Islam

Hedegaards attentatmann satt fri av Tyrkia

Forfatter og ytringsfrihetsforkjemper Lars Hedegaard, er opprørt over å få bekreftet at den navngitte mannen som skal stå bak attentatet mot ham for to år siden, og som satt fengslet for dette i Tyrkia, er sluppet fri av den tyrkiske staten. Danske myndigheter frykter at Tyrkia har utlevert ham til IS som ledd i fangeutveksling.

– Ad helvede til. Det er ikke behageligt at være udsat for et attentat og samtidig ikke vide noget om de præcise omstændigheder. Det skal jeg så gå og spekulere på resten af livet.

Hedehaard høstet mange godord fra talerstolen, men hva fremtiden vil bringe av realpolitiske løsninger, fikk verken han eller andre svar på.

Slik reagerte Hedegaard selv da han fik beskjed om at hovedmistenkte som bommet på kloss hold da han i forfjor prøvde å drepe Hedegaard er sluppet fri og antakelig befinner seg i Syria. Hedegaard har ikke blitt informert om hvorfor mannen er satt fri, men danske PET har informert han om at mannen er på frifot.

– Jeg blev ringet op af PET fredag eftermiddag, og jeg fik at vide, at den mistænkte var på fri fod, siger Lars Hedegaard til TV 2 News.

– Jeg spurgte, hvordan det var gået til – om han var flygtet eller blevet løsladt, men det kunne jeg ikke få at vide. Jeg fik indtryk af, at de heller ikke vidste det. Jeg går ud fra, at han er blevet løsladt, for jeg fik at vide, at han var i et sikkert fængsel, jeg har hele tiden fået at vide, at han sad sikkert bag lås og slå, siger han.

Hedegaard: Jeg får aldrig svar Lars Hedegaard tror selv, at Tyrkiet har løsladt den sigtede til IS.

– Der var en fangeudveksling 20. september, hvor IS løslod 49 – tror jeg det var – tyrkiske statsborgere fra Mosul, og journalister fra et tyrkisk medie spurgte, om der var betalt løsepenge, men det benægtede Erdogan, men han benægtede ikke, at der måske var frigivet fanger. Jeg går ud fra, at det kan være i den forbindelse, at han er løsladt, siger Lars Hedegaard og tilføjer:

– Det er klart, at hvis IS vil have den mand ud, så har han terrorforbindelser, og det har jeg altid troet. Jeg har aldrig troet på, at han handlede på egen hånd.

Lars Hedegaard er skuffet over, at den sigtede nu formodentlig aldrig kommer i retten, så han kan få svar på, hvorfor han blev forsøgt dræbt.

– Jeg tror ikke, at han kommer og skyder igen, næste gang sender de sikkert en, der er bedre til at skyde. Men det er nedslående, at der ikke kommer en retssag, og jeg får ikke at vide hvilke motiver, der var bag og hvilke beviser, der er mod ham. Politiet har åbenbart både fingeraftryk og DNA, men hvem han samarbejdede med og hans terrorforbindelser – det får jeg aldrig noget at vide om.

Til dr.dk bekræfter den 26-åriges forsvarer Thorkild Høyer, at hans klient har været på fri fod i flere uger.

Saken har opprørt hele det politiske Danmark, og saken kan ødelegge forholdet mellom Tyrkia og Danmark.