Kvinner og likestilling

Afghanske kvinner protesterer

Det ble hevdet at en afghanske kvinne hadde brent et eksemplar av koranen. Farkhunda (27) ble lynsjet, slått og satt fyr på. Liket ble kastet i ei elv. Men Farkhunda hadde aldri brent noen koran. Kvinner i Kabul demonstrerer for kvinners menneskerettigheter ved å ære den avdøde.

Bilde av den drepte Farkhunda (27) ble båret som plakat under begravelsen (faksimile fra BBC, foto: Reuters)

Bilde av den drepte Farkhunda (27) ble båret som plakat under begravelsen (faksimile fra BBC, foto: Reuters)

Farkhunda (27) skulle angivelig ha brent et eksemplar av koranen, noe som satte sinnet i kok hos lynsjemobben. Uten annet «bevis» enn sladder tok de saken i egne hender og slo henne ihjel, hvorpå de satte fyr på liket og dumpet henne i den skitne Kabul-elva.

Så viste det seg at Farkhunda aldri hadde brent noen koran, noe som fra politiets side heter at hun er «uskyldig».

– Jeg gikk igjennom dokumentene og bevisene igjen i går. Det er ingen ting som tyder på at hun brant den hellige Koranen. Farkhunda var uskyldig, sier Mohammad Zahir.

Med andre ord hadde hun vært skyldig hvis hun hadde brent «den hellige Koranen». La oss nå minne oss selv om at det ikke bare er ett eksemplar av koranen. Deretter medfører nok en slik tolkning («skyldig/uskyldig») riktighet i Afghanistan, men norske medier burde tenkt seg bedre om når de videreformidlet saken.

Det var en rekke personer tilstede da Farkhunda ble angrepet på åpen gate, også politifolk, men ingen grep inn for å stoppe det groteske drapet. 21 personer skal nå være arrestert, åtte av dem politifolk.

Farkhunda ble i går begravet og da ble kisten hennes båret kun av kvinner, hvilket er et brudd på afghansk tradisjon, melder BBC. På denne måter protesterer kvinneaktivister over behandlingen av Farkhunda:

– Dette er en forbrytelse mot familien, mot en søster og en forbrytelse mot menneskeheten, sier Bari Salam, en menneskerettighetsaktivist som hadde møtt opp i begravelsen.

Hundrevis møtte opp i begravelsen og de krever at hennes mordere blir straffet. Det gjenstår vel å se.