God jul!

Noen ord om HRS for året som snart er omme - og det som kommer, samtidig som vi benytter anledningen til å ønske alle våre HRS-venner, andre bidragsytere og lesere en riktig god jul!

2014 har vært et noe spesielt år for HRS. Det startet lite optimistisk, da vi siden 2012 har fått strupet vårt budsjett mer og mer av SV i den rødgrønne regjeringen. For 2014 var vi innstilt med 500 000 kr., et budsjett som HRS ikke ville overlevd på, hvilket også var SV’s plan. Så ble det regjeringsskifte høsten 2013 og da ble det tatt noen økonomiske grep. Solveig Horne (FrP) i BLD tilbakeførte oss til 2012-budsjettet, men dette var dessverre det budsjettet som daværende statsråd Lysbakken urettmessig hadde fjernet over halve bevilgningen til HRS. Dermed var vi igjen på 900 000 kr, et budsjett som ga svært lite handlingsrom for HRS. Men vi har da HRS-venner! Mange av våre venner åpnet lommeboken ekstra, og dermed turte vi å håpe på nok ett år i HRS’ tjeneste.

Men alt handler selvsagt ikke om penger. For i 2014 var vi også så heldig å få med oss Nina Hjerpset-Østlie på laget! Vel vitende om at vi lite og ingenting visste om HRS’ fremtidige økonomi stilte hun seg til rådighet. I september overtok Nina redaktøransvaret på rights.no. Hennes skarpe penn, klare observasjoner og både vettuge og vittige kommentarer, samt hennes sosiale vesen, er en berikelse for HRS. Det ble enda klarere for oss for et par dager siden. På vei til hytta for juleferie havnet Nina og familien i en bilulykke. Bilen ble totalvrak, men til tross noen bruddskader og en opplevelse som alle burde vært forskånet for, gikk det heldigvis bra med dem alle. En slik hendelse minner oss om at livet er skjørt, som er et viktig budskap å ta med oss – kanskje særlig i disse juletider. Og om kort tid kan vi se frem til et nytt nettsted for rights.no, en oppgave som Nina har jobbet med de siste månedene. Av det jeg har sett så langt, kan vi bare glede oss!

Så tilbake til disse uunnværelige pengene. Det første selvstendige statsbudsjettet fra H/FrP-regjeringen vitnet om at BLD-statsråden Horne ikke klarte å rydde opp i den urettmessige behandlingen Stoltenberg II-regjeringen utsatte HRS for. Dette tok imidlertid FrP på Stortinget grep om, så i forhandlingene ble vi tilbakeført til 2011-budsjettet, dvs. i overkant av 1,8 mill. kr. Det betyr at HRS igjen har økt denne posten på statsbudsjettet, denne gangen med ca. 800 000 kr. Forrige gang var i 2004, da vi kom inn på denne budsjettposten med 2 mill. kr. som vi allerede hadde lobbet til oss via Stortinget, penger som altså SV begynte fordele til andre organisasjoner. Nå når vi er tilbake på 1,8 tilsier det at vi greier å drifte med tre ansatte – i tillegg til alle våre gode hjelpere som stiller opp for oss, flere uten å kreve én krone. Takk til dere også! Uten dere hadde vi måttet gi opp for noen år siden.

Noen dager etter at statsbudsjettet ble kjent, kom også budsjettet for Oslo kommune. Her kom det frem at FrP i budsjettforhandlingene hadde innstilt HRS med 1 mill. kr. i drift. Det var litt av en julegave!

Dermed går HRS inn i 2015 bedre økonomisk stilt enn noen gang, hvilket også innebærer at vi skal levere mer enn noen gang.

I tillegg får HRS stadig flere venner, som igjen tilsier at HRS-vennene bidrar mer og mer til vår økonomi. Dette gir oss større handlingsrom. Samtidig krever voksende vennelister stadig mer administrasjon. Så her er hjertesukket: Jeg vet at mange av dere venter på tilbakemelding fra oss, men dere venter ikke forgjeves. Den kommer! Vi må bare ta romjula til hjelp.

Da gjenstår det å takke dere så mye alle sammen, HRS-venner, gode hjelpere, og ikke minst: andre bidragsytere! Sistnevnte er alle dere som jobber i ulike etater, være seg skole, NAV, politi, direktorater, helsevesenet o.l., og som nærmest daglig tipser oss om hva som foregår «i det virkelige livet» når det kommer til innvandring og integrering. Uten dere hadde vi vært en tilnærmet tom politisk tenketank. Så igjen: tusen takk!

God jul til dere alle!

Julehilsen fra Rita Karlsen, daglig leder

burkaengel