Politikk

SD øker mest

Desembermålingen for TV4/Novus viser at Sverigedemokraterna (SD) øker med 3,7 prosentpoeng fra novembermålingen, og ender på 16 prosent. Også Socialdemokraterna (S) gjør det bra, økningen fra novembermålingen er på 3,4 prosentpoeng. Det gjør S til det største partiet i Sverige med 32 prosent. Samtlige andre partier, med unntak av ”øvrige”, har nedgang.

Økningen for både SD og S er statistisk signifikant, ifølge Novus. Partisekretæren for S, Carin Jämtin, mener målingen viser at svenskene fortsatt ser på S som løsningen på den parlamentariske situasjonen som Sverige nå står oppe i.

– Stefan Löfven har i mer än ett års tid bjudit in till samtal och samarbete för Sveriges bästa. Väljarna har förtroende för ett parti som anstränger sig för att lösa ett svårt parlamentariskt läge i syfte att skapa det bästa för Sverige, säger Carin Jämtin i en kommentar till Aftonbladet.

Valgresultatet i høst. Faksimile Aftonbladet.

Valgresultatet i høst. Faksimile Aftonbladet.

Men fortsatt er vel ingen enige om hvem som har satt Sverige i denne situasjonen: S, og de andre partiene, som ikke vil ha noe med SD å gjøre, eller SD som stemte for de borgelige (Alliansen) sitt budsjett – som igjen medførte at de rødgrønnes statsminister Löfven måtte styre landet etter opposisjonens budsjett, hvilket han ikke ønsket og skrev ut nyvalg (22.mars 2015).

SDs økning

SD er heller ikke overrasket over målingen, og sier følgende om økningen:

– Det är helt fantastiskt, men vi har sett ett antal mätningar där SD gått upp i opinionen. Det är klart att det är glädjande, säger han till Nyheterna i TV4.

Ifølge Novus øker støtten til Sd særlig blant kvinner i aldersgruppen 18-29 år og 50-64 år, samt blant høyt utdannede, tjenestemenn og TCO-medlemmer (Tjänstemännens centralorganisation). Økningen er størst i Stockholmsregionen og Syd-Sverige. SD henter velgere først og fremst fra Moderaterna (M) og S.

Nedgang

Desembermålingen. Faksimile Aftonbladet.

Desembermålingen. Faksimile Aftonbladet.

De andre partiene har derimot ikke mye å glede seg over. Samtlige partier, med unntak av ”øvrige”, har nedgang siden forrige måling i november. Mest tilbake går Moderaterna (M) med 2,1 prosentpoeng og ender på 23,7 prosent, altså Sveriges nest største parti, i alle fall enn så lenge. Deretter følger Miljöpartiet (MP) med en nedgang på 1,9 prosentpoeng, som ender på 6 prosent ifølge denne målingen. Minst nedgang har Kristdemokraterna (KD) med 0,1 prosentpoeng, men de ender på 3,9 prosent og er dermed under sperregrensen. Feministisk initiativ (FI) har fullstendig mistet det lille grepet de hadde og går tilbake med 1,1 prosentpoeng til fattige 1,1 prosent.

Dette gir de rødgrønne 43,3 prosent støtte, mens Alliansen ligger på 38,5 prosent.

SD belønnes

Endringene fra novembermålingen. Faksimile Aftonbladet.

Endringene fra novembermålingen. Faksimile Aftonbladet.

Novusundersøkelsen ble publisert i går kveld og er en av mange meningsmålinger som bevitner SDs fremgang. Så til tross for at de andre partiene kaller SDs handling for ansvarsløst, mener altså mange av velgerne det motsatte.

– De ser ut att belönas för sitt agerande, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus till Aftonbladet.

Ifølge Sjöström ligger derimot det meste av forklaringen på SDs fremgang to år tilbake i tid. Det var da finanskrisen slo til for fullt mot Sverige, og den daværende finansminister Anders Borg manet Sverige til å holde fast på pengene, samtidig som bedrifter rundt om i landet varslet oppsigelser. Denne situasjonen visste SD å utnytte, da ved å fortelle hvordan innstramning i innvandringspolitikken kunne frigjøre store økonomiske ressurser. Men til tross for at mange var kritiske til SDs innvandringsregnskap, så ble det for velgerne en enkel løsning å gripe fatt i, hevder Sjöström.

At begrenset innvandring til Sverige faktisk vil frigjøre økonomiske ressurser, noe som bør være åpenbart, er derimot fortsatt et ikke-tema for svensk media. Derfor er heller ikke en bestilling av et innvandringsregnskap fra en institusjon som svensk statistikkbyrå (SCB) et tema. Man vil rett og slett ikke vite hva de reelle tallene er?