Svenske eksperter til angrep på BRÅ

Flere forskere og professorer mener at det svenske Brottsforebyggande rådet (BRÅ) har mistet sin troverdighet. Rådets oppgave er å levere forskning og kunnskap til den svenske regjeringen, men det gjør de ikke. - Ledelsen forsøker bare å få resultatet til å passe regjeringen, sier en forsker til Aftonbladet.

Flere forskere og professorer mener at det svenske Brottsforebyggande rådet (BRÅ) har mistet sin troverdighet. Rådets oppgave er å levere forskning og kunnskap til den svenske regjeringen, men det gjør de ikke. Istedet tilbakeholder de ønsket informasjon på bestilling av justisministeren og departementet.

– Ledelsen forsøker bare å få resultatet til å passe regjeringen, sier en forsker til Aftonbladet.

Professor i psykatri Sten Levander, som sitter i BRÅs vitenskapelige nemd, sier at det er katastrofe overalt hos BRÅ. De utøver sensur og leverer rapporter som er filtrerte, mener han.

Professor ved politihøyskolen i Oslo, Johannes Knutsson, forteller at generaldirektøren i BRÅ forsøkte å stoppe en rapport han laget for BRÅ om politiressurser:

– Hon hade väldigt starka synpunkter på vad jag skulle skriva och inte skriva. Det var ett kontroversiellt resultat, och jag hade väldiga problem innan den kom ut.

Johannes Knutsson går i senaste numret av Polistidningen ut med mycket hård kritik mot BRÅ:s utvärdering av Exits verksamhet.

Aftonbladet kunde för en dryg månad sen avslöja hur utvärderingen gick till.

Exits ledare Kent Lindahl sammanställde själv statistiken om nazistiska avhoppare och det hela presenterades sen som fakta med tabeller i BRÅ:s utvärdering.

«Vi hade inga papper»

– Vi hade inga papper, Kent Lindahl tog allt ur huvudet och sen förde jag in det i BRÅ:s rapport, berättade Hanna Otterdal som jobbade som kontorist på Exit.

BRÅ fikk bare intervjue 14 av de 125 påståtte avhopperne, men fastslo likevel at alle 125 hadde hoppet av. Da EXIT så søkte om nye millionbidrag fra regjeringen, henviste de til BRÅs positive vurdering av virksomheten deres.

– Den såkalte vurderingen er en regelrett skandale, sier Knutsson.

Tidligere statsminister Fredrik Reinfeldt mener at BRÅ må omorganiseres fra bunnen. – Forskningen må stå fri og være upolitisk, ikke bunnen av regjeringen, sier han og fastslår at BRÅs rapporter får stor dekning i svenske medier til tross for at de ofte er tynne.

– De sier at kriminaliteten ikke vokser. Jeg kan bare konstatere at når det gjelder voldskriminalitetet og organisert kriminalitet, så sier alle at det øker – bortsett fra BRÅ, avslutter han.

Aftonbladet: «Det är katastrof överallt på BRÅ»

Via Snaphanen.