Politikk

Fra ISIL via ISIS og IS til Daesh

Den islamistiske terrorgruppen ble først kjent som ISIL, den islamske staten i Irak og Levanten. Etter at gruppen hadde tatt over mye av Syria, ble det ISIS (den islamske staten i Irak og Syria). Så døpte den seg selv til IS, den islamske staten, som også er det begrepet som mange benytter. Nå har Frankrike bestemt seg for å benevne dem som «Daesh», et navn terrorgruppen selv skal hate.

Da den islamistiske terrorgruppen annonserte at den skulle omtales som IS var det med referanse til ideen om å bryte ned landegrenser for å danne et nytt kalifat. Nå reagerer imidlertid flere og flere på bruken av betegnelsen IS, i betydningen at navnet kan være med på å legitimere terrorgruppens formål.

Ifølge Washington Post vil Frankrikes regjering på mandag publisere en uttalelse der gruppen refereres til som Daesh.

“This is a terrorist group and not a state,» Foreign Minister Laurent Fabius told reporters last week, according to France 24. «I do not recommend using the term Islamic State because it blurs the lines between Islam, Muslims and Islamists. The Arabs call it ‘Daesh’ and I will be calling them the ‘Daesh cutthroats.’ ”

Daesh skal være en omskrivning av arabisk داعش – et akronym for den islamske staten i Irak og Levanten. Terroristgruppen avskyr kallenavnet Daesh. Ifølge The Associated Press truer de militante ekstremistene med å skjære tungen av alle som offentlig benytter Daesh, da det «viser trass og mangel på respekt». En av grunnene til at ordet avvises er at det er likt en annen arabisk ord, Daes, som visstnok betyr å tråkke eller knuse.

Hvilket kan tyde på at Daesh er et dekkende begrep.