med å frakte migrantene videre opp i Europa. Siden mange har destinasjon Tyskland, der forventes 800.000 i år, er tyskerne klar på at byrden må «deles mer rettferdig». Jean-Claude Juncker, president i EU-kommisjonen, ønsker nok mindre fokus på EUs unnlatelsessynd og hevder «the failure to be more generous and sharing on the refugee issue created a Europe he did not want to live in.» Så kan man jo spørre seg hvor han ønsker å leve?

Kommer til Norge med buss eller tog - og grensene er like ubevoktet.

Kommer til Norge med buss eller tog – og grensene er like ubevoktet.

Utvilsomt ønsker mange av migrantene seg til land der velferdssystemene er gode. Norge er ett av dem, men det utgjør også en lang reise. Men i går merket Norge kanskje sitt første større mottak av asylsøkere.

Tidlig kveld i går hadde 39 asylsøkere blitt stoppet via Svinesund, melder Nettavisen.

Politiet i Østfold, som daglig møter asylsøkere, har ingen forklaring på hvorfor flere titalls flyktninger på en og samme dag tok seg over grensen fra Sverige.

Den første puljen, på 22 barn og voksne fra Afghanistan, Eritrea og Syria, ble tatt i en kontroll på toget og ført av toget i Sarpsborg før Politiets Utlendingsenhet (PU) overtok. Politiet reagerte på antallet.

Nyankomne i Hellas, på vei nordover.

Nyankomne i Hellas, på vei nordover.

Så ble ti nye tatt, samtlige afghanere, også her barn og voksne, på en buss ved Svinesund. Litt senere ble ytterligere fem tatt på samme sted. Samtlige ble overlatt til PU.

Politiet i Østfold regnet derimot med at dette ikke var de siste, verken i går eller for fremtiden antar jeg. Så det kan være at IMDis prognose som kom i går på bosetting av 50.000 flyktninger i Norge i perioden 2016-19, allerede er foreldet.

I tillegg har politiet i Finnmark meldt at kapasiteten er sprengt. Antall som velger ruten fra Russland til Norge har blitt tidoblet så langt i år, melder NRK.no. Politiet er overbevist om at ruten via Russland benyttes av menneskesmuglere, og at bakmenn tjener grovt. Senest på torsdag ble en mann arrestert med ni syrere og armenere i bilen.