Terrorisme og ekstremisme

Sovende terrorceller

En avhopper fra terrororganisasjonen IS i Syria hevder overfor NRK at IS har sovende celler i Europa.

NRK har møtt mannen i Tyrkia, like over grensen fra Syria. Mannen hevder å ha vært spesialsoldat i IS, stasjonert i den syriske byen Raqqa. Han har vært delaktig i henrettelser, men hoppet av for en måned siden da han «følte det gikk for langt».

Mannen forteller til NRK at aktørene i de sovende terrorcellene i Europa bare skal vente på ordre. Dette er personer som ikke nødvendigvis har vært i krigsområdene i Syria og Irak i det hele tatt.

– Hvis for eksempel en med britisk statsborgerskap tar kontakt med meg for å verve seg til jihad i IS, får han beskjed om å bli der han er slik at vi kan bruke personen til andre formål, sier avhopperen.

Rekruttene settes i kontakt med andre som har tilknytning til IS i Vesten, slik at de kan danne en celle. Celledannelser er således ikke avhengig av noen landegrenser i Europa. Samtidig regnes disse som sterkere ressurser på grunn av sitt tilhold i Vesten:

Årsaken til at de ber europeere om å bli værende i sine hjemland er en vurdering av hvilken ressurs de kan være.

– For å få sterke celler bruker vi innfødte. En brite er en mye bedre ressurs enn en syrer som reiser til Vesten. Fordi syreren fort vil bli overvåket, sier avhopperen.

Terrorangrep i Europa

Ifølge mannen foreligger det en strategi bak planene om terror i Europa.

– Hvis koalisjonen fortsetter å bombe IS, vil organisasjonen gjennomføre terror for å svekke landenes interne sikkerhet for å presse dem til å stoppe bombingen.

Han vedgår at IS har blitt svekket av bombingen en vestlig koalisjon gjennomfører mot gruppen i flere områder av både Irak og Syria.

IS ønsker likevel å utvide området de kontrollerer, og håpet er at en stopp i bombingen kan bidra til at de klarer å realisere et inntog i flere naboland, som Libanon og Jordan.

Ifølge avhopperen er da terrorceller i Europa en del av planen.

Avhopperen hevder han vet om sovende celle i Sverige og advarer mot å undervurdere cellene fra IS.

PST

NRK har vært i kontakt med PST om påstandene om sovende celler i Europa, men får selvsagt ikke bekreftet om det foreligger noen informasjon om slike celler i Norge. Samtidig kom PST nylig med en oppdatering om trusselbildet.

– Vi sier at vi har et skjerpet terrortrusselbilde i Norge i dag. Da tenker vi spesielt på at personer har dratt fra Norge for å delta i kamp og trening med militante grupper i utlandet – blant annet i Syria, Irak og Somalia, sier informasjonssjef Martin Bernsen til NRK.

PST anslår at det per i dag er reist 60 personer til Syria og Irak for å slutte seg til terrororganisasjonen IS, men utelukker ikke mørketall.

NRK.no