Når det er grunn til å tvile på tvilen

Den norske filosofifestivalens jury har av uransakelige årsaker gitt årets På kanten-pris til den sprelske samfunnsdebattanten Kari Jaquesson. Og at hun er på kanten er helt sikkert og visst! Men hennes antisemittiske konspirasjonstekning kom likevel som en bombe på juryen om den enn ikke gjorde det på oss andre.

Den norske filosofifestivalens jury har av uransakelige årsaker gitt årets På kanten-pris til den sprelske samfunnsdebattanten Kari Jaquesson. Og at hun er på kanten er helt sikkert og visst! Men hennes antisemittiske konspirasjonstekning kom likevel som en bombe på juryen om den enn ikke gjorde det på oss andre.

Jurymedlem Kaja Melsom har imidlertid tatt konsvensen og trukket seg fra juryens beslutning. Hun hadde fortjent en egen pris, men det later til at det dessverre ikke finnes noen pris for sunn fornuft eller å gjøre det rette i dagens Norge. Festivalledelsen har også tatt avstand.

Men i likhet med hennes antisemittiske, skrudde teorier har Jaquesson sin helt egen vri på virkeligheten:

Kari Jaquesson mener Melsom begår en skivebom.

– Påstandene er usanne. Jeg har overhodet ikke fremsatt noen slike «teorier», sier hun.

Men jo, det har hun – og det ligger der åpent for alle å se. Antirasistisk senters Rune Berglund-Steen og Shoaib Sultan er ellers ikke de er jeg er oftest enig med, men de tok begge kraftig til orde mot Jaquesson i den samme tråden og gjorde henne oppmerksom på hva det var hun faktisk skrev.

Dette finnes det dokumentasjon på, så hvorfor ikke landets journalister går hardere på når de som vi andre vet at Jaquessons foklaringer ikke henger på greip kan man jo bare lure på.

Selv har hun siden brukt mye tid på å legge skylden for «påstandene» om sine egne antisemittiske utgydelser på hovedfienden – Trygdekontorets Thomas Seltzer – og hele tiden insistert på at dette er noe som har oppstått i folks fantasi.

Det har det selvsagt ikke – det kom som følge av hennes egne skriverier på Aftenpostens Ingeborg Sennesets Facebook-side. Vi legger dem ut her igjen bare sånn for ordens skyld. Hva er det å misforstå her, liksom?

Konspirasjonskari 1

Konspirasjonskari i fritt trav

Det er grunn til å minne om at Jaquesson skrev dette på bakgrunn av at 12 jødiske borgere i Europa til da var blitt drept av islamister på under tre år. For ikke å nevne terrororganisasjonen Den islamske stat (IS) beviselige grusomheter.

Hvilken tradisjon Jaquesson er tilhenger av og skrev seg inn i, har for øvrig Bård Larsen, Didrik Søderlind og Arnfinn Pettersen/Kjetil Simonsen redegjort grundig for.

Men de lar tvilen komme henne til gode. Er det noen grunn til det? Kanhende visste hun overhodet ikke hva du hun drev med? Det kan kanskje virke tilforlatelig, men en raskt kikk på Jaquessons Facebook-profil antyder noe annet og gir god grunn til å tvile på tvilen.

For på «likersiden» hennes finner vi nemlig den profilerte franske jødehateren og konspirasjonsteoretikeren Dieudonnè (nesten nederst til venstre).

KJDiedonne

Dieudonnè var opprinnelig komiker, men har flere ganger blitt dømt og bøtelagt for jødehatet han sprer. Han er også forbundet med Irans president Mahmoud Ahmadinejad – jødehater god som noen og leder for en stat som har utslettelse av jødene på partiprogrammet. Så kan man være uenig i at Dieudonnès virksomhet i Frankrike er en sak for rettsvesenet eller ikke, men dette er en åpenlyst jødehatende mann hvis nettside den angivelige ikke-antisemitten Kari Jaquesson altså oppsøker og «liker»:

Dieudonné described Holocaust remembrance as «memorial pornography».[7] Dieudonné was convicted in court eight times on antisemitism charges.[8][9] Dieudonné subsequently found himself with increasing frequency banned from mainstream media, and many of his shows were cancelled by local authorities.[5][10][11][12][13][14] Active on the internet and in his Paris theater, Dieudonné has continued to have a following.[15] His quenelle signature gesture became notorious in 2013, particularly after footballer Nicolas Anelka used the gesture during a match in December 2013. His recent appearances and videos are often rants in which the «Jewish lobby» and «Israel lobby» are characterised as controlling things.[16]

After Dieudonné was recorded during a performance mocking a Jewish journalist, suggesting it was a pity that he was not sent to the gas chambers,[17] French Interior Minister Manuel Valls stated that Dieudonné was «no longer a comedian» but was rather an «anti-Semite and racist» and that he would seek to ban all Dieudonné’s public gatherings as a public safety risk.[18] The ban on his shows has been upheld by French courts.[19]

Dieudonné has also been known to associate with Mahmoud Ahmadinejad (President of Iran from 2005 to 2013), who has himself been accused of describing the Holocaust as a myth.[20] On 25 February 2015 Ahmadinejad Tweeted «Visiting an old friend, a great artist.»the tweet included photographs of himself and Dieudonné, arms around each other, smiling. The two also met in 2009 during a visit by Dieudonné to the Islamic Republic of Iran where they reportedly discussed their shared anti-Zionist views.[21]

Mannen er for øvrig venn og politisk alliert med tidligere leder for National Front Jean-Marie Le Pen, så alle som tenker at han er en posterboy for venstresiden bør tenke om igjen.

Han har i tillegg omgang med kjente holocaustfornektere. Man visste det forresten ikke med sikkerhet da, men likevel har alle tegn og rapporter tydet på at det fremmarsjerende jødehatet i Europa og de mest alvorlige fysiske overgrepene på europeiske jøder i stor grad skyldes muslimske innvandrere. Da Jaquesson på sosiale medier stilte spørsmål ved en»beleilig sannhet», fantes det faktisk rapporter som tilsa at det var tilfelle. Nå har rapportene de fleste av oss andre kjente til – den fremragende, filosofiske samfunndebattanten Jaquesson untatt – blitt bekreftet.

Men vel, Jaquesson har forsvunnet inn i sine klassiske antisemittiske teorier – og lyver for seg selv og andre om det – og liker en av Europas mest profilerte jødehatere. Men hva med prisjuryen da?

Melsom trakk seg og all ære til henne. Resten av juryen står derimot på sitt.

Samtidig har de faktisk gitt en pris til en kandidat hvis fremste virksomhet – bortsett fra å politianmelde NRK og Thomas Seltzer – er å spre antisemittiske konspirasjonsteorier. Dette faktumet spredte seg om ild i tørt gress på sosiale medier, men en jury som deler ut en pris til markante samfunnsdebattanter har altså ikke fått det med seg. Og det hele skjedde før NRK Trygdekontoret laget sin sketsj, som hadde sin bakgrunn i nettopp dette. Det er sannelig godt gjort!

Men det kan selvfølgelig skyldes at resten av juryen ikke er helt uenige med Jaquesson i hennes konspiratoriske syn på jøder, for juryleder Olav Gjelsvik velger å kalle det «sterke israelkritiske synspunkter». Akkurat, ja. Men om Gjelsviks eufemistiske omtale av Jaquessons klassiske antisemittisme ikke sier ham selv noe, så forteller det jo oss andre en hel del. Som f.eks. at det ikke lenger finnes noen grense for hva enkelte er villige til å akseptere som «israelkritikk» så lenge det harmonerer med egen politiske agenda.

Det er bare å håpe at resten av juryen og Kari Jacquesson samt hennes like gratulerer hverandre, for for resten av oss er det et rimelig frastøtende syn.