Britisk politi presset til det ytterste i kampen mot islamistisk terror

Britisk politi presses til det ytterste for å avverge nye terrorangrep i London. Bare siden årsskiftet har det vært 218 terrorrelaterte anholdelser. Utenriksminister Philip Hammond uttaler at islamske ekstremister kan risikere å bli tiltalt etter den britiske forræderi-loven fra 1351. Planlagte angrep på politi, soldater og eks-statsminister Tony Blair er blitt…

Britisk politi presses til det ytterste for å avverge nye terrorangrep i London. Bare siden årsskiftet har det vært 218 terrorrelaterte anholdelser. Utenriksminister Philip Hammond uttaler at islamske ekstremister kan risikere å bli tiltalt etter den britiske forræderi-loven fra 1351.

Planlagte angrep på politi, soldater og eks-statsminister Tony Blair er blitt avverget, men nye saker dukker stadig opp, skriver Jyllands-Posten.

Ikke siden selvmordsbombere fra al-Qaeda i juli 2005 dræbte 52 bus- og togpassagerer i London og sårede flere end 700, har de britiske antiterrormyndigheder kørt i et højere gear. Samtidig vokser trusselsniveauet, som i slutningen af august blev hævet til det næsthøjeste på landets femtrinsskala.

Nylig ble fem menn arrestert for å ha planlagt å skyte politibetjenter og soldater på åpen gate, mens det forrige uke ble innledet rettssak mot en 26 år gammel islamist, som i ledtog med andre ville angripe Tony Blair i hans hjem. Den planlagte aksjonen skal ha vært inspirert av terrorangrepet på Mumbai i 2008, hvor 166 mennesker ble drept av ti pakistanere.

Myndighederne har bl.a. fokus på unge, som via internettet hjernevaskes af at se videoer med hadefulde prædikener, blodige halshugninger, selvmordsbombere, mord og tortur i Syrien. Det menes, at den maskerede bøddel i halshugningsvideoerne fra Islamisk Stat er brite, og det kan i sig selv inspirere nogen, frygter politiet.

Hver uge fjernes omkring 1.000 filer med ulovligt indhold fra internettet, og problemet er så stort, at politiet ugentligt sender omkring 50 islamister på særlige forløb, som skal afradikalisere dem, lyder det fra [sjefen for britisk antiterrorinnsats, politiinspektør] Mark Rowley.

Samtidig forsøker etterretningstjenestene og politiet å holde øye med de islamistene som vender tilbake av de minst 500 som antas å ha reist til  Syria og Irak og kjempet for Den islamske staten (IS).

De fem islamistene som planla å myrde politibetjenter og militære, skal ha vært inspirert av en fatwa fra talsmannen for IS, Abu Mohammed al-Adnani, hvor han oppfordrer islamister i Europa til å drepe «de vantro, både sivilie og militære». Talen ble funnet på de mistenktes datamaskiner.

I tillegg mener påtalemyndighetene at mennene har spionert på en politistasjon og en kaserne i London. Da de ble pågrepet hadde de en pistol med lyddemper og bilder av bestemte betjenter.

Planen var tilsyneladende, at de ville køre rundt i London på en knallert og skyde folk.

Sagen er formentlig baggrund for, at politiet i forrige uge helt usædvanligt opfordrede alle betjente til at være ekstra agtpågivende.

Også den 26-årige Erol Incedal havde materiale fra Islamisk Stat på sin iPhone, da politiet pågreb ham sidste efterår.

Sagen mod ham er delvist mørklagt, men under åbne retsmøder i den forløbne uge kom det frem, at han tilsyneladende ville angribe en ejendom, hvor tidligere premierminister Tony Blair bor sammen med sin hustru Cherie.

Blair er i visse kredse forhadt, fordi han i 2003 anbefalede at gå krig mod Irak.

Incedal har vært under overvåkning siden før september ifjor, da etterretningstjenesten under påskudd av trafikkkontroll monterte en mikrofon i bilen hans. Under den pågående monteringen fant agentene en lapp med Tony Blairs privatadresse.

I to uger lyttede efterretningsfolkene med, mens den sigtede kørte rundt i sin bil og skrålede med på de voldelige sangtekster i forskellige jihadvideoer. Mikrofonen fangede også, da han skændtes med sin hustru. Parret, som har tre børn, talte om at gå fra hinanden, og det havde den sigtede ikke noget problem med:

»Jeg er her alligevel ikke ret længe, så det gør ingen forskel for mig,« sagde han, hvortil konen svarede:

»Jeg er ligeglad.«

Da politiet gikk til arrestasjon, fant man en PC med kodet kommunikasjon mellom Incedal og en ukjent person, som inneholdt det politiet mener er koder for Kalasjnikov-rifler og koden »mo88m 55bayy style«, som skal henvise til terrorangrepet i Mumabai.

Det viste sig også, at de sigtede havde en dækadresse, hvor de bl.a. fordrev tiden med at se spændingsfilm med den amerikanske skuespiller Nicolas Cage.

Jyllands-Posten: Britisk politi kæmper hårdt for at afsløre terrorplaner i London