Politikk

Etterlyser et nytt høyreparti – i Danmark

En ny meningsmåling i Danmark avdekker at velgerne savner et nasjonalkonservativt parti til høyre for Dansk Folkeparti. Forskerne er overrasket.

Dansk Folkepartis (DFs) innvandringspolitikk er ikke lengre stram nok for en del av danskene. Omlag 13 prosent svarer i en meningsmåling foretatt av Wilke for Jyllands-Posten, at de »savner et parti som har en strammere utlendingspolitikk enn Dansk Folkeparti«.

I den blå blokken er det 19,5 prosent som etterspør et slikt parti og 21 prosent påpeker at de ville overveie å stemme på et »nationalkonservativt parti til høyre for Dansk Folkeparti med stopp i innvnandringen som hovedsak«.

Tallene er samlet inn rett etter angrepet på det franske satiremagasinet Charlie Hebdo, noe eksperter mener kan være forklaringen på den forholdsvis markante etterlysningen – men det forklarer ikke det hele, påpeker de samme.

Forskerne er imidlertid overrasket, da de ikke hadde regnet med at det eksisterer en folkelig støtte til en utlendingspolitikk strammere enn DFs. Samtidig har DF gjort det svært godt på meningsmålingene, noe som nettopp forklares med at partiet har inntatt en »midtersøgende stil«. Nå kan det være at de må betale prisen.

»Det overrasker mig virkelig. Der har været en antagelse om, at der ikke har været plads til højre for Dansk Folkeparti – det har jeg også selv sagt – men dette viser jo, at det er der,« siger Chris Holmsted Larsen, der forsker i politisk ekstremisme i Danmark.

Også valgforsker og professor Rune Stubager fra Aarhus Universitet må revidere sine hidtidige antagelser på baggrund af tallene i målingen.

Så gjenstår det å se om noen utnytter det politiske handlingsrommet som DF etterlater seg.

JP: Vælgerne efterlyser et nyt højreparti