Innvandring

Rinkeby domineres av menn

Det offentlige rommet i Rinkeby i Sverige overtas mer og mer av menn. Flere reagerer på utviklingen, og det etterlyses flere møteplasser for kvinner. Kommunens plan er å bygge seg ut av problemet.

En av dem som reagerer på mannsdominansen er Chaimaa Hakam, som driver en interiørbutikk på Rinkeby torg. Hun forteller at de møteplassene som er finnes er overtatt av menn, om det så gjelder kafeen eller moskeen.

Mannsdominansen har kommunen planlagt å bygge seg bort fra. Til neste år skal en ny handlegate stå klar, med butikker og restauranter som skal tiltrekke seg både kvinner og menn. Når handlegaten er ferdig, planlegger Hakam å flytte sin virksomhet dit. Hun tror at mer ”sirkulasjon” både vil få kvinnene ut i det offentlige rom og at det blir en bedre miks av kjønnene.

Om målsettingen slår til, gjenstår derimot å se. Men at svenskene satser på butikker og restauranter som et ”likestillingsprosjekt” må vel kunne kalles noe spesielt i 2014. Og siden reportasjen ikke nevner det: Rinkeby er mest kjent for sin høye innvandrerandel, som politiet i Sverige har definert som et ”no-go område”, for øvrig ett av 55 områder.