Terrorisme og ekstremisme

Terrorhandling i Danmark

Under et debattmøte om islamisme og ytringsfrihet, hvor blant annet Muhammed-tegneren Lars Vilks og Frankrikes ambassadør er deltakere, er minst tre politibetjenter blitt skutt. Møtet arrangeres av vår medarbeider Helle Merete Brix, som vi så langt ikke har klart å få tak i. Københavns politi bekrefter overfor media at…

Under et debattmøte om islamisme og ytringsfrihet, hvor blant annet Muhammed-tegneren Lars Vilks og Frankrikes ambassadør er deltakere, er minst tre politibetjenter blitt skutt. Møtet arrangeres av vår medarbeider Helle Merete Brix, som vi så langt ikke har klart å få tak i.

Københavns politi bekrefter overfor media at minst tre politibetjenter er skutt og såret. Det skal være to gjerningsmenn, som begge er på frifot.

Møtet var i utgangspunktet bevoktet av politi, men likevel skjer dette.

På debattmøtet skulle blant annet Frankrikes ambassadør snakke om islamisme og ytringsfrihet, relatert til terrorhandlingen i Paris. Han har siden twitret om at han er i livet. Også Muhammed-tegner Lars Vilks deltar på møtet. Han skal ikke være skadet, men bevæpnet politi skal ha geleidet han vekk fra møtelokalet.

Det skal ha blitt avfyrt mellom 20 og 40 skudd på få minutter. Skuddene skal ha blitt rettet mot inngangsdøren og i fojaen. En rekke ambulanser er på stedet og stadig flere politifolk kommer til.

Satireforsker Dennis Meyhoff Brink som var tilstede, forteller følgende til Jyllands-Posten:

”Lige efter kl 15.30 – den franske ambassadør havde lige talt – hørte vi skud fra entreen. Nogle løber ud, men det tør jeg ikke, for der er også skud udenfor,» fortæller han.

«Der var masser af PET folk, og vi blev alle sammen tjekket, inden vi gik ind. Jeg tror, der blev skudt i ca. 2 min. Måske 30 skud i alt. Der kommer folk ind, det viser sig heldigvis at være PET-folk. Den ene er blevet skudt i benet. De tilkalder forstærkninger. De kommer løbende gennem lokalet med hævede pistoler, og de får så Lars Vilks ud af en bagdør.

Vi er stadig inde i bygningen, og vi må ikke forlade bygningen. Jeg snakkede med en af dem, der stod i baren, som fortalte, at tre betjente er blevet ramt. Politiet har afspærret hele området,» siger Dennis Meyhoff Brink til Jyllands-Posten.

Ifølge yderligere et vidne på stedet har Lars Vilks forladt bygningen, og debatmødet er blevet genoptaget kort efter kl. 16. Her taler aktivisten Inna Shevchenko.

Palle Vedel er teknisk chef i bygningen, hvor arrangementet bliver afholdt. Han fortæller, at gerningsmanden trådte ind i foyeren og begyndte at skyde med noget, der lignede en automatriffel.

«Politiet besvarede ilden, og der lød mange skud. Jeg befandt mig selv i bygningens køkken, og derfra så jeg en maskerede gerningsmand løbe væk fra stedet, mens han stadig skød.»

Ifølge adskellige vidner på stedet, skulle skytten have råbt et eller andet på et sprog, der for nogle af vidnerne lød som arabisk.

Helle Merete Brix har fortalt til JP at hun satt ved siden av Vilks under møtet og ble med da han ble geleidet vekk:

«Vi havde en barmedarbejder ude i foyeren, da gerningsmanden kom ind. Vedkommende blev nødt til at kaste sig ned og kunne høre flasker blive skudt i stykker over sig, mens det stod på. Der var seks-syv politifolk i foyeren, da skyderiet begyndte, og de var hurtige til at besvare ilden,» siger hun.

Debattmøtet satte for øvrig følgende betimelige spørsmål under lupen:

Hvor går grænsen? Er der nogen grænse? Skal man sætte sit liv som kunstner og aktivist på spil? Skæmmer kunst med et politisk budskab for kunstens udtryk? Har vi ret til at være blasfemiske? Og tør vi være det efter terrorangrebet på satiremagasinet Charlie Hebdo?

HRS kommer tilbake med mer.