Politikk

Pia K. ny stortingspresident

I dag ble det klart at Pia Kjærsgaard, tidligere leder av Dansk Folkeparti, etter all sannsynlighet på fredag blir valgt til ny leder av Folketinget. Dermed oppnår hun alt det som Carl I. Hagen ble fratatt.

FrP 2005-2013

FrP 2005-2013

Da Carl I. Hagen forlot lederposisjonen i Fremskrittspartiet (FrP), som han også er stifter for, i 2006 var partiet ett av landets største opposisjonspartier. I en måling i mars dette året gikk FrP til himmels med 34,9 prosent. Så da Siv Jensen overtok roret etter Hagen noen måneder etter, i mai, var det utvilsomt en vellykket politisk arv hun skulle videreføre.

Så skulle en tro at en slik arv ville føre til at Jensen takket Hagen av på en ærverdig måte. Men nei, Hagen ble verken stortingspresident eller fikk en plass i Nobelkomiteen, begge posisjoner som Hagen har uttrykt ønske om.

Så er saken annerledes for Dansk Folkeparti (DF) sin mangeårige leder og partistifter, Pia Kjærsgaard.

Pia Kjærsgaard (DF) blir etter all sannsynlighet den nye folketingslederen.

Pia Kjærsgaard (DF) blir etter all sannsynlighet den nye folketingslederen.

Pia K. (som hun gjerne omtales i danske medier) har sittet i Folketinget siden 1984 for partiet som hun da også ledet, det danske Fremskrittspartiet. I 1995, etter indre stridigheter sammen, forlot hun partiet sammen med tre av sine folketingskollegaer, Kristian Thulesen Dahl, Ole Donner og Poul Nødgaard. De dannet Dansk Folkeparti, med Pia K. som den ubestridte leder. DF ble øyeblikkelig en politisk suksess. I 1998 fikk de 7,4 prosent av stemmene og dermed 13 mandater i Folketinget. I 2001 fikk DF 12 prosent og 22 mandater. Da VK-regjeringen ble dannet i 2001 ble ikke DF ansett som «sturent» nok til å få delta i regjeringen, og de ble VK-regjeringens støtteparti i to perioder. I 2012 gikk Pia K. av som leder og utpekte Kristian Thulesen Dahl som sin etterfølger. Ved årets nylige avholdte folketingsvalg fikk DF 21,1 prosent og 37 mandater. DF er dermed det største partiet i blå blokk, men valgte likevel ikke å gå inn i regjering. I alle fall ikke enda. Dermed har Venstre dannet en mindretallsregjering alene.

Nå ser det derimot ut til at til at Pia K. tildeles en ærespost. Det fremkommer etter at Liberal Alliance (LA) har innsett at kravet om redusert toppskatt for å støtte Pia K’s kandidatur til rollen som folketingsleder (stortingspresident), kanskje ble et noe «umodent og uskønt» forslag, som DF’s gruppeleder uttrykker det. Nå ligger LA heller an til å få lederrollen i Folketingets Finansutvalg.

Hvis flertallet på fredag går for Pia Kjærsgaard som folketingsleder, blir hun den den første kvinnelige leder av tinget.