Innvandring

-Det blir verre, sier terrorekspert

Det ser ut til at terroren også nådde New York i går. En mann gikk løs på fire politibetjenter med øks. En er kritisk skadd, mens angriperen, som ser ut til å ha jihadprofil på Facebook, ble skutt og drept. Politi i USA er nå i alarmberedskap. Samtidig har Københavnpolitiet arrestert to menn for besittelse av sprengstoff. Sammen med de to nylige attentatene i Canada, mener terroreksperter at dette er starten på en ny virkelighet i vesten.

I ettermiddag fremstilles to menn i begynnelsen av 30-årene for fengslingsmøte. Politiet gir foreløpig ingen annen informasjon enn at det handler om funn av sprengstoff hos en av de anholdte.

Det som skjedde i New York i går, er langt mer alvorlig. I Queens ble fire unge politibetjenter stoppet på gaten av en person som ønsker å fotografere dem. Mens dette pågår stormer en mann, som gjemte seg på en bussholdeplass, med øks mot dem og hugger en betjent i armen, en annen treffer han i hodet. Betjenten er kritisk skadd. Politiet i USA er nå i alarmberedskap, og frykter ikke minst flere soloterrorister, som dette kan se ut til å være. Angriperen ble skutt og drept av politiet, og det jobbes med å sikre identiteten hans. Foreløpig sies det at han heter Zale H. Thompson, som hadde kriminelt rulleblad og som ble dimittert fra marinen. En Zale Thompson med jihadprofil, som sier han hører til i Queens, er å finne på Facebook.

De to terrorhendelsene nylig i USAs naboland Canada øker bekymringen hos amerikanske myndigheter for at vi ser starten på en ny trend: enkeltpersoner som med enkle våpen går til angrep på offentlige tjenestepersoner.

I det hele tatt er terrorbildet blitt mer og mer fragmentert, melder Jyllands-Posten og vestlige etterretningstjenester overveldes av saker både knyttet til hjemvente jihadister og herboende radikale grupper. Det tyder også på at oppslutningen til IS i miljø her er langt større enn man hadde sett for seg.

Med udførte attentater i Canada, Belgien – og måske i Danmark – er truslen fra syrienskrigere og støtter til den brutale terrorgruppe, Islamisk Stat, blevet til virkelighed. Og alt tyder på, at vi kun har set begyndelsen af en stribe terrorsager i de vestlige lande.

Det vurderer den svenske terrorekspert Magnus Ranstorp, forskningschef på Forsvarshögskolan i Stockholm.

Det pekes på de fire som ble drept på det jødiske museet i Belgia av en hjemvendt jihadist, på attentatet mot Lars Hedegaard i Danmark for to år siden, der attentatmannen skal ha bånd til IS, og drapet på den canadiske soldaten Nathan Crillio for to dager siden. Også sistenevntes attentatmann skal ha uttrykt sympati med IS, og prøvde å få utstedt pass for å reise til Syria, ifølge hans mor. På to år er nå 14 personer drept av islamister i vesten.

»Efterretningstjenesterne har advaret om disse terrorister, og nu materialiserer truslerne sig så. Og det bliver værre. Med mindre mange af disse krigere fra Syrien og Irak bliver dræbt i kamp, så vil de vende tilbage på et tidspunkt, og de vil fortsat være opsat på at gøre skade,« siger Magnus Ranstorp, der er i tæt kontakt med flere vestlige efterretningstjenester.

Han vurderer, at det fragmenterede trusselsbillede og en generel bred opbakning til Islamisk Stat i øjeblikket »overvælder de vestlige efterretningstjenesterne«.

»Islamisk Stat har en stor opbakning i visse grupper, og hvor miljøerne nok i en vis grad var villige til at sladre om al-Qaeda, så er der mere lukket omkring Islamisk Stat,« siger Magnus Ranstorp, hvilket ikke gør mulige attentatplaner nemmere at opfange for myndighederne.

Samtidig vokser andelen som reiser til Syria og Irak for å slutte seg til terrorgrupper der. Stadig ser vi de vestlige land oppjustere antallet, samtidig som det snakkes om mørketall. Sverige oppjustert nettopp andelen fra rundt 80 personer til 120 personer. Både IS’ fremgang på slagmarken og den intense og brutale propagandaen ses som rekrutterende på dem som allerede befinner seg i islamistiske miljø i vesten, og der er det jo som kjent svært mange av. Dette sier Center for Terroranalyse kan øke trusselen mot såkkalte ”bløte mål”, altså enkeltindivid.

Jeg tar det for gitt at Norges Regjering kommer opp med flere konkrete mottiltak.  Vi har ikke råd til å miste tryggheten i vårt daglige liv.