Vestlige etterretningstjenester overveldes

Den svenske terroreksperten Magnus Ranstorp, forskningsjef på Forsvarshøyskolen i Stockholm, mener alt tyder på at vi bare har sett begynnelsen av en rekke terrorsaker i vestlige land. Han mener at det fragmenterte trusselbildet og en generelt bred oppbakking av Den islamske stat (IS) «i visse grupper» overvelder de vestlige etterretningstjenestene.

Den svenske terroreksperten Magnus Ranstorp, forskningsjef på Forsvarshøyskolen i Stockholm, mener alt tyder på at vi bare har sett begynnelsen av en rekke terrorsaker i vestlige land. Han mener at det fragmenterte trusselbildet og en generelt bred oppbakking av Den islamske stat (IS) «i visse grupper» overvelder de vestlige etterretningstjenestene.

Tidligere denne uken varslet britisk politi om de nå er strukket til det ytterste for å avverge nye terrorangrep i London. Bare siden årsskiftet har det vært 218 terrorrelaterte anholdelser i landet og nye saker dukker stadig opp.

Ranstorp viser til terrorangrepene i Canada, det jødiske museet i Bryssel og attentatforsøket på Lars Hedegaard i Danmark. Samtlige gjerningsmenn hadde kontakter til personer i nær tilknytning til terrorgrupper i Syria.

– Etterretningstjenestene har advart om disse terroristene, og nå materialiserer truslene seg. Og det blir verre. Men mindre mange av krigerne fra Syria og Irak blir drept i kamp, vil det på et tidspunkt vende tilbake og de vil fortsatt være oppsatt på å gjøre skade, sier Ranstorp til Jyllands-Posten:

»Islamisk Stat har en stor opbakning i visse grupper, og hvor miljøerne nok i en vis grad var villige til at sladre om al-Qaeda, så er der mere lukket omkring Islamisk Stat,« siger Magnus Ranstorp, hvilket ikke gør mulige attentatplaner nemmere at opfange for myndighederne.

Herhjemme vurderer Politiets Efterretningstjeneste, PET, at antallet af syriensrejsende vokser. Således vurderede Center for Terroranalyse under PET, at IS’ fremgang i Irak kombineret med en intensiveret og brutal propaganda både kan øge antallet af danske militante islamister, der rejser ud for at kæmpe, samt have en yderligere radikaliserende effekt på unge, der allerede befinder sig i islamistiske miljøer i Danmark. Og det kan være med til at øge terrortruslen mod Danmark. Bl.a. vurderer Center for Terroranalyse, at den øgede opbakning til IS kan øge truslen mod bløde ubeskyttede mål herhjemme.

PET meldte for nyligt ud, at tjenesten omorganiserer sig, så den bliver bedre til at spotte og efterforske mod de miljøer, hvorfra terroristerne udspringer. PET ønskede torsdag ikke at forholde sig til det aktuelle trusselsbillede, men henviser til et interview med PET-chef Jens Madsen, som bl.a. Jyllands-Posten foretog tidligere på måneden. Her sagde PET-chefen bl.a., at nogle af de unge mænd, som PET har forsøgt at få kontakt til, fordi de har planer om at rejse i kamp i Syrien, virker ligeglade med myndighedernes advarsler.

»Der er nogen, der er meget stålfaste om, at de vil rejse. Der er stadig danskere, der rejser, så der er en bruttotilvækst,« fortalte Jens Madsen.

Jyllands-Posten: Unge i Vesten støtter Islamisk Stat