Innvandring

Reinfeldt vil ha flere innvandrere til Sverige – og Norge

Sveriges avgåtte statsminister, Fredrik Reinfeldt, er en mann med noe høy sigarføring. Han kan fortelle oss at det er så mange jorder og store skoger i Sverige og Norden, så hvem kan mene noe annet enn at 100 000 nye innvandrere til gigantiske Sverige på ett år er for mye? Tvert om er det slik at i Norden som sådan er det rikelig med plass til millioner av nye landsmenn. Det er bare å ta seg en flytur, så ser man all plass som står til rådighet, ifølge Reinfeldt.

Fredrik Reinfeldt ”innrømmer” at det å fylle opp disse jordene og skogene i første omgang vil by på noen utfordringer av ren praktisk karakter. Men det eneste riktige for Sverige er likevel å holde døren vid åpen for asylsøkere og flyktninger. Politikken skal ikke legges om, og den borgerlige side skal aldri i forhandlinger med Sverigedemokraterna.

Slik svarer Reinfeldt på direkte spørsmål om innvandringen bør begrenses:

»Hvad betyder ordet ’nok’? Er Sverige fyldt op? Er Norden fyldt op? Er vi for mange mennesker? Vi er 25 mio. mennesker, som bor i Norden. Jeg flyver ofte rundt over det svenske landskab. Det vil jeg anbefale andre at gøre. Der er uendelige marker og skove. Der er så meget plads, man kan tænke sig. De, der hævder, at landet er fyldt op, må jo vise, hvor det er fyldt op«.

Reinfeldt avviser egne velgere. De mener at innvandringen er for høy, akkurat den samme avvisningen som politikere i Norge begår: tre av fire nordmenn vil redusere innvandringen og heller hjelpe flere i nærområdene. Dette ignoreres fullstendig av eliten på Stortinget.

Af en omfattende såkaldt SOM-undersøgelse fra Göteborgs Universitet fra 2012 fremgår det, at 57 pct. af Moderaternas vælgere mente, at det var et »dårligt forslag« at tage imod flere flygtninge. 12 pct. af samme vælgergruppe mente, at det var et »godt forslag«. Söder (SDs gruppeleder, min merknad) er ikke overraskende uenig med Reinfeldt i, at det er holdbart at fortsætte linjen med at afvise samarbejde med SD.

»Jeg tror samtidig, at det er en linje, der især gælder for de nuværende ledere hos de andre partier. De har satset så megen prestige i at nægte at samtale med os, og derfor vil det indebære et for stort prestigetab. Der må et lederskifte til i de andre partier, før vi kan samarbejde«.

Sverigedemokraterna vil gjøre valget til en avstemming om innvandring. Mon tro om Sveriges befolkning egentlig er så veldig annerledes i oppfatningen av innvandringsnivået enn andre europeiske land? Kanskje virkeligheten innhenter den politiske eliten?