Politikk

Tusenvis må overvåkes, milliardene ruller ut

Statsminister Manuel Valls sier at det er nesten 3 000 islamister i Frankrike som må overvåkes. I tillegg kommer hundrevis av personer som mistenkes å være tilknyttet ekstremisme via andre land. Over 3,5 milliarder kroner legges på bordet.

Det var på en pressekonferanse i Paris i dag at statsminister Manuel Valls la frem den dystre statistikken og presenterte nye sikkerhetstiltak i Frankrike.

Antallet ekstremister vokser raskt

Ifølge Le Parisien fortalte Valls at det er i underkant av 3 000 personer som er tilknyttet «terroristnettverk» som myndighetene må holde under overvåkning. Blant disse er det nesten 1 300 personer som har tilknytning til nettverk i Syria og Irak. Det er en økning på 130 prosent i løpet av de siste året, melder NRK.no.

I tillegg til de 3 000 som myndighetene vil overvåke, kommer 400–500 personer som mistenkes for å være tilknyttet islamisme gjennom andre land, som for eksempel Afghanistan eller Pakistan.

Men det stopper ikke der. For det er også en større gruppe av det Valls kaller «cyberjihadister» som franskmennene vil overvåke.

Kostbart

Statsminister Valls sier at det i løpet av de neste tre årene vil bli ansatt 2 680 personer for å bekjempe islamistene.

Regjeringen planlegger å bevilge 400 millioner euro (over 3,5 milliarder norske kroner) til arbeidet mot islamistisk terror.

Isolering

Franske myndigheter vurderer fortsatt terrorfaren som «svært høy». Tiltakene statsministeren presenterte i dag kommer i tillegg til andre tiltak for å bekjempe islamister og som den franske regjeringen la frem så sent som i forrige uke.

Blant annet er det åpnet opp for å sette allerede fengslede islamister i isolat. Dette for å unngå at de påvirker eller blir påvirket av andre fanger. Ikke minst er slike tiltak aktualisert etter at det kom frem at to av de tre terroristene som utførte terrorhandlingene i Paris var blitt radikalisert mens de satt fengslet i Frankrike.