Rotherham settes under statlig administrasjon

Byrådet som feilet grovt i å takle det omfattende sexmisbruket av mindreårige i Rotherham settes under statlig administrasjon. Staten griper inn overfor byrådet etter at en uavhengig granskning konkluderte med at lokalpolitikerne var mer opptatt av å beskytte sitt eget rykte enn Rotherhams mest sårbare innbyggere – blant annet…

Byrådet som feilet grovt i å takle det omfattende sexmisbruket av mindreårige i Rotherham settes under statlig administrasjon.

Staten griper inn overfor byrådet etter at en uavhengig granskning konkluderte med at lokalpolitikerne var mer opptatt av å beskytte sitt eget rykte enn Rotherhams mest sårbare innbyggere – blant annet som følge av malplassert politisk korrekthet, frykt for å fremstå som rasister og for å «forstyrre relasjonene mellom grupper i samfunnet».

I tillegg fant rapporten en eksisterende kultur for bøllefremferd og tildekking. Lokalpolitikerne i Rotherham (RMBC) har varslet sine oppsigelser i kjølvannet av den regjeringsoppnevnte granskeren Louise Caseys bitende rapport.

The council leader, Paul Lakin, said he would quit both as leader and councillor. He could and should have done more to prevent child sexual exploitation (CSE) when he was in charge of children’s services, Casey’s report said.

On Wednesday Pickles ordered commissioners in to take over the council pending new elections in the borough next year to “renew” its leadership, as the National Crime Agency announced plans to investigate criminal allegations stemming from the latest inspection.

Rapporten er et etterspill av Rotherham-skandalen, hvor professor Alexis Jay fastslo at minst 1.400 barn under 16 år er blitt misbrukt av hovedsakelig britisk-pakistanske menn. Mennene opererer i nettverk, ikke sjelden sammen med slekt eller venner og har i mange tilfeller «lånt» bort ofrene til øvrige slektninger for voldtekt. De groteske sexovergrepene fikk pågå uhindret i årevis, for tross for at flere ofre og deres pårørende påkalte byens myndigheter, forsøkte de sistnevnte å dekke over tingenes tilstand. Ofrene fikk ikke den hjelpen de hadde krav på, hverken av politiet eller sosiale myndigheter. Både overgrepene og den kyniske måten gjengene har gått frem på, trosser enhver beskrivelse.

– Det er vanskelig å beskrive de grusomhetene som disse barna er blitt utsatt for, kommenterte Jay.

Eksterne og interne rapporter om saken ble underslått og flere varslere fortalte at de hadde fått beskjed om å tie om det de visste på grunn av det ubehagelige etniske aspektet. Andre fortalte at de var redde for å bli stemplet som rasister.

Det er ikke uten grunn.

På samme vis som Antirasistisk senter og deres like synes mest opptatt av å bagatellisere enhver uønsket atferd i minoritetsmiljøer fra særlig ikke-vestlige/muslimske land og derfor går rutinemessig etter alle som tar opp noe som ikke passer med deres agenda ved å stemple dem som rasister og islamofober, har Storbritannia sine halvstatlige organisasjoner som i årevis har benyttet samme fremgangsmåte.

Det som i overveiende grad er britisk-pakistanske, voksne menn har dermed hatt tilnærmet frie hender til å misbruke mindreårige, utsatte jenter i en rekke innvandrertette byer i Nord-England.

De britisk-pakistanske mennenes virksomhet ble imidlertid oppdaget allerede i 2003, da TV-stasjonen Channel 4 fikk kjennskap til detaljene i en 18 måneder lang etterforskning av anklager om at unge britisk-pakistanske menn målbevisst så seg ut mindreårige jenter for sex og prostitusjon i byen Keighley. Anklagene ble ansett som “eksplosive” fordi alle mennene var det britiske aviser kaller “asiater”, mens pikene var etniske briter.

Lokalpolitiker for Labour, Anne Cryer, mente da som nå at mennenes kulturelle bakgrunn med arrangerte ekteskap var nøkkelen til å forstå problematikken. Det ble kontant tilbakevist av lederne for det “asiatiske miljøet” og sosialarbeidere.

Men Channel 4 hadde nok stoff til å lage dokumentaren Edge of the city og etter planen skulle programmet sendes i 2004. Men som så ofte før i betente saker som dette, ble Channel 4 prompte anklaget av antirasistiske grupper for å oppfordre til rasisme mot det pakistanske miljøet. Det rasistiske British National Party hadde nemlig fått snusen i saken og ville benytte seg av den i det kommende lokalvalget. Politiet mente på sin side at dokumentaren kunne fremprovosere raseopptøyer i byen og ba kanalen utsette programmet til etter valget. Channel 4 følte seg presset og valgte å trekke dokumentaren fra sendeplanen.

Denne typen tilsløring av konkrete problemer er og har vært ansett som antirasistisk arbeid, så det er ikke til å undres over at varslere fryktet for sitt omdømme og at byens politikere var redde for å «forstyrre samfunnsrelasjoner».

Man valgte å fremstå utad som «gode antirasister», og så fikk heller de mindreårige, misbrukte ofre seile sin egen sjø.

I forbindelse med Jays rapport skrev da også formannen i Det muslimske forum, Manzoor Moghal rett ut at den “avskyelige historien i Rotherham var fullstendig forutsigbar, for den er en direkte konsekvens multikulturalismen som offentlig sektor og særlig sosialmyndighetene bekjenner seg til”.

Til tross for at politimester Shaun Wright, som etter Jays rapport måtte trekke seg fra Labour under trussel om suspendering, påsto at han ikke kjente til sakens karakter og omfang, visste partikollega og tidligere parlamentsmedlem for Rotherham og Labour-mann Denis MacShane tydeligvis nok om saken til å uttale dette til BBC:

A former Labour MP for Rotherham has admitted that he held back from confronting the problem of Asian groups sexually exploiting young girls because he is a “Guardian-reading liberal leftie”.

Denis MacShane, who resigned as an MP in 2012 over expenses fraud for which he was later jailed for six months, said that he was never directly approached during his 18 years as an MP by anyone with allegations of child abuse. Yet he “probably” didn’t do as much as he could have done and should have “burrowed into” the issue, he said.

“I think there was a culture of not wanting to rock the multicultural community boat, if I may put it like that,” he told BBC Radio 4’s World at One.

Tusenvis av britiske jenter har allerede betalt for den politiserte antirasismens fremferd. Nå kommer regningen for i alle fall noen av de maktpersonene som lot seg dupere.

I Caseys rapport heter det at byrådet «manglet de nødvendige ferdighetene, egenskapene, erfaringene og fastheten på alle nivå». I tillegg utlegges rådets kultur som «usunn: bøllefremferd, sexisme, undertrykking og malplassert politisk korrekthet har sementert deres utilstrekkelighet». Byrådet er i sin nåværende tilstand ute av stand til å takle sine svakheter uten en varig intervensjon».

Casey kritiserer også byrådets «rotfestede kultur for å undertrykke dårlige nyheter og ignorere vanskelige saker: Byrådet går forholdsvis langt for å tildekke informasjon og kneble varslere».

Her “reluctant” conclusion was that “both today and in the past, Rotherham has at times taken more care of its reputation than it has its most needy”.

Pickles’ response was to tell parliament he had put together an intervention package which was “designed to give the council the new start it needs and to put an immediate end to the council’s ongoing service and governance failure”.

This would temporarily outsource all the duties of the “current wholly dysfunctional cabinet” to commissioners, he said, who would take responsibility for all executive functions of the council, including children’s and young people’s services and adult care services, as well as taxi licensing. Pickles said he would also be making an order under the Local Government Act 2000 to compel Rotherham council to hold all-out elections in 2016 and every fourth year thereafter.

The Casey inquiry was commissioned following the publication last August of another report by social worker Alexis Jay, which said blatant collective failures by the council and police had led to the sexual exploitation of at least 1,400 children in Rotherham over a 12-year period.

Yet 70% of current Rotherham councillors, including cabinet members, dispute Jay’s findings. One told Casey’s team: “I would challenge lots of the Jay report, we feel bruised by it. Where is our right of reply? Who is fighting our corner? People are rolling over and just accepting [it].”

Fornektelsen av det seksuelle misbruket av mindreårige i Rotherham er fortsatt et alvorlig problem, skriver Casey i rapporten. «Vi har konkludert med at 1.400 er et konservativt anslag og at byrådet og South Yorkshire politiet (hvor noen også protesterer på antallet) hadde gjort bedre i å iverksette effektive tiltak enn å fortsette en debatt om antallet».

Casey skriver at hun anser det som et ubestridt faktum at barn i Rotherham ble «seksuelt utnyttet av menn som hovedsakelig kommer fra det britisk-pakistanske miljøet» og at det ikke ble gjort nok for å erkjenne dette, stoppe det, beskytte barn, støtte ofre og pågripe forbryterne.

Da hun kom til Rotherham fant hun likevel et byråd som fortsatt er i fornektelse. «De fornektet at det hadde vært et problem, og hvis det hadde vært, så var det ikke var så stort som det blir sagt. Hvis det var et problem, så hadde de i hvert fall ikke blitt fortalt om det – det var noen andres jobb. De var ikke verre enn noen andre. De hadde vunnet priser. Media var ute etter å ta dem».

Bortforklaringene lyder unektelig kjent.

Granskeren fant at byrådets medlemmer og ledere manglet selvtillit til å takle vanskelige saker «ut av frykt for å bli ansett som rasistisk eller forstyrre relasjonene mellom grupper i samfunnet».

She added: “By failing to take action against the Pakistani heritage male perpetrators of CSE in the borough, the council has inadvertently fuelled the far right and allowed racial tensions to grow. It has done a great disservice to the Pakistani heritage community and the good people of Rotherham as a result.”

Som en del av granskningen ble intervjuobjektene spurt om den historiske konteksten for hvorfor byrådet var så opptatt av å ikke gjøre noe som kunne anses som krenkende av minoritetsmiljøet. – Vi fikk ikke avholde samlinger i nærheten av puber fordi det kunne opprøre muslimer… Muslimske kollegaer mente det var helt tåpelig, sier et tidligere byrådsmedlem.

En nåværende byråkrat sier: [politikerne] ønsket å bruke et annet ord en «asiatiske menn». De var livredde for å forstyrre samfunnsrelasjonene».

Andre forteller om sexistisk og bøllete oppførsel i hele organisasjonen. «En ordfører sa at det var hans rett å kysse alle de vakre kvinnene på kontoret. Jeg husker jeg tenkte: Dette er så typisk Rotherham», forteller en tidligere ansatt.

Hverken tidligere byrådsleder Roger Stone, som gikk av samme dag Jays rapport ble publisert, eller den nå motvillig avgåtte politimester Shaun Wright ville snakke med regjeringens oppnevnte gransker:

The former council leader Roger Stone was said to have presided over a “macho” culture, with one colleague telling inspectors: “It was common knowledge that he wasn’t a fan of female councillors – although he’s not against women, he just sees councillors as being men.”

Stone resigned in August the day the Jay report was published. He declined to talk to Casey or her inspection team, as did Shaun Wright, the former police and crime commissioner for South Yorkshire.

Wright, who was the councillor responsible for children’s services during part of the period covered by the Jay report, became headline news when he refused to resign following the Jay revelations, despite the prime minister and home secretary, as well as victims, demanding he do so. He only reluctantly stepped down weeks later.

The new report also criticises some councillors for failing to set an example to the people they serve. Three councillors failed to pay their council tax until threatened with court action, according to Casey. The former deputy leader, Jahangir Akhtar, received a court summons and had a liability order issued against him for non-payment. “This cannot possibly be seen as setting the high standards rightly expected of those in public life,” notes Casey.

Forbryterne møtte ingen konsekvenser og deres virksomhet ble ikke engang forstyrret av politiet.

Rapporten har også en rekke eksempler på hvordan ofrene ble møtt av politiet, som betjenten som sa til et offer: «Ikke vær bekymret – du er ikke den første jenta som har blitt voldtatt av xx og du vil ikke bli den siste».

The Independent Police Complaints Commission is already looking into CSE policing in Rotherham. The watchdog is currently investigating 10 officers and has received 20 further complaints, said a spokesman.

On Wednesday the National Crime Agency confirmed it would be examining “a number of potentially criminal matters identified during a recent inspection of Rotherham metropolitan borough council”.

RMBC has 14 days to respond to the Casey report before the commissioners will be sent in.

Tendering their resignation on Wednesday, the council cabinet said in a statement: “[Casey] clearly has no confidence in the current political leadership of Rotherham borough council.

“As a cabinet, whatever the details, as the political leadership of the council we must take responsibility. We therefore announce our intention to resign our positions as soon as transitional arrangements can be put in place.”

Paul Lakin, the outgoing leader, was described in the report as “a decent, committed and hardworking councillor” who was poorly served by his officers. But Casey’s team said that when he was the lead member for children’s services from 2010 to 2014 “he could, and should have done more, sooner” about CSE in the town.

In a statement the council said: “Cllr Paul Lakin has confirmed his resignation as leader of Rotherham borough council with immediate effect. He will also stand down as local councillor for Rotherham’s Valley Ward.”

David Greenwood, a solicitor representing dozens of Rotherham victims, said: “The report inevitably means that the case against Rotherham council is strengthened. My aim is to improve the quality of life for girls affected by CSE. They should be able to complete their education, have help with housing and counselling support.

“It is shocking that the inspector found that the characters in positions of power in the council allowed this to happen for so long and ignored and impeded investigations which would have led to the prosecution of perpetrators.

“The dysfunctional nature of the council left safeguarding procedures unmonitored. We should not lose sight of the inaction of the police in many instances. My aim is to bring the council and South Yorkshire police to account for their failings.”

The Guardian: Government to take over Rotherham council after damning child exploitation report